Beljakovinski kruh foto: Dreamstime
Nedavne raziskave kažejo, da nam je v zadnjih sto letih uspelo spremeniti pšenico do te mere, da je le še odsev zdravega in nekoč zelo cenjenega žita. Vse to zato, da bi povečali pridelek, zatirali bolezni na žitih in dosegali kupno moč na trgu. A ta močno spremenjena pšenica mnogim povzroča številne težave. Na srečo obstaja veliko alternativ pa tudi drugih kulinaričnih možnosti, kako jo nadomestiti.
Beljakovinski kruh
Priznajmo si, da bomo težko nadomestili kruh, kot ga poznamo. Pa vendar, naj ne bo greh pokusiti kaj novega. Tu je recept za izjemno mehak, zračen in puhast kruh, ki je brez ogljikovih hidratov in glutena, a poln beljakovin. Uporabite ga lahko tudi za pripravo hamburgerjev ali sendvičev.
Sestavine: 3 jajca, 3 žlice kremnega sira, četrt čajne žličke pecilnega praška, ščepec soli.
Priprava: Ločimo rumenjake in beljake. V skodelici z rumenjaki zmešamo kremni sir in sol. V drugi skodelici zmešamo pecilni prašek in beljake, da nastane čvrst sneg. Nato v rumenjakovo maso nežno vmešamo beljake. Na pekač položimo papir za peko in nanj z žlico nanesemo poljubno velike kroge mase ter pečemo v pečici, ogreti na 170 stopinj, 15 minut. Vzamemo iz pekača in počakamo, da se kruhki nekoliko ohladijo, nato jih poljubno obložimo. Po želji lahko v maso dodamo tudi origano, majaron, sir in druge dobrote.
Testo za pico
Pripravimo drugačno, a nič manj slastno testo za pico – iz povsem drugačnih sestavin, kot smo jih vajeni pri peki pice. Testo bo puhasto in tudi izjemno okusno.
Sestavine: 1 jajce, 4 žlice mletih mandljev ali lešnikov, 1 žlička vinskega kamna, ščepec soli.
Priprava: Ubijemo jajce in dobro umešamo. Dodamo mandlje, vinski kamen in sol ter vse sestavine znova dobro premešamo. Masa mora biti gosta; če je presuha, dodamo še eno jajce. Pekač obložimo s papirjem za peko in po njem razporedimo maso. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 5 minut, da testo zakrkne. Vzamemo iz pečice in poljubno obložimo z izbranimi sestavinami za pripravo pice.
Jajčni mafini za zajtrk
Pripravimo preprost in okusen zajtrk v manj kot pol ure.
Sestavine: maslo, 6 jajc, pol skodelice sesekljane poljubne zelenjave, četrt skodelice narezane šunke in četrt skodelice naribanega sira, sol in poper.
Priprava: Pečico ogrejemo na 190 stopinj. Vdolbinice pekača za mafine namastimo z oljem. Jajca dobro razžvrkljamo in dodamo preostale sestavine. Vse skupaj dobro premešamo in zlijemo v pekač. Mafine pečemo 15 minut. Ponudimo še vroče.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.