nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Iz babičine skrinje: Pita s koprivami

3. 5. 2023; 04.00
Avtor: Metka McCully Žigon / revija Jana
Pita s koprivami

Pita s koprivami foto: Shutterstock

Nabiramo mlade koprivne vršičke, ki vsebujejo največ hranil.

Saj veste, nabiramo jih z rokavicami. Pri pranju kopriv si sama pomagam z dvojimi vilicami. Koprivam navadno dodam še kakšno pest drugih zelišč, recimo trpotec, kurja črevca, šparglje, vendar z njimi ne pretiravamo, ker lahko dajo jedi malce grenek okus in neprijeten vonj. Priporočam, da dodamo malo sveže špinače, ki da jedi boljši okus, kot če jo pripravljamo le s koprivami in zelišči.

Sestavine

TESTO 

·         250 g moke 

·         40 g parmezana

·         ½ čajne žličke soli

·         140 g masla

·         1 jajce

·         2 žlici hladne vode

NADEV

·         700 g mladih kopriv in špinače (vsakega malo)

·         2 stroka česna

·         250 g skute

·         3 jajca

·         1 kisla smetana

·         200g fete

·         sol, poper, muškatni orešek

Priprava

1. Najprej naredimo testo. Moko, sol in nastrgan parmezan zmešamo. Dodamo zmehčano maslo in ga zdrobimo v moko. Zraven damo še jajce in malo hladne vode. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo lahko pustimo pol ure počivati v hladilniku. Sama sem ponavadi neučakana in ga kar takoj razvaljam.
2. Razvaljano testo damo na pomaščen pekač za torte premera 25 cm. S testom obložimo tudi rob pekača. Prebodemo ga z vilicami in pečemo na 190 stopinjah Celzija 20 minut.

3. Medtem pripravimo nadev. Koprive in špinačo očistimo ter operemo in na grobo zrežemo. V kozici na malce masla prepražimo česen ter podušimo špinačo in koprive. Ko oboje uvene, odstavimo in pustimo, da se malo ohladi. V drugi skledi zmešamo skuto, kislo smetano in jajca. Vmešamo še koprive in špinačo.

4. Testo vzamemo iz pečice, namažemo z nadevom, poravnamo in potresemo z zdrobljeno feto (če je nimamo, lahko uporabimo običajen riban sir). Vse skupaj pečemo še od 35 do 45 minut.

NAMIG

Da bo pita še privlačnejša na pogled, jo okrasimo s pomladnimi cvetlicami: trobenticami, marjeticami in vijolicami.

 Še več slastnih receptov boste našli v reviji Jana, št. 16., 18. 04. 2023.

Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Slovenski zvezdnik resničnostnih šovov bo spet očka
Svet slavnih
Slovenski zvezdnik resničnostnih šovov bo spet očka
naslednji članek
Triki za čist dom kljub živalskim dlakam
Zdravje
Triki za čist dom kljub živalskim dlakam