pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Triki za čist dom kljub živalskim dlakam

3. 5. 2023; 03.00
Avtor: M. D. / revija Bodi zdrava
shutterstock_2036928527

Čiščenje foto: Shutterstock

Lastniki domačih ljubljenčkov morajo vzeti v zakup, da jim bo pospravljanje za njimi vzelo nekoliko več časa. A na srečo obstaja nekaj trikov ...

Redno krtačenje

Če si stanovanje delite s štirinožnim prijateljem, je dlaka vsekakor ena najbolj nadležnih stvari skupnega sobivanja. Zato svojega ljubljenčka redno češite in krtačite. Tako boste odstranili odvečno dlako. Predvsem v času menjave dlake, pri starejših ali kastriranih psih ter psičkah, ki so tik pred menstruacijo, je priporočljivo pogosto krtačenje, da dlaka ne bo povsod po stanovanju. Mačke imajo v primerjavi s psi veliko gostejšo dlako.

Redno umivanje in striženje dlake

Pasji frizer bo razredčil in skrajšal dlako, med umivanjem pa bo z nje odstranil tudi prah in umazanijo.

Pravi vzgojni ukrepi

Po sprehodu psu tačke vedno obrišite s krpo. Tako boste že na vhodu preprečili, da bi umazanija sploh prišla v stanovanje. Pomembno je, da ima vaš ljubljenček tudi svoje mesto, kjer spi, in da točno ve, kam ne sme. Za to bo potrebno nekaj vzgojnih ukrepov, a verjemite, da se splača. Kajti v prostorih, v katere svojega štirinožnega prijatelja ne boste spustili, tudi ne bo dlak.

Redno čiščenje posod

Da preprečite neprijetne vonjave, je najpomembnejše, da redno odstranjujete ostanke hrane v posodi oz. čistite mačje stranišče. Mačje stranišče očistite vsaj enkrat na dan, enkrat na teden pa posip v celoti zamenjajte. Prav tako ne pozabite na posodo s hrano, predvsem če vaš ljubljenček hrano rad raztresa okoli.

Poseben nastavek za živalske dlake

Kdor ima mačko in/ali psa v svojem stanovanju, ve, da se dlakam kljub vsem previdnostnim ukrepom ni mogoče popolnoma izogniti. Največ jih je na preprogah, oblazinjenem pohištvu in oblačilih. Na gladkih površinah jih boste zlahka odstranili z vlažno krpo iz mikrovlaken, na preprogah pa je priporočljiva uporaba sesalca, ki ima poseben nastavek za odstranjevanje živalskih dlak. Na preprogo lahko stresete tudi nekaj sode bikarbone. Pustite jo učinkovati 10 minut in jo nato posesajte. Tako boste živalske dlake lažje posesali in preprečili neprijetne vonjave. Za nego tekstila so primerne tudi gumijaste rokavice, najlonske nogavice ali brisalec za okna. Guma oz. umetna vlakna namreč nase vlečejo živalske dlake.

Valjček za odstranjevanje živalske dlake s tekstila

Živalske dlake boste z oblazinjenega pohištva, avtosedežev ali oblačil najlažje odstranili z valjčkom za odstranjevanje dlak. Gre za pripomoček, ki vam nikakor ne sme manjkati, če si stanovanje delite s štirinožcem. Najbolj znani so valjčki z lepljivo površino. Da boste lahko učinkovito odstranili živalske dlake, vsekakor izberite takega, ki ima lepilo, na katero se predvsem dobro oprimejo živalske dlake. Zelo učinkovit je tudi samočistilni valjček za odstranjevanje živalskih dlak. Namesto lepilne površine ima ščetine in dlake se shranjujejo v posodi, od koder jih potem lahko odstranite.

Rokavice za krtačenje

Zelo priljubljene so tudi rokavice za krtačenje psov in mačk, ki jih lahko uporabite tudi za krtačenje oblazinjenega pohištva in odstranjevanje dlak.

DOBRO JE VEDETI

Madeže na tekstilu, npr. na preprogi, sedežni garnituri itd., odstranite, še preden se zasušijo, in sicer z mineralno vodo in sodo. Če so na preprogi madeži prsti, počakajte, da se posušijo in jih posesajte. In za konec – imejte čim manj preprog, kajti manj ko jih je, manj bo na njih živalskih dlak. Če se jim vseeno ne želite odpovedati, izberite take iz naravnih vlaken, saj se nanje dlake manj lepijo.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

prejšnji članek
Iz babičine skrinje: Pita s koprivami
Kulinarika
Iz babičine skrinje: Pita s koprivami
naslednji članek
Spoznajte jedi, ki jih ne smete pogrevati
Zdravje
Spoznajte jedi, ki jih ne smete pogrevati