petelin, Glööckler
Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Spoznajte vse skrivnosti okusne fokače!

8. 8. 2023; 03.00
Avtor: K.M.
Fokača ali focaccia (3)

Tudi vi obožujete fokačo? foto: Profimedia

Odkrijte skrivnosti prave umetnosti italijanske fokače, ki jo popularizirajo znani kuharski mojstri, a najboljše različice se skrivajo v lokalnih pekarnah in domovih po Italiji.

Fokača ali focaccia je vrsta kruha, ki izvira iz Italije. Ta ploski kruh je lahko debel ali tanek, in se pogosto postreže kot predjed ali priloga. Fokača je običajno začinjena z oljčnim oljem, soljo, pogosto pa tudi z zelišči kot je rožmarin. Površina je lahko okrašena s sestavinami, kot so čebula, česen, paradižnik ali olive. Včasih se ji primešajo tudi druge sestavine, kot so krompir, trdo kuhana jajca ali sir. Testo je običajno narejeno iz moke z visoko vsebnostjo beljakovin, kvasa, vode in soli, in ga je treba dobro pregnetiti, da se ustvari elastična tekstura. Po gnetenju se testo pusti vzhajati, preden se ga oblikuje, premaže z oljem in peče v pečici.

Nekateri znani kuharski mojstri, ki so popularizirali italijansko kuhinjo, vključno s fokačo, v svojih restavracijah ali televizijskih oddajah, bi lahko veljali za strokovnjake na tem področju. A prava umetnost fokače je v njeni preprostosti in lokalni tradiciji, zato se najboljše različice pogosto najdejo v lokalnih pekarnah in domovih po vsej Italiji, kjer se upoštevajo tradicionalni recepti in tehnike. Italijanski kuharji, ki so mojstri v pripravi tradicionalnih jedi, pogosto razvijajo svoj poseben slog in tehniko priprave, ki odraža regionalne okuse in sestavine. 

Za najboljši okus uporabite sveže in kakovostne sestavine. To velja še posebej za oljčno olje. Izberite ekstra deviško oljčno olje z bogatim in polnim okusom, ki bo dodalo globino in aromo vaši fokači. Sveža zelišča, kot je rožmarin, bodo prav tako okrepila okus.

V Italiji je videz in okus fokače odvisen od pokrajine. foto: Profimedia

Izvor

Fokača izvira iz antične Grčije in Rima, vendar je najbolj znana kot tradicionalna jed iz Ligurije, regije na severozahodni obali Italije. V antičnih časih je bila verjetno pečena na vročih kamnih ali v pepelu, današnje različice pa se pečejo v pečici. Fokača je v Italiji razširjena v različnih regionalnih oblikah, z različnimi okraski in začimbami, ki odražajo lokalne okuse in tradicije. Ligurska fokača, na primer, je zelo znana in jo pogosto pripravljajo z oljčnim oljem in grobo morsko soljo, včasih pa tudi z zelišči, kot je rožmarin.

Recept

Sestavine:

  • 500 g moke za kruh
  • 2 čajni žlički soli
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 1 vrečka suhega kvasa (približno 7 g)
  • 300 ml tople vode
  • 2 žlici oljčnega olja
  • Dodatno oljčno olje za mazanje
  • Groba morska sol in rožmarin za posip

Testo postavite v rahlo naoljeno posodo, pokrijte z vlažno krpo in pustite vzhajati na toplem mestu 1-2 uri, ali dokler ne podvoji velikosti. foto: Profimedia

Priprava: 

Priprava testa: V veliki posodi združite moko, sol, sladkor in suhi kvas. Dodajte toplo vodo in oljčno olje. Zmes zmešajte, dokler se ne oblikuje testo. Gnetenje: Testo prenesite na rahlo pomokano delovno površino in ga gnetite 5-10 minut, dokler ne postane gladko in elastično. Vzhajanje: Testo postavite v rahlo naoljeno posodo, pokrijte z vlažno krpo in pustite vzhajati na toplem mestu 1-2 uri, ali dokler ne podvoji velikosti.

Oblikovanje in priprava: Pečico segrejte na 200°C. Testo prenesite na rahlo naoljen pekač in ga s prsti oblikujte v ploščat kruh, debeline približno 2,5 cm. Površino testa nežno pritisnite s konci prstov, da ustvarite značilne vdolbine. Začimbe: Površino testa rahlo premažite z oljčnim oljem, potresite z grobo morsko soljo in posujte z rožmarinom (ali drugimi zelišči po želji). Peka: Pecite v predhodno segreti pečici 20-25 minut ali dokler ni zlato rjave barve. Čas pečenja se lahko razlikuje glede na pečico in debelino fokače.

Postrežba: Pustite, da se nekoliko ohladi na rešetki, nato narežite in postrezite toplo.

prejšnji članek
Dermaplaning - mega hit, ki si ga mnogi napačno razlagajo
Moda&Lepota
Dermaplaning - mega hit, ki si ga mnogi napačno razlagajo
naslednji članek
Privoščite si blagodejno kopel s sivko
Moda&Lepota
Privoščite si blagodejno kopel s sivko
#obraziavenija
obraziavenija