Kulinarika
 

Kraljevska solata s pečeno bučo

27. 10. 2023; 13.00
Avtor: Metka McCully Žigon / revija Jana
babicina shramba

Solata s pečeno bučo foto: Shutterstock

Da je bolj zanimivo in okusno, jo obogatimo s feto, pinjolami in še čim po trenutnem navdihu. Taka solata je lahko kar samostojen obrok, bolj lačni pa si zraven pripravijo še kaj.

Jeseni kraljujejo zdrave in okusne buče. Iz njih lahko pripravimo številne jedi, od slanih do sladkih. Pečeno bučo pri nas radi jemo v solati skupaj z zeleno listnato zelenjavo.

Sestavine

  • 1 buča maslenka (butternut) 
  • 250 g mlade špinače ali mešane listnate solate (radič, endivja, rukola ...)
  • 200 g fete
  • 2 žlici pinjol (ali bučnih semen)
  • sol, muškatni orešček

Za polivko:

  • 1 žlica medu
  • ½ žličke gorčice
  • sol
  • kis – po okusu   
  • nekaj žlic olivnega olja

Priprava


1. Bučo olupimo, odstranimo semena, jo zrežemo na kocke in damo na pekač, obložen s peki papirjem. Posolimo, popršimo z mletim muškatnim oreškom in pokapljamo z olivnim oljem. Pečemo jo na 185 stopinjah Celzija 30 minut. Vmes enkrat premešamo, da bo lepše in enakomerneje zapečena.

2. Medtem pripravimo polivko. V skodelico damo med, gorčico in sol ter z metlico za stepanje zmešamo. Počasi med mešanjem prilivamo olivno olje, da nastane gladka omaka. Po okusu dodamo še žlico ali dve kisa.

3. Špinačo, rukolo ali drugo zeleno solato očistimo in operemo, v skledi jo zmešamo s polivko. Dodamo na kocke zdrobljeno feto, popečene pinjole in pečeno bučo. Če želimo, čez potresemo še žlico ali dve posušenih brusnic.

NAMIG
Za solato potrebujemo le skodelico ali dve na kocke narezane buče. Kar nam je ostane, spravimo in uporabimo za juho, njoke ali kakšno drugo bučno jed.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 42, 17. oktober, 2023.

Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Zelena učinkovito pomaga pri hujšanju
Zdravje
Zelena učinkovito pomaga pri hujšanju
naslednji članek
Sin Miša Kontreca: Odraščal sem brez mame
Svet slavnih
Sin Miša Kontreca: Odraščal sem brez mame

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.