Kulinarika
 

Recept: Ste za čebulno pito?

9. 11. 2023; 13.00
Avtor: Lara Jelen/ revija Jana
recept

Čebulna pita foto: Profimedia

Danes imamo za vas idejo za malce drugačno pito. Všeč vam bo!

Čebulna pita

Sestavine

Testo:

240 g gladke moke

80 g masla

0, 5 dl pinjenca

1 rumenjak

ščepec mletega belega popra

ščepec soli

gladka moka za valjanje

maslo za namastitev pekača

Nadev:

600 g olupljene čebule

100 g slanine

1,8 dl kisle smetane

3 jajca

3 vejice timijana

1 žlica masla

ščepec muškatnega oreščka

sol

Priprava
1. V skledi zmešajte moko, zmehčano maslo, sol in poper. Z mešalnikom za testo na nizki hitrosti obdelujte mešanico, dokler ne začnejo nastajati manjša zrnca. Vmešajte stepen pinjenec in rumenjak ter zgnetite v gladko testo. Zavijte ga v folijo za živila in za 30 minut postavite v hladilnik. Nato testo na pomokani površini razvaljajte v približno 2 mm debelo ploščo in z njo obložite na rahlo pomaščen pekač za pito. Dno prebodite z vilicami in testo za 10 minut postavite v hladilnik. Nato na testo položite papir za peko, nanj nasujte fižol in postavite v pečico, ogreto na 200 °C. Ko se robovi testa zlato obarvajo, znižajte temperaturo na 150 °C in pecite še 15 minut.
2. Medtem narežite čebulo na tanke kolobarje in jo s sesekljano slanino na maslu podušite do mehkega. Prenesite jo v skledo, solite, dodajte muškatni orešček, timijanove lističe in jajca, stepena s smetano, ter premešajte.
3. Pečeno testo pustite, da se malo ohladi, nato z njega odstranite suhe stročnice in po testu razporedite pripravljen nadev. Pekač postavite nazaj v pečico, ogreto na 150 °C, in pecite približno 35 minut oziroma tako dolgo, da pita povrhu dobi lepo zlato rjavo barvo.

Recept je bil objavljen v reviji Jana, št. 44, 30. oktober, 2023

prejšnji članek
Komaj smo dočakale vrnitev škornjev z debelejšim podplatom. Poglejte, kje vas čakajo najlepši modeli
Moda&Lepota
Komaj smo dočakale vrnitev škornjev z debelejšim podplatom. Poglejte, kje vas čakajo najlepši modeli
naslednji članek
Neskončno srečen in hvaležen Vid Valič
Svet slavnih
Neskončno srečen in hvaležen Vid Valič

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.