Kulinarika
 

Recept: Ste za čebulno pito?

9. 11. 2023; 13.00
Avtor: Lara Jelen/ revija Jana
recept

Čebulna pita foto: Profimedia

Danes imamo za vas idejo za malce drugačno pito. Všeč vam bo!

Čebulna pita

Sestavine

Testo:

240 g gladke moke

80 g masla

0, 5 dl pinjenca

1 rumenjak

ščepec mletega belega popra

ščepec soli

gladka moka za valjanje

maslo za namastitev pekača

Nadev:

600 g olupljene čebule

100 g slanine

1,8 dl kisle smetane

3 jajca

3 vejice timijana

1 žlica masla

ščepec muškatnega oreščka

sol

Priprava
1. V skledi zmešajte moko, zmehčano maslo, sol in poper. Z mešalnikom za testo na nizki hitrosti obdelujte mešanico, dokler ne začnejo nastajati manjša zrnca. Vmešajte stepen pinjenec in rumenjak ter zgnetite v gladko testo. Zavijte ga v folijo za živila in za 30 minut postavite v hladilnik. Nato testo na pomokani površini razvaljajte v približno 2 mm debelo ploščo in z njo obložite na rahlo pomaščen pekač za pito. Dno prebodite z vilicami in testo za 10 minut postavite v hladilnik. Nato na testo položite papir za peko, nanj nasujte fižol in postavite v pečico, ogreto na 200 °C. Ko se robovi testa zlato obarvajo, znižajte temperaturo na 150 °C in pecite še 15 minut.
2. Medtem narežite čebulo na tanke kolobarje in jo s sesekljano slanino na maslu podušite do mehkega. Prenesite jo v skledo, solite, dodajte muškatni orešček, timijanove lističe in jajca, stepena s smetano, ter premešajte.
3. Pečeno testo pustite, da se malo ohladi, nato z njega odstranite suhe stročnice in po testu razporedite pripravljen nadev. Pekač postavite nazaj v pečico, ogreto na 150 °C, in pecite približno 35 minut oziroma tako dolgo, da pita povrhu dobi lepo zlato rjavo barvo.

Recept je bil objavljen v reviji Jana, št. 44, 30. oktober, 2023

prejšnji članek
Kako kutina izboljšuje zdravje?
Kulinarika
Kako kutina izboljšuje zdravje?
naslednji članek
Neskončno srečen in hvaležen Vid Valič
Svet slavnih
Neskončno srečen in hvaležen Vid Valič

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.