Čebulna pita foto: Profimedia
Čebulna pita
Sestavine
Testo:
240 g gladke moke
80 g masla
0, 5 dl pinjenca
1 rumenjak
ščepec mletega belega popra
ščepec soli
gladka moka za valjanje
maslo za namastitev pekača
Nadev:
600 g olupljene čebule
100 g slanine
1,8 dl kisle smetane
3 jajca
3 vejice timijana
1 žlica masla
ščepec muškatnega oreščka
sol
Priprava
1. V skledi zmešajte moko, zmehčano maslo, sol in poper. Z mešalnikom za testo na nizki hitrosti obdelujte mešanico, dokler ne začnejo nastajati manjša zrnca. Vmešajte stepen pinjenec in rumenjak ter zgnetite v gladko testo. Zavijte ga v folijo za živila in za 30 minut postavite v hladilnik. Nato testo na pomokani površini razvaljajte v približno 2 mm debelo ploščo in z njo obložite na rahlo pomaščen pekač za pito. Dno prebodite z vilicami in testo za 10 minut postavite v hladilnik. Nato na testo položite papir za peko, nanj nasujte fižol in postavite v pečico, ogreto na 200 °C. Ko se robovi testa zlato obarvajo, znižajte temperaturo na 150 °C in pecite še 15 minut.
2. Medtem narežite čebulo na tanke kolobarje in jo s sesekljano slanino na maslu podušite do mehkega. Prenesite jo v skledo, solite, dodajte muškatni orešček, timijanove lističe in jajca, stepena s smetano, ter premešajte.
3. Pečeno testo pustite, da se malo ohladi, nato z njega odstranite suhe stročnice in po testu razporedite pripravljen nadev. Pekač postavite nazaj v pečico, ogreto na 150 °C, in pecite približno 35 minut oziroma tako dolgo, da pita povrhu dobi lepo zlato rjavo barvo.
Recept je bil objavljen v reviji Jana, št. 44, 30. oktober, 2023
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.