Kulinarika
 

Pripravite popolno martinovo praznovanje

10. 11. 2023; 15.45
Avtor: K.M.
martinovo

martinovo foto: Dober tek

Praznovanje Martinovega je globoko zakoreninjeno v slovenski kulturi in je priložnost za veselje in druženje ob dobri hrani in vinu.

Martinovo, znano tudi kot martinovanje ali dan svetega Martina, je tradicionalni slovenski praznik, ki se praznuje 11. novembra. Ta dan simbolizira konec jesenskih del na polju in začetek obdobja, ko se vino, ki je do takrat še veljalo za mošt, "spremeni" v vino. Praznovanje martinovega je povezano z degustacijo mladega vina in z bogato kulinariko. Običaji se lahko razlikujejo glede na regijo, vendar je skupna tema praznovanje novega vina in zahvala za vse dobroto, ki je bila pridelana tekom leta. Martinovo je tudi priložnost za druženje s prijatelji in družino, pogosto pa se na ta dan organizirajo različne prireditve, kot so martinovanja v vinskih kleteh, povorke in kulturni dogodki.

Sveti Martin, po katerem je praznik poimenovan, je znan po svoji dobroti in je eden izmed najbolj priljubljenih svetnikov v krščanstvu, zlasti v Evropi. Legenda pravi, da je kot rimski vojak razdelil svoj plašč z beračem sredi zime, kar je kasneje postal simbol njegove velikodušnosti in skrbi za sočloveka. Za martinovo pojedino je značilna bogata in okusna hrana, ki se tradicionalno postreže ob praznovanju tega praznika. Meni se lahko razlikuje glede na regijo in osebne preference, vendar obstajajo nekatere jedi, ki so pogosto prisotne na martinovih mizah:

Martinovo je praznik na katerega mošt postane vino. foto: visit

Pečena gos ali raca: To je osrednja jed martinove pojedine. Perutnina se običajno peče do hrustljavosti in se postreže z različnimi prilogami.

Mlinci: Tanki, pečeni testeni listi, ki se jih prelije z vročo vodo ali juho, da postanejo mehki, so klasična priloga k pečeni perutnini.

Rdeče zelje: Dušeno ali kislo rdeče zelje je priljubljena priloga, ki se pogosto postreže z gosjo ali raco.

Kostanj: Bodisi pečen ali kuhan, kostanj je jesenska poslastica, ki se pogosto najde na martinovih mizah.

Jabolka: Pečena jabolka ali jabolčni zavitek so pogosta sladica, ki dopolnjuje bogate okuse martinove pojedine.

Vino: Seveda ne smemo pozabiti na mlado vino, ki je zvezda večera. Martinovo je namreč znan kot dan, ko mošt postane vino.

Krvavice in pečenice: Krvave klobase in druge vrste klobas so pogosto del pojedine, še posebej v nekaterih regijah.

Kislo zelje: Druga priljubljena priloga, ki se dobro ujema s klobasami in pečenimi mesnimi jedmi.

Kako popestriti martinovo pojedino?

Ponudite alternative za tiste, ki ne jedo mesa, kot so pečene buče, polnjene paprike ali veganske "pečenice". Namesto klasičnih mlincev ali rdečega zelja lahko poskusite z novimi recepti, kot so pečeni brstični ohrovt s slanino, karamelizirane korenček ali pečen pastinak. Pripravite sladice, ki vključujejo vino, kot so vinski želeji, vinski sorbet ali torte z vinom.

Tukaj je preprost recept za domače mlince:

Mlinci so tradicionalna slovenska priloga, še posebej priljubljena ob martinovem.

Sestavine:

500 g moke
Približno 250 ml vode (količina se lahko razlikuje glede na vrsto moke)
1 jajce (neobvezno, nekateri recepti ga ne vključujejo)
Sol po okusu
Postopek:

Priprava testa:

V skledo presejte moko in dodajte ščepec soli.
Dodajte jajce in postopoma dodajajte vodo, medtem ko z rokami mešate, da se sestavine združijo.
Gnetite, dokler ne dobite gladkega in elastičnega testa. Če je testo preveč suho, dodajte malo vode; če je preveč lepljivo, dodajte malo moke.
Testo pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite počivati približno 30 minut.

Valjanje testa:

Testo razdelite na manjše kose in vsak kos tanko razvaljajte. Idealno je, da so mlinci debeli približno 1-2 mm.


Razvaljane plasti testa položite na čisto kuhinjsko krpo, da se posušijo. Pustite jih počivati vsaj eno uro, da postanejo rahlo usnjati. Nekateri jih pustijo sušiti tudi dlje, da postanejo še bolj suhi.
Pečenje mlincev:
Suhe plasti testa prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko.
Mlince pecite v predhodno ogreti pečici na 200°C približno 5 do 10 minut ali dokler ne dobijo zlato-rjave barve. Bodite pozorni, da se ne zažgejo.

Priprava mlincev za serviranje:

Pečene mlince zlomite na manjše kose.
Ko so pripravljeni za serviranje, jih prelijte z vročo piščančjo juho ali vrelo vodo, da se zmehčajo. Pustite jih nekaj minut, da vpijejo tekočino.
Odcedite in po želji prelijte z maščobo, v kateri se je pekla gos ali raca.
Mlinci so odlična priloga k pečeni perutnini, še posebej k martinovi gosi ali raci. Uživajte v pripravi in dober tek!


prejšnji članek
Naši prijatelji veliko povedo tudi o nas
Odnosi
Naši prijatelji veliko povedo tudi o nas
naslednji članek
Zamašen filter pogost krivec za nevšečnosti
Življenjski slog
Zamašen filter pogost krivec za nevšečnosti
#obraziavenija
obraziavenija

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.