Kulinarika
 

Na žlico: Krepka gosta zelenjavna juha

27. 11. 2023; 15.00
Avtor: Lara Jelen/ revija Jana
kuhinja, recept, juha

Krepka gosta zelenjavna juha foto: Profimedia

Juhe in obare so v hladnih dneh popoln obrok, ki nas tako prijetno pogreje od znotraj. Kaj pravite na krepko gosto zelenjavno juho?

Kaj potrebujemo?

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 čebula (na drobno nasekljana)
  • 2 stroka česna (drobno nasekljana)
  • 1 steblo zelene (na drobno nasekljano)
  • 2 korenčka (olupljena in narezana na manjše kose)
  • 4 krompirji (olupljeni in narezani na manjše kose)
  • 500 g buče hokaido (očiščena semen in narezana na manjše kose)
  • 300 g stročjega fižola (narezanega na manjše kose)
  • 240 g belega kuhanega fižola (odcejenega iz konzerve)
  • 100 g kodrolistnega ohrovta (brez stebla, samo listi)
  • 3 žlice pasiranega paradižnika
  • 500 ml zelenjavne jušne osnove ali vode
  • ½ limone (za sok)
  • 1 žlička timijana
  • sol, poper (po okusu)

Priprava

1. Na oljčnem olju posteklenimo čebulo, da postane mehka (pribl. 2 do 3 minute), in dodamo narezano zeleno in korenje ter pražimo še nekaj minut, da se tudi zelena zmehča. Po okusu začinimo s soljo in poprom.

2. Dodamo narezan krompir, bučo in stročji fižol ter vse skupaj pražimo še nekaj minut.  

3. Dodamo na drobno nasekljan česen, in ko zadiši (približno 1/2 minute), dodamo še pasiran paradižnik in zalijemo z jušno osnovo ali vodo ter kuhamo nekje 20 minut, dokler zelenjava ni mehka oziroma kuhana. 

4. Dodamo kuhan beli fižol in narezane liste ohrovta ter po okusu začinimo s soljo, poprom in timijanom. Vse skupaj osvežimo še s sokom limone.

Še več slastnih receptov za jedi na žlico vas čaka v reviji Jana.

Jedi na žlico foto: Profimedia

prejšnji članek
Ja, Chef!: Mlada igralka navdušila z vročim videospotom
Svet slavnih
Ja, Chef!: Mlada igralka navdušila z vročim videospotom
naslednji članek
Zakaj je dobro jesti kaki?
Kulinarika
Zakaj je dobro jesti kaki?

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.