pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

NAGRADNA IGRA: Kaj delamo ta petek? 4 ideje za zimski večer s prijatelji

11. 12. 2023; 08.30
Avtor: Oglasno sporočilo
čokoladni keksi (00000002)
Čas pred prazniki prinaša posebno radostno vzdušje, kot nalašč za preživljanje časa v dobri družbi. Zakaj ne bi poklicali prijateljic in jih povabili na kakovostno druženje malce drugače? Pripravili smo štiri ideje za dni, ko se zdi, da je vse težje izbrati družabno aktivnost.

Praznične lučke

Za romantike in igrive po duši - Temperature so padle in mesta so zasvetila v njihovem prazničnem okrasju. Največjo pomanjkljivost zime, kratke dneve, obrnite v svoj prid – že popoldne se lahko odpravite na čaroben večerni sprehod, da občudujete praznične lučke. Lahko obiščete središče Ljubljane, ki v zimskih mesecih očara s svojo pravljično osvetlitvijo, ali se odpravite v Arboretum Volčji Potok, kjer narava in svetloba ustvarjata edinstveno vzdušje. Tudi v vašem domačem kraju je ta preprosta, a čarobna aktivnost lahko odlična priložnost za klepet in smeh s prijatelji, medtem ko se sprehajate po svetlobno okrašenih poteh. Topla čokolada ali kuhano vino po sprehodu dodata piko na i temu zimskemu doživetju.

Tematski filmski večer

Za filmoljube - Ste za filmski maraton? Izberite temo, ki je všeč vsem - bodisi klasične romantične komedije, grozljivke ali akcijske filme. Gostitelj priskrbi udoben kotiček z veliko blazinami in odejami, vsak pa naj prinese svoj najljubši film v skladu s temo večera. Ne pozabite na vaše najljubše prigrizke!

Obisk razstave ali muzeja

Za ljubitelje lepega in eksotičnega - Če si s prijatelji zaželite nečesa bolj kulturno navdahnjenega, zakaj ne bi obiskali lokalnega muzeja ali galerije? Po obisku si vzemite čas za kavo v bližnji kavarni, kjer lahko razpravljate o vtisih in interpretacijah umetniških del. Takšen izlet je lahko zabaven, navdihujoč in v pogovoru zagotavlja priložnost za poglobljene, razmišljujoče teme. Plus so tudi vse odlične priložnosti za skupinske fotografije!

Peka piškotov

Izziv za vso skupino - December je kot nalašč za ustvarjanje sladkih spominov s prijatelji v kuhinji! Skupaj lahko preizkušate nove recepte, se učite drug od drugega in seveda uživate v smehu in dobri družbi. Ko so slaščice pečene, jih lahko okrasite z barvnim posipom, čokolado ali ledenim sladkorjem, kar bo še dodatno poudarilo praznično vzdušje. Ob peki lahko delite zgodbe o svojih prazničnih tradicijah, zabavne anekdote, nato pa rezultat svojega dela 'poglodate' ob kozarcu vina in kakšni simpatični družabni igri.

Priporočamo vam čokoladne piškote, ki vam bodo uspeli po priloženem receptu:

Čokoladni piškoti

Sestavine (za 2–3 pekače):

- 140 g masla,

- 130 g sladkorja,

- 1 jajce,

- 1 sladkor bourbon vanilja Dolcela (10 g),

- 1 sladkor rum Dolcela (10 g),

- 1/2 žličke soli,

- 1/2 žličke pecilnega praška Dolcela,

- 40 g kakava v prahu,

- 220 g bele moke

Priprava:

Pečico ogrejemo na 185 °C. Maslo in sladkor penasto umešamo. Dodamo vaniljev sladkor in jajce in vse skupaj dobro zmešamo. Dodamo sol in pecilni prašek in spet vse skupaj dobro zmešamo. Vmešamo kakav v prahu, pri čemer metlice za stepanje na mešalniku zamenjamo s tistimi za gnetenje testa. Vmešamo najprej polovico moke, potem pa še drugo polovico. Testo malo pregnetemo še z rokami, potem pa ga na rahlo pomokani površini razvaljamo na 3 mm debelo. Tanjše ko je testo, bolj bodo piškoti hrustljavi.

Z modelčki izrežemo piškote poljubnih oblik in jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Med njimi pustimo nekaj prostora. Pekač porinemo v pečico in pri tej debelini testa (3 mm) pečemo 6 minut in pol.

Preostanke testa ponovno pregnetemo, razvaljamo ter ponovimo vajo z izrezovanjem in peko, dokler testa ne zmanjka. Če testo med valjanjem razpoka, ga enostavno še enkrat pregnetemo in spet bo postalo voljno.

Pečene piškote ohladimo in pohrustamo, lahko pa jih pred tem še okrasimo s staljeno čokolado ali poljubno drugo glazuro.

Da bo vse skupaj še slajše, sodelujte v nagradni igri Praznična čarovnija v sodelovanju z Dolcelo!

Nagradna igra: Podarjamo: 1X bogat paket izdelkov Dolcela.
Kako lahko sodelujete? Tokrat nas zanima, kakšne piškote vi najraje spečete? Odgovor nam zaupajte na njena@njena.si.

prejšnji članek
Kmetija: Nadi prekipelo, razočarana sama poprijela za delo
Resničnostni šovi
Kmetija: Nadi prekipelo, razočarana sama poprijela za delo
naslednji članek
Cimetov čaj, dišeči piškoti in vse, kar sledi
Kultura
Cimetov čaj, dišeči piškoti in vse, kar sledi