nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Preizkusite recepte brez moke, primerne tudi za ljudi s celiakijo

6. 1. 2024; 01.00
Avtor: Zoran Franc
beljakovinski kruh

Beljakovinski kruh foto: Dreamstime

Kaj ko bi za zajtrk ali kosilo tokrat ponudili nekaj drugačnega, a zdravega in nič manj okusnega? Predstavljamo vam okusne recepte za pripravo jedi, ki bodo s svojo drugačnostjo navdušile tudi tiste, ki se izogibajo ogljikovim hidratom, in so prav tako primerne za ljudi s celiakijo.

Nedavne raziskave kažejo, da nam je v zadnjih sto letih uspelo spremeniti pšenico do te mere, da je le še odsev zdravega in nekoč zelo cenjenega žita. Vse to zato, da bi povečali pridelek, zatirali bolezni na žitih in dosegali kupno moč na trgu. A ta močno spremenjena pšenica mnogim povzroča številne težave. Na srečo obstaja veliko alternativ pa tudi drugih kulinaričnih možnosti, kako jo nadomestiti.

Beljakovinski kruh

Priznajmo si, da bomo težko nadomestili kruh, kot ga poznamo. Pa vendar, naj ne bo greh pokusiti kaj novega. Tu je recept za izjemno mehak, zračen in puhast kruh, ki je brez ogljikovih hidratov in glutena, a poln beljakovin. Uporabite ga lahko tudi za pripravo hamburgerjev ali sendvičev.

Sestavine: 3 jajca, 3 žlice kremnega sira, četrt čajne žličke pecilnega praška, ščepec soli.

Priprava: Ločimo rumenjake in beljake. V skodelici z rumenjaki zmešamo kremni sir in sol. V drugi skodelici zmešamo pecilni prašek in beljake, da nastane čvrst sneg. Nato v rumenjakovo maso nežno vmešamo beljake. Na pekač položimo papir za peko in nanj z žlico nanesemo poljubno velike kroge mase ter pečemo v pečici, ogreti na 170 stopinj, 15 minut. Vzamemo iz pekača in počakamo, da se kruhki nekoliko ohladijo, nato jih poljubno obložimo. Po želji lahko v maso dodamo tudi origano, majaron, sir in druge dobrote.

Testo za pico

Pripravimo drugačno, a nič manj slastno testo za pico – iz povsem drugačnih sestavin, kot smo jih vajeni pri peki pice. Testo bo puhasto in tudi izjemno okusno.

Sestavine: 1 jajce, 4 žlice mletih mandljev ali lešnikov, 1 žlička vinskega kamna, ščepec soli.

Priprava: Ubijemo jajce in dobro umešamo. Dodamo mandlje, vinski kamen in sol ter vse sestavine znova dobro premešamo. Masa mora biti gosta; če je presuha, dodamo še eno jajce. Pekač obložimo s papirjem za peko in po njem razporedimo maso. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 5 minut, da testo zakrkne. Vzamemo iz pečice in poljubno obložimo z izbranimi sestavinami za pripravo pice.   

Jajčni mafini za zajtrk

Pripravimo preprost in okusen zajtrk v manj kot pol ure.

Sestavine: maslo, 6 jajc, pol skodelice sesekljane poljubne zelenjave, četrt skodelice narezane šunke in četrt skodelice naribanega sira, sol in poper.

Priprava: Pečico ogrejemo na 190 stopinj. Vdolbinice pekača za mafine namastimo z oljem. Jajca dobro razžvrkljamo in dodamo preostale sestavine. Vse skupaj dobro premešamo in zlijemo v pekač. Mafine pečemo 15 minut. Ponudimo še vroče.

prejšnji članek
To so simptomi, ki nakazujejo na težave s srcem
Zdravje
To so simptomi, ki nakazujejo na težave s srcem
naslednji članek
Neisha je zadovoljna s tem, kar ima
Svet slavnih
Neisha je zadovoljna s tem, kar ima
#nasazenazenska
nasazenazenska