Rojstnodnevna torta z vonjem po črnem čaju foto: profimedia LIZA MAJA
Rojstnodnevna torta z vonjem po črnem čaju
Sestavine:
3 vrečke kakovostnega črnega čaja
220 g masla
150 g sladkorja v prahu
6 jajc (rumenjake in beljake ločite)
ščepec soli
170 g navadne moke
50 g polostre moke
1/2 čajne žličke sode bikarbone
lupina 1 limone
Za kremo:
800 g rikote
400 g maskarponeja
5 žlic sladkorja v prahu
sok 1 limone
125 g kanadskih borovnic
Za zaključek:
sladkorne kroglice
Priprava:
1. Čajne vrečke prelijte s 70 ml vrele vode in jih pustite v vroči vodi, dokler se čaj ne ohladi. Nato jih odstranite.
2. Maslo zmešajte z dvema tretjinama sladkorja, dokler se ne speni. Nato postopoma vmešajte rumenjake. Iz beljakov, ščepca soli in preostalega sladkorja naredite čvrst sneg in ga vmešajte v rumenjakovo peno. Izmenično dodajajte še moko (navadno in polostro), pomešano s sodo. Na koncu v testo vmešajte črni čaj in naribano limonino lupinico.
3. Pekač za torto obložite s papirjem za peko, ga napolnite s testom in približno 45 minut (odvisno od višine torte) pecite v predhodno ogreti pečici na 170 °C.
4. Medtem rikoto zmešajte z mascarponejem in sladkorjem. Vse skupaj stepite, da nastane gladka krema, na koncu pa vmešajte še limonov sok.
5. Ohlajen biskvit po dolžini prerežite, da dobite tri enake plasti. Spodnji del namažite z delom kreme, posujte s polovico borovnic, na vrh položite drugi del biskvita in postopek še enkrat ponovite. Pokrijte z zadnjim delom biskvita in po vrhu rahlo premažite s smetano. Torto shranite v hladilniku za približno 180 minut. Nato po vrhu in ob robovih namažite preostalo kremo, posujte s sladkornimi kroglicami in takoj postrezite.
Torta za 50. rojstni dan
Porcije: 30
Čas priprave: 100 min
Energijska vrednost: 1268 kJ/303 kcal
Sestavine:
Za testo:
500 g navadne moke
150 g sladkorja v prahu
2 čajni žlički pecilnega praška
1 vrečka vaniljevega sladkorja
naribana lupina 1 limone
1 jajce
340 g masla
Za kremo:
400 ml smetane za stepanje
200 g sladkorja v prahu
2 vrečki vaniljevega sladkorja
svež sok 1 limone
500 g mascarponeja
Za zaključek:
makroni
meringa
jagode
maline
liofilizirane zdrobljene maline za posipanje
Priprava:
1. Moko presejte s sladkorjem v prahu in pecilnim praškom. Dodajte vaniljev sladkor, lupinico, jajca in na koščke narezano maslo. Zamesite v čvrsto testo in ga za eno uro postavite v hladilnik.
2. Četrtino testa razvaljajte na 4 mm debelo ploščo, izrežite številko po predlogi in jo prenesite na pekač s papirjem za peko. Enako izrežite še druge številke, skupaj torej 2 x številko 5 in 2 x številko 0.
3. Izrezane številke pecite pri 180 °C približno 25 minut. Po peki pustite, da se na papirju za peko ohladijo. Smetano s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem stepite do trdega.
4. Dodajte limonov sok, maskarpone, premešajte in s kremo napolnite slaščičarsko vrečko. Eno 5 in eno 0 po vsej površini popršite s kremo.
5. Številke nato prekrijte z drugim delom številk. Na enak način ponovno po vsej površini popršimo kremo.
6. Na koncu okrasite z makroni, meringo, jagodami, malinami in posujte z liofiliziranimi zdrobljenimi malinami.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.