nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

8 razlogov, zakaj obvezno pojejte vsaj eno jabolko na dan

17. 2. 2024; 03.00
Avtor: Tina Lucu / revija Liza Maja
883026_251-koristnik_jabolko

Jabolka vsebujejo veliko v vodi topnih vlaknin, ki pripomorejo k znižanju ravni holesterola v krvi. foto: UNSPLASH

Jabolka so eno izmed najbolj priljubljenih in razširjenih sadnih vrst in imajo številne koristne lastnosti za zdravje. Slovenci imamo odlična jabolka! Za zdravje bi morali vsak dan pojesti vsaj en ta rajski sadež, ki je tako priročen za malico v službi ali na poti.

Jabolka so bogat vir vitaminov: C, K, A in več vitaminov B. Vsebujejo tudi mineralne snovi, kot so kalij, fosfor in magnezij. Preberite si 8 razlogov, zakaj so jabolka popolno zimsko sadje.

Bogata z vitamini
Jabolka so naravno bogata z vitamini, predvsem vitaminom C, ki krepi imunski sistem, ter vitaminom K, ki je pomemben za strjevanje krvi.
Dobra za prebavo
Jabolka vsebujejo vlaknine, ki spodbujajo zdravo prebavo. Vlaknine lahko pomagajo pri preprečevanju zaprtja in vzdrževanju rednega odvajanja blata.
Malo kalorij
Jabolka so nizkokalorična, torej odlična izbira za tiste, ki sledijo nizkokalorični prehrani ali pazijo na telesno težo.
Antioksidativne lastnosti
Antioksidanti v jabolkih, kot so flavonoidi in polifenoli, pomagajo v boju proti prostim radikalom v telesu, kar lahko zmanjša tveganje za različne bolezni.

Privoščite si jabolko. foto: Shutterstock


Uravnavajo raven sladkorja v krvi
Vlaknine in naravni sladkorji v jabolkih omogočajo postopen dvig ravni sladkorja v krvi, kar je koristno za nadzor krvnega sladkorja.
Pomagajo pri hidraciji
Jabolka vsebujejo veliko vode, kar pomaga pri hidraciji telesa. Pravilna hidracija je pomembna za številne telesne funkcije.
Pomagajo ohranjati zdravje srca
Redno uživanje jabolk je zaradi vlaknin in antioksidantov povezano z zmanjšanim tveganjem za srčne bolezni.

Podpora hujšanju


Zaradi nizke vsebnosti kalorij, visoke vsebnosti vlaknin in zadovoljivega okusa so jabolka odličen prigrizek med hujšanjem, saj lahko pripomorejo k občutku sitosti.

Pomembno je omeniti, da je najbolje pojesti celo jabolko, saj se v lupini skriva veliko hranil. Pestra prehrana, ki vključuje sveže sadje, lahko pomaga k splošnemu dobremu zdravju.

prejšnji članek
Kako izbrati pravi odtenek rdeče šminke?
Moda&Lepota
Kako izbrati pravi odtenek rdeče šminke?
naslednji članek
Prednosti prhanja s hladno vodo
Zdravje
Prednosti prhanja s hladno vodo