stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Ideje za velikonočni hren

28. 3. 2024; 04.00
Avtor: C. R.
Hren, hrenova omaka

Hrenova omaka foto: Shutterstock

Hren je posebnež z ostrim vonjem in pekočim okusom. Šunka brez hrena ne bi imela pravega okusa, še pirhom bi nekaj manjkalo, če ga ne bi bilo v bližini. Na velikonočni mizi torej ne sme manjkati.

Hrenova omaka s smetano in majonezo  

Sestavine:

·     100 g naribanega hrena

·     100 ml kisle smetane

·     100 g majoneze

·     sol

·     poper

·     limonin sok

Priprava: Hrenovo korenino olupimo in na fino nastrgamo, damo v skledo, primešamo kislo smetano, limonin sok in majonezo, nato vse začinimo s soljo in poprom. Takšna omaka je odlična ob kuhani šunki ali govedini, postrežemo jo lahko s pečenim mesom. Smetano v receptu lahko nadomestimo z gostim jogurtom. Omaki lahko dodamo še naribana jabolka, da je okus slajši in blažji.

Hladna hrenova omaka

Sestavine za 250 ml:

100 g kisle smetane

100 g puste skute

2-3 cm hrenove korenine

40 g nastrgane redkve

1 žlica belega vinskega kisa

¼ žličke kisa

beli poper

Priprava:

Hren naribamo in vse sestavine zmešamo v skodelici.

Hren z jabolki

Sestavine za 6 oseb:

·     300 g jabolk

·     200 g hrena

·     žlička sladkorja

·     ščepec soli

·     2 žlici olja

·     2 žlici kisa

Priprava:

V posodo damo kis in ga razredčimo 50 ml vode.

Hren olupimo in naribamo ter ga vmešamo v razredčen kis.

Jabolka olupimo, drobno naribamo in dodamo hrenu. Dodamo sladkor, sol in olje ter dobro premešamo.

Zanimivosti o hrenu

V času, ko še ni bilo popra, je bil hren zaradi pekočega okusa zelo cenjena rastlina in začimba.



Pri hrenu ni užitna le korenina, ampak tudi mladi listi in poganjki, listni peclji, belo cvetje in socvetje.

Ne drži, da hren lahko nabiramo le v mesecih, ki se končajo na črko r. Takrat je korenina najbolj polna koristnih snovi, a nabiramo jo lahko tudi med letom.

Pekoča rastlina ni dobra le za dihala, ampak tudi za prebavo in presnovo, spodbuja prekrvitev, učinkuje na sečila in spodbuja porabo maščob v telesu.

Od kod ime hrenovka? Dobila ga je prav zaradi omake s hrenom, ki so jo tradicionalno stregli ob tej priljubljeni obarjeni klobasi.

Hrenove korenine smo včasih, ko smo jih izkopavali zgolj na vrtu, jedli samo od oktobra do februarja, v mesecih, katerih imena so se končevala na r.

prejšnji članek
Kdo je mična gospodična, ki žura s Firbci?
Svet slavnih
Kdo je mična gospodična, ki žura s Firbci?
naslednji članek
Neresnice o ekcemu, ki krožijo med laiki
Zdravje
Neresnice o ekcemu, ki krožijo med laiki
#obraziavenija
obraziavenija