Zamrznjena češnjeva sladica foto: Shutterstock
Sestavine
Za skorjo:
175 g sladkorja v prahu
250 g navadne moke + za delovno površino
1 žlička sode bikarbone
2 žlici temnega kakava
50 g masla + za mazanje
2 žlici medu
3 žlice mleka
1 jajce
Za nadev:
približno 300 g češenj + za okras
približno 2 žlici sladkorja v prahu
1–2 žlički koruznega škroba
400 ml smetane za stepanje
750 g polnomastne skute
100 g sladkorja v prahu
3 žlice medu
1 žlička ekstrakta vanilje
3 žlice kakava
Za piko na i:
nektarine
meta
užitno cvetje
Priprava:
1. Sladkor v prahu, moko, sodo bikarbono in kakav dajte v skledo in premešajte. Dodajte zmehčano maslo, med, mleko in jajce, zamesite gladko testo in ga na rahlo pomokani delovni površini razvaljajte v pravokotno ploščo, debelo približno 5 mm. Testo prenesite v pekač, zgladite robove in ga prebodite z vilicami. Približno 15 minut pecite pri 170 °C.
2. Pečeni biskvit odstranite iz pekača in pustite, da se ohladi, nato pa ga razrežite na posamezne kose, s katerimi obložite dno in stranice približno 25 cm dolgega pekača, obloženega s folijo za živila.
3. Češnje izkoščičite. Za nadev dajte polovico češenj v ponev, dodajte sladkor po okusu in med občasnim mešanjem kuhajte, dokler se ne zmehčajo in zgostijo. Po potrebi zgostite s škrobom, raztopljenim v malo vode. Pustite, da se ohladi. Medtem stepite smetano, da se zgosti. V skledi zmešajte skuto, sladkor, med in vaniljev ekstrakt. Na koncu v zmes vmešajte pripravljeno stepeno smetano.
4. Obložen pekač napolnite s tretjino mase in enakomerno prekrijte s češnjami ter jih potisnite v maso. Z lopatico ga zgladite in postavite v zamrzovalnik, da se strdi. Preostanek nadeva razdelite na polovico in v eno polovico vmešajte češnjev pire, v drugo pa kakav. Kremi shranite v hladilniku. Češnjev nadev namažite na nadev v pekaču, zgladite in postavite nazaj v zamrzovalnik, da se strdi. Nazadnje zaključite s plastjo kakava in postavite v zamrzovalnik do naslednjega dne. Naslednji dan pecivo zvrnite iz pekača in okrasite z rezinami nektarin, svežimi češnjami, lističi mete in užitnimi cvetovi. Razrežite in takoj postrezite.
Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.
Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: Revija Bodi zdrava
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.