100 - odstotno hidriran kruh foto: N. K.
Ta kruh ni le božanskega okusa. Nekaj posebnega je, to drži kot pribito! Njegova sredica je mehka in puhasta kot oblak, zlato zapečena skorjica pa slastno hrustljava. Ko sem ga jedla prvič, sem pomislila, da sem v nebesih. Sliši se mamljivo, saj vem, A če ste mislili, da je pot do nebes lahka, vas moram razočarati. Priprava vam bo namreč vzela malce več časa. Gre za kruh, ki je narejen s stoodstotno hidracijo, med večkratnim vzhajanjem pa je treba ponavljati tehniko potegni in prepogni. O čem govorim? Zavihajte rokave in gremo na delo!
Sestavine
Priprava
1. 5 dcl vode bomo malce razdelili. 0,5 dcl vode odlijte v kozarček in vodi primešajte čajno žličko soli. V večjo posodo, primerno za gnetenje, nalijte 4,5 dcl mlačne vode ter vanjo stresite kvas in sladkor. Sestavine premešajte, nato pa jim kar takoj dodajte moko. Prav ste prebrali, ni vam treba čakati na kvasni nastavek. Moko nežno vmešavajte z roko, a imejte v mislih, da ne gre za intenzivno gnetenje, vaš cilj naj bo le, da se vse sestavine med seboj lepo povežejo. Testo se vam bo zelo lepilo na roke, a brez skrbi, tako je prav, takšen je postopek. Z žlico postrgajte lepljivo zmes z dlani, nato pa posodo pokrijte in pustite, da vaše precej mokro testo počiva 15 minut.
2. Sedaj zmesi postopoma dodajamo pripravljeno mešanico vode in soli. To storite tako, da lepljivo testo s prsti odmikate od stene posode in ga vlažite z vodo. Ko to porabite, testo z mokrimi rokami nežno privzdigujte in spuščajte, da se bo odlepilo od sten in dobilo bolj kompaktno obliko. Nato posodo pokrijte in pustite, da vzhaja 20 minut.
3. Testo pokapajte z oljem. Navlažite roke z vodo in pričnite izvajati tehniko potegni in prepogni. Slednje pomeni, da testa ne gnetemo, pač pa kompaktnost dosežemo s privzdigovanjem in spuščanjem. Tehniko potegni in prepogni ponovite štirikrat, vsakokrat z druge strani. Pokrijte in pustite, da vzhaja 20 minut.
4. Sedaj je testo lepo naraslo, opazili pa boste tudi, da je postalo izrazito elastično. Navlažite si roke, testo štirikrat preložite s tehniko potegni in prepogni ter pustite, da tokrat pokrito vzhaja še 20 minut. Po pretečenem času bo testo postalo mehurčkasto. Ponovite tehniko, znova pokrijte posodo in še predzadnjič pustite vzhajati 20 minut.
5. Tako, sedaj je napočil čas, da testo preložimo na pomokano površino. Ko ga boste stresli iz posode, bo zelo elastično, nikakor pa kompaktno. S pomokanimi rokami ga prepognite z vseh štirih strani in nežno oblikujte hlebček. Denite ga v temeljito pomokano košaro za vzhajanje. Košaro pokrijte in še zadnjič pustite, da vzhaja 20 minut.
6. Pečico vklopite na temperaturo 240 stopinj Celzija in vanjo položite pomokan pekač (jaz sem uporabila glinenega). Ko se pekač dobro segreje, vanj preložite testo, ki ga po dolžini plitko prerežite z nožem. Pekač pokrijte, vrnite v pečico in pecite 40 minut.
7. Pečen kruh odložite na rešetko in pustite, da se ohladi.
Vir: revija Jana, št. 36, 3. september 2024.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.