V režah na notranjem predelu prstana se lahko nabira umazanija. foto: Pexels
Domača priprava jedi je resda zelo cenjena, je pa modro pri delu z rokami upoštevati higienske standarde. Poleg tega, da je potrebno poskrbeti za čisto delavno površino, pripomočke in umite dlani, ne bo odveč, če preden se lotite dela, s prstov odstranite tudi prstane. Razlogov za slednje je več, navajamo nekaj glavnih …
V režah na notranjem predelu prstana se lahko nabira umazanija in bakterije, ki se med umivanjem rok ne odstranijo popolnoma. Če torej prstan ni popolnoma čist, lahko v hrano preidejo mikroorganizmi. Slednje je še posebej verjetno, če nosite prstane s kamni ali zahtevnejšim designom, ki ne zajema le preproste rinke, kakršna je denimo značilna za poročni prstan. Prehod mikroorganizmov v hrano je zlasti verjeten pri rokovanju s surovim mesom, mlečnimi izdelki in testom.
Prstani lahko zadržujejo bakterije, glive in viruse, saj se pod njimi nabirajo vlaga, znoj in ostanki hrane. Nekatere izmed najpogostejših bakterij, ki jih lahko prinesemo v testo, so:
Morda na to niste pomislili, a pride lahko tudi do oksidacije kovin, prav tako pa se lahko v predelu med prstanom in kožo nahajajo ostanki krem, čistil in losjonov, ki jih nevede prenesemo na hrano.
Morda vas zanima še:
Pekarske skrivnosti: Ravnajte takole, pa bo testo popolno KLIKNITE TUKAJ.
Kako pa vi mesite testo?
foto: Pexels
Ker obstajajo različne oblike, materiali in nenazadnje tudi slabše kvalitete nakita, je povsem mogoče, da se med obdelavo hrane s prstana odstranijo drobni delci, ki tako zaidejo v živilo. Da bi se temu izognili, je kakopak preprosteje, da nakit odstranimo in roke temeljito umijemo.
Slednje svetujejo tudi v nekaterih slovenskih kuharskih šolah, medtem ko je v profesionalnih kuhinjah v tujini pogosto kar obvezno, da osebje odstrani prstane, zapestnice in ure. V domačem okolju je to seveda stvar osebne izbire, a kadar pripravljate testo ali drugo hrano, ki zahteva gnetenje, je zagotovo bolj higienično in praktično, če prstane preprosto odložite.
Higiena rok je pri peki ključna, saj surovo testo predstavlja odlično gojišče za bakterije. Zato je pomembno ne samo pranje rok, ampak tudi čiščenje površin in orodja.
Kakšno pa je vaše mnenje?
Pri pripravi testa je najbolj higienično odstraniti prstane in si temeljito umiti roke.
foto: Pexels
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2025, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.