Ali ste vedeli, da sta Velika noč in presta povezani?
Zakaj je bil simbol preste včasih tako pomemben?
Poleg šunke, pirhov, potice in drugih dobrot je bila nekoč zelo pomemben simbol velike noči tudi presta. Prepleteno testo preste namreč spominja na držo rok pri molitvi. Danes prest ne povezujemo več z veliko nočjo, temveč bolj s praznikom piva, oktoberfestom.
In kako pripravite preste?
Sestavine:
350 ml vode (mrzle)
30 g kvasa
2 čajni žlički soli
600 g pšenične moke
1 rumenjak
2 žlici vode
Priprava:
Kvas in sol damo v vodo, primešamo moko in vse sestavine približno 10–15 dobro gnetemo. Testo zavijemo v vlažno krpo in pustimo vzhajati približno 20 minut v toplem prostoru. Nato testo še 5 minut gnetemo in ga ponovno pustimo vzhajati.
Nato ga še nekaj časa gnetemo. Iz njega oblikujemo tenke, približno 25 cm dolge svaljke in iz njih oblikujemo preste.
Preste oblikujemo tako da svaljek položimo na površino v obliki podkve. Nato dvignemo konca svaljkov, ju zavijemo v vozel in položimo konca levo in desno na nastalo zanko. Tako dobimo obliko preste.
Preste položimo na peki papir ali pomaščen pekač in premažemo z zmesjo iz rumenjaka in vode. Pečemo približno 35 minut na 220 °C, da se obarvajo zlatorjavo.