nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Slastni recepti brez glutena

14. 1. 2023; 01.00
Avtor: njena.si
ajda palačinke gobe

foto: Profimedia

Vse več ljudi se zaradi zdravja izogiba glutenu, kar pa ne pomeni, da se je treba odpovedati okusni hrani.

Ajdove palačinke

Potrebujemo 25 dag ajdove moke, pol litra mleka ali vode, žličko soli, pol žličke pecilnega praška in poljuben namaz.

Ajdovo moko pomešamo s tekočino in soljo, dobro stepemo in pustimo počivati vsaj dve uri, da se moka napne. Nato dodamo pecilni prašek, premešamo in testo z zajemalko zlivamo v ponev, ki jo le oplaknemo z oljem in potem olje odlijemo. Z žlico poravnamo testo do robov ponve, in ko je palačinka na eni strani pečena, jo obrnemo. Pečeno namažemo z marmelado, orehovim ali čokoladnim namazom, kislo smetano, skutnim nadevom, drobno zrezano dušen zelenjavo ali z mešanico zelenjave in mesa.

Gobe s sirom

Potrebujemo 16 velikih šampinjonov ali mladih golobic s privihanimi robovi, 3 šalotke, 150 g gorgonzole, žlico riževe moke ali krompirjevega škroba, 1 jajce, olje in začimbe.

Gobam odrežemo bete, klobuke osušimo in zložimo v namaščen pekač. Šalotko sesekljamo in prepražimo na dveh žlicah olja, ko ovene, dodamo sesekljane bete, žlico sesekljanega peteršilja, solimo, popramo in dušimo, dokler se tekočina ne posuši. Ohladimo, primešamo zdrobljen sir in jajce in s tem napolnimo gobje klobuke. V pečici pečemo od dvajset minut do pol ure. Ponudimo s krompirjevo solato.

Kremna juha brez moke

Potrebujemo bučo hokaido (približno kilogram), 3 korenčke, večji por, jušno kocko, začimbe in šopek koriandra (ali peteršilja).

V liter vode damo očiščeno na kose narezano neolupljeno bučo, korenje, zrezan por, jušno kocko in malo soli. Kuhamo pol ure, nato dodamo koriandrove liste in s paličnim mešalnikom juho pretlačimo. Še boljša bo, če ji dodamo malo pekoče ali sladke čilijeve omake, lahko pa dodamo žlico kisa in žlico medu.

Jetrca z zelenjavnim pirejem

Potrebujemo večjo čebulo, 800 g puranjih jetrc, velik gomolj zelene, velik gomolj rumene kolerabe, lonček kisle smetane, olje in začimbe.

Zeleno in kolerabo olupimo, zrežemo na koščke, solimo in prilijemo liter vode. Kuhamo dobre pol ure, nato odcedimo, dodamo smetano in pretlačimo. Na majhnem ognju pire še malo pražimo, da se lepo poveže s smetano.

Čebulo tanko zrežemo, popražimo na dveh žlicah olja, da ovene, nato dodamo tanko zrezana jetrca. Na močnem ognju jih pečemo deset minut, solimo na koncu.

prejšnji članek
Navade, ki bodo spremenile vaš videz in življenje
Moda&Lepota
Navade, ki bodo spremenile vaš videz in življenje
naslednji članek
Nina Rakovec zaradi bolečin do novega hobija
Svet slavnih
Nina Rakovec zaradi bolečin do novega hobija