kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Skrivnosti nenavadne bodeče bučke

30. 9. 2022; 02.00
Avtor: V.M.
čajota

Poznate bodečo hruško? foto: Profimedia

Poznate nenavadno zeleno bučko s trnatimi plodovi? Imenuje se čajota, ponaša pa se s pravo zakladnico vitamina C.

Naj vas njen neobičajen videz nikar ne odvrne od tega, da bi jo bolje spoznali. Njen okus vas bo namreč prijetno presenetil in v vas vzbudil željo, da se na vašem krožniku znajde pogosteje. A da bi si lahko privoščili slastno svetlo zeleno meso, se boste morali nekoliko potruditi, saj ga obdaja trda lupina posuta s čvrstimi bodicami. Najlažje se boste priprave lotili tako, da jo razpolovite in razrežete kot ananas.

Čajota spada med bučke, zaradi videza pa jo imenujemo tudi zelenjavna hruška. A njen okus ni sladek kot omenjen sadež, nekateri denimo ocenjujejo, da jih masleno meso spominja na mešanico kumare in krompirja, spet drugi, da je okus podoben poletnim bučkam in jabolkam z nežnim pridihom limone.

Vsekakor zanimivo, kot je tudi to, da čajota ne vsebuje semen, tako kot njene sorodnice, pač pa koščico, ki je zelo cenjena zaradi vsebnosti hranilnih snovi. V njej se namreč skriva obilje aminokislin in vitamina C, zato jo velja narezati in dodati zelenjavni solati.

In kako si pravzaprav lahko pripravimo čajotino meso? Uh, na številne načine! Čajoto namreč lahko uživamo surovo, kuhano, pečeno, dušeno ali ocvrto. Celo na žaru je odlična, zlasti pa gre v slast, če iz nje pripravite polnjene čolničke. Kdo bi si mislil, a njeno meso je odlično tudi za omlete, zavitke in kompote.

Čajote lahko uživate surove, dušene, ocvrte ali popečene na žaru, lahko jih uporabite za nadeve (kot polnjene bičke – čolničke) ali namesto jabolk v pitah, omletah in zavitkih, kompotih.

Nekatere vrste čajot nimajo bodic.

Nekatere vrste čajot nimajo bodic. foto: Profimedia

prejšnji članek
Gonorejo je vse težje zdraviti
Zdravje
Gonorejo je vse težje zdraviti
naslednji članek
Konec molka in tišine za Majo Keuc!
Svet slavnih
Konec molka in tišine za Majo Keuc!