erika znidarsic 1 Dobra karma

'Pri denarju ni čustev,' trdi voditeljica, ki je ...

Tanja Ribič z mamo Jožico Svet24.si

Tanja je trepetala za mamo, ki je zbolela za ...

marjan sarec pl6 Reporter.si

Šarec si je premislil: novo prehodno vlado bi bil...

Mihael Karner Svet24.si

V Ameriki iskan zločinec, v Ljubljani ugleden ...

aleš-hojs Necenzurirano

Janševo reševanje vojaka Hojsa

image0 Odkrito.si

Tanja Fajon: "Janša je napadalen."

nika-zorjan, draga-korona Njena.si

Nika Zorjan postala seksi blondinka, oboževalci ...

Sivka je izjemno dobra začimba v sladkih jedeh
| A.K.

Sivka je izjemno dobra začimba v sladkih jedeh

Sivka je izjemno dobra začimba v sladkih jedeh., dreamstime

Sivka je zelo uporabna in zdrava rastlina, v zadnjih letih pa se je vse več uporablja tudi v kulinariki. V kuhinji uporabljamo mlade, sveže ali posušene liste.

Sivko lahko uporabite tudi kot začimbo pri kuhanju, vendar pa je potrebno poudariti, da vse vrste niso primerne za kuho.V kuhinji uporabljajte le pravo sivko – Lavandulo angustifolio. Najpogosteje jo boste našli v maroški mešanici začimb in v francoskih provansalskih zeliščih. Sivkapa  je izjemno dobra začimba v sladkih jedeh, kot je sladoled, uporabljajo pa jo tudi v kremah, džemih in želejih. Okus sivke je podoben rožmarinu in jo kuharji zaradi rahlo nenavadnega, a všečnega okusa radi dodajajo k ribam, ovčetini, zajcu in piščancu. Če pečemo cele ribe, v trebušno votlino položimo en do dva cvetna poganjka sivke, vejico peteršilja in dve rezini limone. Tako bo imela pečena riba izjemen okus. Aroma sivke se poda tudi v slane namaze, skupaj s peteršiljem, soljo in sirnim namazom.

SIVKINA TORTA Z BOROVNICAMI
Priprava: 1,5 ure
Peka: 30 minut
Za testo potrebujemo: 

4 jajca
100 g sladkorja
150 g moke

50 ml olivnega olja

120 ml jogurta

1 žličko pecilnega praška

2 žlički svežih cvetov sivke
tortni model s premerom 28 cm

Priprava:
1. Pečico segrejemo na 160 stopinj. Tortni model obložimo s peki papirjem in namažemo z maslom.
2. Ločimo rumenjaka od beljakov. Penasto vmešamo rumenjaka s sladkorjem. Beljake stepemo v trd sneg. K rumenjakom nežno primešamo moko in beljake, ter ostale sestavine. Testo enakomerno razporedimo v tortni model, obložen s peki papirjem.
3. Pečemo približno 30 minut Pečeno testo stresemo iz modela in pustimo, da se ohladi.

Krema:
250 g italijanske rikote – skute
250 ml sladke smetane
250 ml zmiksanih borovnic

1 žlica cvetov sivke

100 g mletega sladkorja
10 g želatine v prahu
1 utrjevalec za smetano

Priprava:
1. Želatino namočimo s 6 žlicami mrzle vode.
2. Vse borovnice zmiksamo v mešalniku. 250 ml borovničevega soka segrejemo do vretja. Odstavimo z ognja, dodamo želatino in mešamo, dokler se popolnoma ne stopi. Počakamo, da se ohladi.
3. Kremo začnemo pripravljati šele, ko je borovničev sok že hladen, ne sme pa se še strjevati. Dobro vmešamo mleti sladkor in rikoto. Dodamo borovnice, sivko in sladko smetano, ki smo ji pri stepanju dodali utrjevalec. Vse skupaj nežno premešamo.

Priprava torte:
1. Ohlajeno testo prerežemo in namažemo z borovničevo kremo in okrasimo s stepeno smetano. Postavimo jo v hladilnik še za približno 1 uro. Šele ko se krema in smetano popolnoma strdita torto razrežemo.