pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako na vaše telo vpliva uživanje češenj?

27. 6. 2023; 04.00
Avtor: NINA KOVAČ / revija Bodi zdrava
češnje2

Češnje foto: Pexels

Češnje niso le eden izmed najbolj zdravih sadežev, ampak spadajo tudi med enega najbolj varovalnih sadežev za naše telo.

21 češenj vsebuje povprečno manj kot 100 kalorij, a nam zagotovi 15 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu C. Obstaja pa še veliko več drugih razlogov, zakaj so češnje tako dragocene za nas.

1. So polne antioksidantov

Češnje so odličen vir antioksidantov in protivnetnih sestavin. Poimenovali so jih zaščitniki celic v telesu, ker upočasnjujejo staranje in nas ščitijo pred kroničnimi boleznimi, kot so bolezni srca, rak, Alzheimerjeva bolezen, diabetes in debelost.

2. Ščitijo nas pred sladkorno boleznijo

Protivnetni vpliv, ki ga imajo češnje na telo, nas ohranja pri zdravju, hkrati pa imajo od vsega sadja še najnižji glikemični indeks, kar pomeni, da ne povzročajo hitrega porasta in nato padca sladkorja v krvi. Z drugimi besedami, branijo nas pred diabetesom oziroma nam pomagajo uravnavati to bolezen, če jo že imamo.

3. Izboljšujejo kakovost spanca

Češnje so eden izmed redkih virov melatonina, hormona, ki pomaga nadzorovati naš cikel spanja in zbujanja. Raziskava, ki je vključevala ženske in moške z insomnijo, je ugotovila, da so udeleženci, ki so vsako jutro in nato še uro ali dve pred spanjem spili kozarec češnjevega soka, spali uro in 24 minut dlje kot udeleženci v kontrolni skupini.

foto: Pexels

4. Lajšajo artritis

V več raziskavah so že ugotovili, da so češnje koristne za tiste, ki trpijo za osteoartritisom. Vsakodnevno pitje 100-odstotnega češnjevega soka bo zmanjšalo bolečine v sklepih.

5. Zmanjšujejo možnost napada putike

Putika ali vnetni revmatizem se pojavi, kadar se odpadni produkt, imenovan sečna kislina, kristalizira v sklepih in povzroča strahotno bolečino in zatekanje. Raziskava, med katero so pacienti s putiko dva dni jedli češnje, tako sveže kot sok, je pokazala, da so češnje za 35 odstotkov zmanjšale možnost napada putike v primerjavi s tistimi, ki češenj niso jedli.

6. Omejujejo holesterol

Nadaljnje raziskave so potrdile, da pitje češnjevega soka znižuje holesterol, tudi tip LDL, ki je znan kot škodljiv. To je zelo pomembno, saj se za vsak odstotek znižane ravni holesterola za dva odstotka zmanjša tveganje za srčno obolenje.

7. Blažijo bolečine po telovadbi

Češnje lahko ublažijo bolečine, ki se pojavijo v mišicah po fizični aktivnosti, med telovadbo pa ščitijo celice pred poškodbami in pomagajo mišicam, da si opomorejo. Češnjev sok je zato precej priljubljen med športniki, priporočljiv pa je za vse, ki so redno fizično aktivni.

NAMIG
Kako vse leto dobiti kar največ zdravilnih učinkov iz češenj? Seveda ni nič boljšega kot skleda svežih češenj, ampak ker je njihova sezona precej kratka, lahko v preostalih letnih časih posežemo po zamrznjenih češnjah, češnjah v prahu ali soku in suhih češnjah. Zamrznjene češnje ali češnje v prahu lahko zmešamo v smuti ali jih dodamo v ovsene kosmiče. Nekateri jih dodajajo tudi v solate ali med kuhano zelenjavo.

Češnje so odličen vir antioksidantov in protivnetnih sestavin. Poimenovali so jih zaščitniki celic v telesu, ker upočasnjujejo staranje in nas ščitijo pred kroničnimi boleznimi.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: Media24

prejšnji članek
Roger Moore pred pol stoletja prvič v vlogi Jamesa Bonda
Kultura
Roger Moore pred pol stoletja prvič v vlogi Jamesa Bonda
naslednji članek
Trik s svečko, ki preganja smrdljivce
Zdravje
Trik s svečko, ki preganja smrdljivce