palestina
Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

panvita
Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno pri sanjskem poslu družine Polanič?

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Roger Moore pred pol stoletja prvič v vlogi Jamesa Bonda

27. 6. 2023; 05.00
Avtor: STA
Roger Moore

Roger Moore v kultni vlogi Jamesa Bonda foto: Profimedia

Angleški igralec Roger Moore je na današnji dan pred 50 leti v filmu Živi in pusti umreti prvič upodobil tajnega agenta Jamesa Bonda.

Film Živi in pusti umreti je v ZDA na velika platna prišel 27. junija 1973, kmalu za tem pa še drugje po svetu. Tik preden se je Roger Moore prvič preizkusil v najpomembnejši vlogi svojega življenja, je začel dvomiti vase, saj ni bil prepričan, da bo zmogel zapolniti velike čevlje svojega predhodnika Seana Conneryja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je Moore zapisal v svoji knjigi The 007 Diaries, je med branjem scenarija v glavi ves čas slišal glas Seana Conneryja, in ko je med pripravami na snemanje izgovoril slavne besede Bond, James Bond, je celo prevzel njegov škotski naglas. Da bi ga pomiril, mu je režiser Guy Hamilton dejal: "Sean je bil Sean in ti si ti." Te besede si je Moore vzel k srcu in vlogo naredil za svojo.

V 60. letih minulega stoletja so bili filmi o Jamesu Bondu prava uspešnica. Ko sta morala producenta Harry Saltzman ter Albert Broccoli izbrati novega Jamesa Bonda, sta se odločila za Rogerja Moora. Ta je nase opozoril z vlogo Simona Templarja v televizijski seriji Svetnik in delno tudi kot lord Sinclair v kultni seriji The Persuaders.

Snemanje filma Živi in pusti umreti se je začelo nekaj dni pred Moorovim 45. rojstnim dnem in je med drugim potekalo v New Yorku, New Orleansu in na Jamajki. Film je poleg Moora kot novega Jamesa Bonda prinesel še nekaj prelomnic, med drugim ljubezenski prizor med Jamesom Bondom in Rosie Carver, ki jo je upodobila Gloria Hendry. Bil je prvi prizor, kjer je agent 007 poljubil temnopolto žensko in hkrati tudi eden prvih tovrstnih ljubezenskih prizorov na zahodne kinematografije.

Moore je kot tretji igralec Jamesa Bonda prepričal tudi občinstvo. Naslovna pesem filma Živi in pusti umreti v izvedbi Paula McCartneyja pa je bila celo nominirana za oskarja. To je bil začetek novega uspešnega obdobja za agenta 007 in Rogerja Moora, ki je do leta 1985 slavnega tajnega agenta z dovoljenjem za ubijanje odigral v sedmih filmih.

prejšnji članek
Botri: Aljošo razveselili slovenski gledalci
Svet slavnih
Botri: Aljošo razveselili slovenski gledalci
naslednji članek
Kako na vaše telo vpliva uživanje češenj?
Zdravje
Kako na vaše telo vpliva uživanje češenj?
#nasazenazenska
nasazenazenska