stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Spet odkrite sladkosti: Kandirano sadje

27. 9. 2019; 03.00
Avtor: A.K.
Kandirano sadje je božanskega okusa..

Kandirano sadje je božanskega okusa. foto: dreamstime

Zakaj ne bi sami pripravili sladkarije? Slišati je sicer naporno, v resnici pa je večino priboljškov laže pripraviti, kot je videti na prvi pogled.

Zato se kar opogumite in se lotite našega recepta. Priprava kandiranega sadja je preprosta, saj uspejo vsakomur, celo začrtnikom. Visoka umetnost kandiranja je zašla v pozabo, morda tudi zato, ker v sodobnem času, ko venomer nekam divjamo, nimamo več potrebnega potrpljenja za nekoliko zahtevnejši postopek. Vendar pa so z njim nastajale sladkosti, ki so sodile med najboljše, kar je nekoč imel ponuditi slaščičarski mojster. 

Kandirano sadje lahko tudi podarite, saj je lahko zelo lepo darilo, če ga zapakirate v prikupno embalažo. foto: dreamstime

Kandirano sadje

Recept uspe le, če se strogo držite navedenih temperatur sladkornega sirupa.

Potrebujete:

  • 1 kg sadje, npr. ananas, nektarine, agrumi, mango, fige
  • 1 l vode
  • 1 kg sladkorja

Sadje operite in pustite, da se odcedi, ali pa ga osušite. Večje sadeže narežite na kose, rezine ali krhlje. Grozdje in češnje prebodite z iglo. Vodo s sladkorjem kuhajte tako dolgo, da se v raztopini, če skoznjo potegnete s kuhalnico, delajo nitke, njena temperatura pa doseže 105 stopinj. Sadje stresite v cedilo, ki ga obesite nad kovinsko skledo. Prelijte ga s sladkorno raztopino, tako, da je prevlečeno s sladkornim oblivom. Sadje pokrijte in pustitev stati 24 ur. Potem raztopino spet segrejte na 105 stopinj in sadje znova prelijte z njo. Postopek vsakič ponovite po 24 urah, vsega skupaj 5-krat. Pri zadnji ponovitvi segrejte sladkorno raztopino na 108 stopinj, z njo prelijte kose sadja in jih zložite na rešetko, da se posušijo. 

Kandirano sadje je božanskega okusa. Hkrati je lahko tudi nadvse prikupno darilce, še zlasti če je prikupno zapakirano. Lahko pa ga uporabite tudi pri pripravi nedeljskega peciva.

Kandirano sadje lahko uporabite tudi pri pripravi nedeljskega peciva. foto: dreamstime

prejšnji članek
V Malo dramo prihajajo Izobčenke
Svet slavnih
V Malo dramo prihajajo Izobčenke
naslednji članek
Komu grozi odhod iz posestva?
Resničnostni šovi
Komu grozi odhod iz posestva?