mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Kakšen je izvor španskih tapasov?

14. 2. 2020; 04.00
Avtor: K.M.
Tapasi trappa - raki iz peči

Tapasi foto: Rok Berglez

Priljubljen način prehranjevanja ima zanimivo zgodovino.

Verjetno je španska Andaluzina najbolj zanašal po načinu prehranjevanja s tapasi, ki recimo v Valenciji ali Kataloniji ni tako zelo pogost. Tapasi naj bi izvirali ravno iz andaluzijske pokrajine, zgodbi o izvoru pa sta različni. Ena naj bi bila povezana s kraljem Alfonsom X., ki naj bi bil med obiskom Sevilje zelo bolan, zato mu je kuhar pripravil majhne porcije različnih jedi, kar pa je kralju zelo odgovarjalo. Druga zgodba uradno ni povezana s kraljem, a številni verjamejo, da naj bi tudi v tem primeru šlo za kralja, ki je slučajno obiskal eno izmed številnih gostiln. Ker je v pokrajini zelo vroče, so okoli njegove pijače letale številne muhe, gostilničar pa je z rezino španske sušene šunke, ki jo je postavil čez kozarec, preprečil, da bi muha padla v vino. Beseda tapas tako izvira iz besede pokriti (a tapar).

Tapisi so v Andaluziji najbolj pogosti. foto: Katja Kaja Mejač

Kulturo tapasov lahko brez težav vnesete tudi v svoje domovanje. Majhne porcije so zelo priročne za številne zabave in druženja, tudi pri dekoraciji kuhinje ali dnevnih prostorov pa si lahko pomagate z manjšimi krožniki in posodami, po možnosti v slogu pretirano porisane keramike.

Čeprav majo dobro vino, Španci ob tapasih radi pijejo pivo, oziroma cańo, kar predstavlja 2dcl piva. Zakaj? Razlog je čisto preprost. Poleti v Sevilji temperature presežejo 40 stopinj, zato bi se večja količina piva hitro segrela. Hkrati gre to z roko v roki s tapasi, saj v eni gostilni popijejo cańo in pojejo 2 tapasa, potem pa se odpravijo v naslednjo.

Morda zato tudi tam dopustuje toliko Slovencev?

prejšnji članek
Dražen Zečić do solz ganil to Slovenko
Svet slavnih
Dražen Zečić do solz ganil to Slovenko
naslednji članek
Slovenci se najraje razvajamo z gurmanskimi užitki
Svet slavnih
Slovenci se najraje razvajamo z gurmanskimi užitki