polna luna Dobra karma

Pred polno luno in luninim mrkom nam bo marsikaj ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

violeta tomic bobo Svet24.si

Tomičeva pri kriminalistih: To je ista pisava kot...

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

Kakšen je izvor španskih tapasov?
| K.M.

Kakšen je izvor španskih tapasov?

Tapasi, Rok Berglez

Priljubljen način prehranjevanja ima zanimivo zgodovino.

Verjetno je španska Andaluzina najbolj zanašal po načinu prehranjevanja s tapasi, ki recimo v Valenciji ali Kataloniji ni tako zelo pogost. Tapasi naj bi izvirali ravno iz andaluzijske pokrajine, zgodbi o izvoru pa sta različni. Ena naj bi bila povezana s kraljem Alfonsom X., ki naj bi bil med obiskom Sevilje zelo bolan, zato mu je kuhar pripravil majhne porcije različnih jedi, kar pa je kralju zelo odgovarjalo. Druga zgodba uradno ni povezana s kraljem, a številni verjamejo, da naj bi tudi v tem primeru šlo za kralja, ki je slučajno obiskal eno izmed številnih gostiln. Ker je v pokrajini zelo vroče, so okoli njegove pijače letale številne muhe, gostilničar pa je z rezino španske sušene šunke, ki jo je postavil čez kozarec, preprečil, da bi muha padla v vino. Beseda tapas tako izvira iz besede pokriti (a tapar).

Foto: Katja Kaja Mejač - Tapisi so v Andaluziji najbolj pogosti.

Kulturo tapasov lahko brez težav vnesete tudi v svoje domovanje. Majhne porcije so zelo priročne za številne zabave in druženja, tudi pri dekoraciji kuhinje ali dnevnih prostorov pa si lahko pomagate z manjšimi krožniki in posodami, po možnosti v slogu pretirano porisane keramike.

Čeprav majo dobro vino, Španci ob tapasih radi pijejo pivo, oziroma cańo, kar predstavlja 2dcl piva. Zakaj? Razlog je čisto preprost. Poleti v Sevilji temperature presežejo 40 stopinj, zato bi se večja količina piva hitro segrela. Hkrati gre to z roko v roki s tapasi, saj v eni gostilni popijejo cańo in pojejo 2 tapasa, potem pa se odpravijo v naslednjo.

Morda zato tudi tam dopustuje toliko Slovencev?