luna roka Dobra karma

Naravni ritmi v mesecu aprilu skozi djotiš ...

babica, ženska, zamišljena, žalostna, upokojenka, starka Svet24.si

Izpoved slovenske starostnice: "Po vasi so ...

lucija sikovec usaj pl1 Reporter.si

Upam si trditi, da ko je Janša prevzel ...

infekecijska klinika ljubljana, koronavirus Svet24.si

V soboto potrjenih 46 novih okužb, ugasnili dve ...

sanolabor, maske, zdravko-počivalšek Necenzurirano

Afera maske: dobil desetmilijonski posel, dolguje ...

04CONTAGION-01-videoSixteenByNineJumbo1600 Odkrito.si

Je to film, ki je napovedal pandemijo ...

inja zalta Njena.si

Preobrat: Inja Zalta po zbiranju denarja že doma

Škampi nekoliko drugače
| K.M.

Škampi nekoliko drugače

Gambas al Ajillo oziroma španski česnovi škampi., Shutterstock

Okusen mediteranski recept, s katerim boste zagotovo navdušili.

Mediteranska kuhinja je v resnici zelo raznolika in zajema veliko več kulinaričnih vidikov, kot si številni predstavljamo. Raztega se med različnimi kulturami in regijami, v njo pa na nek način uvrščamo tako prehrano, ki jo najdemo v Egipti, Turčiji, Grčiji, Italiji, južni Franciji in seveda Španiji. Na njo pa ima velik vpliv seveda tudi mediteransko morje. Jedi, ki jih uvrščamo v to kulinariko, so zaznamovanje še z enim triom in sicer z olivami (olivnim oljem), kruhom in dobrin vinom. 

Tokrat smo navdih našli v Španiji, ki smo jo pred kratkim obiskali, in v jedi, ki je zaznamovala naše popotovanje po Andaluziji, jed pa večinoma v enakih različicah najdete tudi v drugih avtonomnih skupnostih ob obali španskega sredozemskega morja. 

Gre za jed, ki se ji v originalu, torej španskem jeziku, reče, Gambas al Ajillo, kar bi v slovenščino direktno lahko prevedli kot 'česnove kozice', 'česnove škampe' ali 'škampe v česnu'. 

Sestavine: 

(za 4 osebe)

500 gramov kozic oziroma škampov

5 strokov česna

2 čilija

olivno olje

ščepec soli

po želji vino šeri

V nekaterih receptih lahko po želji med cvrtjem dodajo še svež paradižnik ali svež čili, česna pa ne nasekljajo ampak ga pečejo kar po strokih.

Postopek:

Olupite in očistite kozice oziroma škampe. 

Olupite in drobno nasekljajte stroke česna in čilija.

V ponev ulijte dobro merico olivnega olja. 

Segrejte na nizki stopnji temperaturi ter dodajte česen in čili, pazite, da se ne prismodi.

Ko česen in čili pridobijo nekoliko zlato barvo, dodajte škampe oziroma kozice in posolite. 

Povečajte temperaturo in kozice oziroma škampe cvrite, enakomerno na vseh strah, vse skupaj 2 - 3 minute. 

Nekateri zadnjo minuto dodajo še deciliter vina šeri, a to dodajte zgolj po želji oziroma okusu. 

Najboljše je, če postrežete v nizki glineni posodi, saj ta material zelo dobro zadrži temperaturo, in z rezino okusnega kruha.