Ana Tavčar Dobra karma

Ana Tavčar za neozdravljivo bolezen skrbi na ...

ajda sitar Svet24.si

FOTO: Slovenska influencerka pokazala dojenčico ...

pocivalsek maska bobo Reporter.si

Ministra Počivalška pičil sršen, zaradi hude ...

reešvalni pas, primorska avtocesta Svet24.si

FOTO: V času petkove nesreče na primorki, v ...

18418X0073 Necenzurirano

Kam so izginili direktorji #kolumna

rumena majica Odkrito.si

Pogačar rumeno majico podaril v dobrodelne namene

mario galunic Njena.si

V njegov čudoviti dom lahko pride le malo ljudi

Porast lokalne potrošnje med karanteno
| K.M.

Porast lokalne potrošnje med karanteno

Slovenci vse bolj zaupajo ponudnikom lokalno pridelanega sadja in zelenjave., Profimedia

Posledica karantene je porast lokalne potrošnje, katere sadove najbolj uživajo mesarji, peki, in trgovci s sadjem in zelenjavo.

Po začetku karantene so največ sadov povečane lokalne potrošnje užili peki, mesarji ter trgovci s sadjem in zelenjavo, tako v Sloveniji kot tudi drugod po Evropi. Glede na izsledke raziskave podjetja Mastercard, ki med drugim vključuje tudi Slovenijo, se bo lokalni razcvet nadaljeval tudi v prihodnje.

61 odstotkov Slovencev namerava tudi po odpravi vseh omejitev glede nakupovanj in potovanj nakupovati lokalno.

Po podatkih Mastercard raziskave je 60 odstotkov slovenskih kupcev dejalo, da bo tudi po koncu karantene skušalo nakupovati v svojem lokalnem okolju in tako pomagati neodvisnim prodajalnam v svoji soseščini, skoraj vsak tretji (29 odstotkov) pa je med karanteno v svoji okolici odkril nove trgovine. Skoraj dve tretjini Slovencev (61 odstotkov) namerava tudi po odpravi vseh omejitev glede nakupovanja in potovanj še naprej kupovati lokalno. Tudi drugod po Evropi so podatki zelo podobni, s tem da je nove lokalne trgovine odkrilo nekaj več potrošnikov (34 odstotkov), prav tako pa jih malenkost več (65 odstotkov) namerava še naprej kupovati lokalno.

Foto: Profimedia - 'Domače' pekarne lahko pričakujejo največji porast prometa po koncu omejitev.

Več kot trije od petih Slovencev (62 odstotkov) pravijo, da se zaradi nedavnih dogodkov bolj zavedajo potreb ranljivih skupin, polovica (50 odstotkov) pa pravi, da čuti višjo stopnjo pripadnosti lokalni skupnosti. V primerjavi z drugimi evropskimi kupci smo glede tega za nekaj odstotkov bolj zavedni. Po vsej Sloveniji sedaj tretjina (31 odstotkov) pravi, da bodo bolj verjetno pozdravili svoje sosede, podobno število (29 odstotkov) pa sedaj lokalne trgovce pozna po imenu. 

»Trenutni dogodki so spremenili nakupovalne navade in povzročili bistven porast spletnega ter brezstičnega nakupovanja, pa tudi porast nakupov pri zaupanja vrednih lokalnih trgovcih po vsej Sloveniji.« Aleš Petejan, vodja marketinga Mastercard, Slovenija.

Tretjina (33 odstotkov) Slovencev pravi, da so med časom karantene pogrešali svoj lokalni bar, medtem ko je takšnih drugih Evropejcev 40 odstotkov. 43 odstotkov Slovencev tudi zatrjuje, da bodo še naprej bolj redno jedli in pili v svoji soseščini ter tako pomagali pri okrevanju lokalne scene. Skoraj vsak šesti (15 odstotkov) Slovenec je prav tako z veseljem užival v pijači, dostavljeni iz svojega lokalnega bara, po tem, ko je bila ta storitev omogočena. V 'takeaway' pijači je medtem uživalo več drugih Evropejcev – 21 odstotkov.

Ostali neodvisni obrati, ki v Sloveniji in drugod po Evropi po odpravi karantene pričakujejo bistven dvig prometa, so frizerji in brivci, saj skoraj polovica (48 odstotkov) Slovencev oblikovanja svoje pričeske ne namerava prepustiti družinskim članom, prijateljem ali samim sebi. Prav tako pričakujejo porast prometa trgovine z orodjem, časopisni kioski ter lokalne restavracije, kavarne in bari. Za razliko od Slovenije pa v drugih evropskih državah pričakujejo dvig prometa tudi neodvisne trgovine z oblačili in trgovci s sirom. Zanimiv porast je zabeležila tudi dostava mleka, saj 11 odstotkov Slovencev pravi, da so to storitev uporabljali med karanteno, prav tako pa 11 odstotkov namerava to prakso tudi ohraniti. Mleko je medtem na dom naročalo več (20 odstotkov) drugih Evropejcev izmed katerih bo večina to prakso tudi ohranila.

TOP 10 LOKALNIH TRGOVIN, KI PRIČAKUJEJO DVIG PROMETA PO KONCU OMEJITEV

1. Pekarne
2. Trgovine s sadjem in zelenjavo
3. Mesarji
4. Brivci/Frizerji
5. Trgovine za ročna dela / Trgovine z orodjem
6. Časopisni kioski / prodajalne
7. Lokalne restavracije
8. Lokalne kavarne
9. Lokalni bari
10. Neodvisne knjigarne