Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Velik uspeh za slovensko gastronomijo

5. 10. 2020; 10.00
Avtor: K.M.
michelin Phaidon color-173

Ana Roš, samouka kuharica, nedvomno eden najvplivnejših in navdihujočih talentov globalnega kulinaričnega prizorišča foto: Zarja Jana

Slovenija je kot edina tuja država v okviru dogodka Food and Travel Italia 2020 Reader Awards prejela priznanje za odličnost na področju enogastronomije; podeljeno ji je bilo prestižno priznanje »Nation of the Year«.

Dogodek Readers Awards 2020, v okviru katerega je mednarodna revija Food and Travel Magazine Italia podelila priznanja za odličnost v enogastronomiji, je potekal v petek, 2. oktobra v večernih urah v kraju Lavello v Italiji. Priznanje v kategoriji »Nation of the Year« Sloveniji in ugledna priznanja najbolj prepoznavni slovenski kuharski mojstrici in vinarjema dodatno izpostavljajo Slovenijo kot destinacijo za vrhunska gastronomska doživetja na italijanskem in globalnem trgu. Priznanje, ki je pripadlo Sloveniji, je bilo edino na področju gastronomije, podeljeno tuji državi, kar nagradi daje še dodatno težo. Vrhunska slovenska chefinja Ana Roš je bila nagrajena s priznanjem »International Chef of the Year«, vinarja Marjan Simčič in Leonardo Simčič pa s priznanji za kakovost na področju vinarstva. 

Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije: »Podelitev štirih priznanj Sloveniji s strani ugledne prepoznane gastronomske revije z več kot 600.000 bralci po vsem svetu nas iskreno veseli, saj se na ta način povečuje prepoznavnost Slovenije kot gastronomske destinacije. Ugledna priznanja pomenijo potrditev odličnosti slovenske gastronomije in večjo pozornost medijev, poslovne in splošne javnosti Sloveniji. Še posebej so nagrade dobrodošle v letu, ko je Slovenija dobila prvi Michelinov vodnik in kar sedem Michelinovih zvezdic ter v luči Slovenije kot nosilke naziva Evropska gastronomska regija 2021. Priznanja so velika spodbuda in motivacija na poti k okrevanju turizma in nadaljnji rasti prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot trajnostne destinacije za odlična gastronomska doživetja.«

Na fotografiji z leve proti desni: Marjan Simčič, Ana Roš, Pamela Raeili (glavna urednica Food and Travel Italia), Aljoša Ota, Leonardo Simčič foto: Promocijski material

Ana Roš je ob prejemu nagrade izpostavila: »Vsaka nagrada, ki jo prejmem oziroma, ki jo prejme moj team, je velikega pomena in ima posebno mesto v naših srcih in v naših občutkih predvsem zato, ker pomeni nagrado za dosedanje delo, to je za ves trud za nazaj. Je pa tudi velika spodbuda, da bomo delali še bolje in še več in hkrati zavedanje, da vemo, da imamo prostor za svojo osebno in profesionalno rast. Dan, ko nagrado prejmemo je gotovo dan za slavje, drugi dan pa se začenja nov dan z novimi izzivi, v kuhinji in v servisu. Zato se zahvaljujem Italiji, da naše delo opaža in upam, da nas bodo spremljali še naprej. Konec koncev je danes vsak gost pomemben, saj so težki časi in vsaka nagrada ima zato še toliko večjo vrednost.«



Marjan Simčič je o pomenu nagrade povedal: »Ponosen sem, da sem kot edini tuji vinar na prestižnem podeljevanju nagrad mednarodno priznane revije Food & Travel Italija, prijel nagrado VINO INTERNAZIONALE DELL'ANNO za vino Chardonnay Opoka 2017 Jodano Cru, ki je bilo že pred tem v Italiji prepoznano in ocenjeno z 100 točkami. Tako visoka ocena je za belo vino prava redkost. Zavedam se, da nam je današnjo prepoznavnost na tem tako zahtevnem in velikem trgu, z takšno izjemno visoko vinsko kulturo, zagotovo prineslo naše dvajsetletno strateško delo. Naši uspehi na tem trgu pa zagotovo dodatno pripomorejo tako pri promociji Brd kot vinske regije, kot tudi Slovenije. V zadnjih letih so prav Italijani postali najmnožičnejši enogastronomski obiskovalci Slovenije.«

Food and Travel Magazine Italia izhaja v angleškem, nemškem, španskem, grškem, portugalskem, arabskem, italijanskem in turškem jeziku. Je dobitnica vrste nagrad, kar potrjuje velik ugled in pomen revije v mednarodni gastronomiji. Revija je prvič izšla leta 1995 v Veliki Britaniji. 
Priznanja so bila podeljena na osnovi spletnega glasovanja bralcev revije Food and Travel Italija (glasovanje je potekalo od junija do septembra letos).

prejšnji članek
Horoskop: Ne izkoriščajte prijateljev
Horoskop
Horoskop: Ne izkoriščajte prijateljev
naslednji članek
Skodrana Suzi je zelo podobna svoji mami
Svet slavnih
Skodrana Suzi je zelo podobna svoji mami
#nasazenazenska
nasazenazenska