Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Tako ravnajte, da bodo jabolka sveža čez vso zimo

1. 10. 2020; 03.00
Avtor: Tea Dečman
jabolka

Imate letos tudi vi veliko jabolk? foto: Pixabay

Jabolka spadajo med najobstojnejše sadje, zato so kot nalašč za ozimnico. Seveda pa je pri tem pomembno, da upoštevate nekaj osnovnih načel za shranjevanje jabolk.

Prvi korak je temeljito prebiranje. Vzemite si čas in s kupa odstranite vsa jabolka, ki so kakorkoli poškodovana. Zgolj eno slabo jabolko lahko uniči ogromno drugih, zato ne oklevajte, ko je treba odstraniti jabolko v nekoliko slabšem stanju, če nočete ogroziti ozimnice.

Ločite posamezne sorte

Kot smo že omenili, se lahko rok trajanja različnih sort razlikuje. Če imate veliko jabolk, ki jih želite shraniti, jih vedno ločite po sortah. Priporočljivo je tudi, da se najprej lotite porabljanja sort z najtanjšim olupkom oziroma kožo.

Časopisni papir med posamezne sloje

Jabolka, ločena po sortah, shranjujte v škatlah, vrste pa ločujte s kosi časopisnega papirja. Poskrbite, da se jabolka v posameznih vrstah ne bodo dotikala. Če želite dodatno zaščito in če jabolk ni preveč, lahko v časopisni papir ovijete tudi vsak posamezni kos sadja.

Škatle zavijte v folijo

Škatle, v katerih shranjujete jabolka, je dobro zaščititi tudi s plastiko. Uporabite lahko denimo primerno velike vrečke za smeti. Te bodo pomagale zadržati vlago in tako preprečile prehitro izsuševanje jabolk. Ena od možnosti je tudi, da jabolka naložite v prenosne hladilne skrinje, ki jih pokrijete s pokrovi. Seveda se je dobro izogibati neposrednega stika sadja s plastiko.

Jabolko foto: Pixabay

Shranite na suhem in hladnem

Mesto za shranjevanje jabolk naj bo suho in hladno, vendar ne prehladno – verjetno ne želite, da jabolka zamrznejo. Običajno sta najprimernejša prostora za shranjevanje jabolk v povprečnem domu klet in podstrešje.

Nikoli poleg krompirja ali čebule

Verjetno veste, da se določene vrste sadja in zelenjave ne prenašajo najbolje med shranjevanjem. Pri jabolkih je tako denimo odsvetovano, da jih shranjujete na mestih, ki so v bližini krompirja ali čebule. S tem boste precej podaljšali njihov rok trajanja.

Jabolka redno pregledujte

Ko ste poskrbeli za shranjevanje jabolk, vaše delo še ni končano. Tudi v vmesnem času je namreč treba jabolka redno pregledovati. Tako boste lahko pravočasno odstranili morebitna problematična jabolka in zaščitili druga. Seveda ni treba jabolk v malce slabšem stanju zavreči, večinoma so še vedno zelo uporabna v številnih receptih, če že ne sveža.

prejšnji članek
Začenja se teden mode
Moda&Lepota
Začenja se teden mode
naslednji članek
Kakšen je monokromatski modni videz?
Moda&Lepota
Kakšen je monokromatski modni videz?