mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1)
Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. Ste jo videli?

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Slovenija prejela 4 nove Michelinove zvezdice

8. 9. 2022; 01.04
Avtor: K.M.
ana ros michelinove zvezdice bobo2

Podelitev Michelinovih zvezdic. foto: Bobo

V tretjem letu odkar Slovenija prejema Michelinove zvezdice, so se nagrajencem pridružile kar štiri nove restavracije. Vsaka je prejela po eno zvezdico, ena izmed restavracij, ki je bila v preteklih letih nagrajena, pa je svojo izgubila.

V Ljubljani so danes tretjič slovesno proslavili izbor restavracij, ki so se prebile v slavni Michelinov kulinarični vodnik za Slovenijo. Michelinovi inšpektorji so Hiši Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš ponovno podelili dve zvezdici, po eno zvezdico pa je prejelo devet restavracij s svojimi kuharskimi šefi. To so Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem, Dam z Urošem Fakučem, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom, Atelje z Jorgom Zupanom in Gostišče Grič z Luko Koširjem, Vila Podvin, kjer je zvezdico pred dvema letoma prvič pridobil Uroš Štefelin, je zvezdico izgubila. So pa med nagrajenci Hiša Linhart z Urošem Štefelinom, restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem, portoroška restavracija COB, ki jo vodi Filip Matjaž, in povsem nova restavracija Milka v Kranjski Gori, ki se je odprla pred dobrimi tremi meseci, ekipo pa vodi David Žefran.

Michelin je tako danes razkril nove prejemnike Michelinovih zvezdic, pa tudi drugih znakov, kot sta Michelinov krožnik za restavracije, ki jih Michelinovi inšpektorji priporočajo za dober obrok zaradi svežih sestavin ter skrbne priprave, ter Bib Gourmand za izredno kulinariko po dostopnih cenah.

Michelin Green Star se uporablja za označevanje restavracij, ki so posebej zavezane bolj trajnostni gastronomiji. Slovenske restavracije so bile pred tremi leti med prvimi dobitnicami Michelinovega priznanja za trajnost. Kot izpostavljajo pri Michelinu to »izraža pohvalo in spodbudo ekološko odgovornim pobudam, ki jih izvajajo v zglednih restavracijah. Slovenija, ki jo pogosto imenujejo 'zelena pljuča Evrope', potrjuje svoj status pionirja na področju ekološko odgovorne gastronomije z dvema novima restavracijama, ki sta prejeli MICHELINOVO zeleno zvezdico«.

Michelinovo zeleno zvezdico so od lani ohranile štiri restavracije:
Gostilna Krištof, chef Uroš Gorjanc
Gostilna Mahorčič, chef Ksenija Krajšek Mahorčič
Gostišče Grič, chef Luka Košir
Hiša Franko, chef Ana Roš

Novo zeleno zvezdico so pridobili:
Gostilna Repovž, chef Meta Repovž
Hiša Linhart, chef Uroš Štefelin

Bib Gourmand označuje restavracije, ki ponujajo izkušnjo z dobrim razmerjem med ceno in kakovostjo. To priznanje je od lani ohranilo sedem restavracij:
Gostilna na Gradu, Gostilna Repovž, Jožef, Mahorčič, Rajh, Ruj, TaBar

Na seznamu restavracij, ki jih za obisk priporoča vodnik MICHELIN GUIDE SLOVENIA 2022, je 41 slovenskih restavracij:
AS, B-Restaurant, Calypso, Cubo, Dvor Jezeršek, Etna, Galerija Okusov, Gostilna Danilo, Gostilna Francl, Gostilna Krištof, Gostilna Vovko, Gredič, Harfa, Hiša Krasna, Hiša Torkla, JB, Kendov Dvorec, Julijana, Landerik, MAK, Monstera Bistro, Ošterija Debeluh, Otočec Castle, Pavus, Pikol, Restavracija Hotela Marina, Rizibizi, Sedem, Separé, Shambala, Sophia, Stara Gostilna, Sushimama, Valvas'or, Vila Planinka

Na novo je v to kategorijo uvrščenih 6 restavracij:
Altrokè, City Terasa, Restavracija 1906, Restavracija Mama Marija, Špacapanova hiša, Vila Podvin

prejšnji članek
Grški jogurt za lepo polt in popolni sijaj
Moda&Lepota
Grški jogurt za lepo polt in popolni sijaj
naslednji članek
Samski Goran Dragić s to objavo zakuril oboževalke
Svet slavnih
Samski Goran Dragić s to objavo zakuril oboževalke