Kulinarika
 

Z vami delimo recept za pravo belokranjsko pogačo

14. 11. 2022; 13.30
Avtor: K.M.
Belokranjska pogača

Belokranjska pogača foto: Katja Kaja Mejač

Prelepa tradicija, ki bi jo vsi morali vključiti v naš vsakdan.

Bela krajina je prekrasna pokrajina v jugovzhodni Sloveniji med Gorjanci, Kočevskim rogom in Kolpo, z znanimi rekami Kolpo, Lahinjo, Dobličico in Krupo. Sestavljajo pa jo večja mesta Črnomelj, Metlika in Semič. V kulturi je pokrajina najbolj znana po Zelenem Juriju, liku, ki odganja zimo, tradicionalni noši in belokranjskih pisanicah. Seveda pa ne moremo mimo kulinarike. Tako odličnih mesnih poslastic, okusnega vina do prepoznavne pogače. Več o tradiciji in zgodovini Bele krajine lahko spoznate tudi v Zakladnici v Črnomeljskem gradu. V njej na interaktiven način spoznate vse zaklade pokrajine, morda pa vam postrežejo tudi okusno pogačo. Več informacij najdete TUKAJ

Zakladnica v Črnomlju foto: Promocijski material

Belokranjska pogača je okusen in dišeč pekovski izdelek, ki spada pod hrano z zaščiteno označbo porekla. A to še ne pomeni, da si pogače ne morete pripraviti sami! Gre za okroglo krušno poslastico, posuto z grobo soljo in kumino, z njo pa domačini iz Bele krajine izrečejo dobrodošlico svojim gostom. Pogače se ne reže, temveč si svoj košček odlomite, skrivnost pa je tudi v tem, da domačini pogači radi dodajo košček sira ali slanine. 

Bi se jo radi naučili speči sami? 

V Beli krajini, natančneje v Metliki, se nahaja Hiša dobrot Bele krajine obstaja z namenom podpore lokalnim proizvajalcem in pridelovalcem. Poleg številnih lokalnih dobrot, pa nudijo tudi delavnico peke belokranjske pogače, kar predstavlja pristno doživetje kulinarične dediščine. Več informacij najdete TUKAJ

Hiša dobrot foto: Katja Kaja Mejač

Sestavine: 

500 g pšenične bele moke
cca. 3 dcl mlačne vode
2 kavni žlički oz. 15 g soli
20 g svežega kvasa ali 7 g suhega
pol kavne žličke oz. 6 g sladkorja
1 jajce (stepeno jajce za premaz pogače)
ščepec oz. 2 g cele kumine
ščepec oz. 7 g debelo zrnate morske soli

Belokranjska pogača foto: Promocijski material

Postopek (vir: KLIKNITE TUKAJ):

Kvas, 3 žlice pšenične bele moke, ½ dl mlačne vode in sladkor se zmeša v gosto tekočo snov, ki se pusti vzhajati toliko časa, da se ji poveča volumen za več kakor enkrat.

Iz pšenične bele moke, mlačne vode in kvasnega nastavka se pripravi zames, ki se gnete 8 do 10 minut, oziroma tako dolgo, da postane testo gladko in ne pretrdo, ne sme se prijemati rok. Testo se pusti vzhajati toliko časa, da je volumen testa enkrat večji. Testo se lahko tudi strojno zamesi.

Vzhajano testo se strese na pomaščeno ali ustrezno obloženo površino. Nato se testo z rokama raztegne v velikosti premera 30 cm, potlači do debeline 1 do 2 cm, proti robu se debelina zmanjšuje. Testo se ne sme dotikati stranic pekača, rob pogače mora biti nižji od sredine.

Po tako pripravljenem testu se do dna pekača, iz ene na drugo stran, zarežejo ravne zareze s približno 4 cm medsebojno razdaljo. Zarez naj bo sedem, na sredini ena in na vsako stran po tri. Testo se nato premaže s stepenim jajcem, posuje z zrni kumine in še enkrat premaže z jajcem. Po vrhu se tako pripravljeno testo posuje še s ščepcem debelo zrnate morske soli.

Pripravljena belokranjska pogača se peče v pečici do polne stopnje pečenosti. Priporočljiva temperatura pečice je 200°C - 220°C od 20 do 25 minut. Ne glede na to priporočilo se lahko temperatura in čas pečenja prilagodita vrsti pečice. Belokranjska pogača mora biti svetlo rjavo zapečena, skorja mora biti enakomerne barve in hrustljava, brez mehurjev, sredica mora biti enakomerno porozna, brez vodnih obročev, grudic soli ali moke in ne sme biti sprijemljiva. V sredini mora biti pogača visoka 3 do 4 cm, ob robu pa od 1 do 2 cm. Enakomerno mora biti posuta s kumino in soljo. Vonj in okus morata biti značilna za Belokranjsko pogačo, to je po kumini in soli.

Klet semiške penine družine Simonič

Klet semiške penine družine Simonič foto: Katja Kaja Mejač

Belka krajina je bogata z vini

Belka krajina je bogata z vini foto: Katja Kaja Mejač

Malo drugačna belokranjska pogača

Malo drugačna belokranjska pogača foto: Katja Kaja Mejač

prejšnji članek
Denisova mati: 'Ker laži preveč bolijo, moram javno spregovoriti'
Resničnostni šovi
Denisova mati: 'Ker laži preveč bolijo, moram javno spregovoriti'
naslednji članek
Tedenski horoskop: ozračje med ljudmi se bo sprostilo
Horoskop
Tedenski horoskop: ozračje med ljudmi se bo sprostilo

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.