foto: Pixabay
1. Pijte v skladu z okusom
Dovoljeno je vse, kar vam prija, četudi ni v skladu s pravili, ki jih določa stroka. A da bo lažje pri sestavi jedilnika, najprej izberite vino in potem hrano.
2. Ustvarite dramaturgijo
Tako, kot to počnete pri sestavljanju jedilnika, torej da stopnjujete okuse od predjedi vse do sladice, se ravnajte tudi pri vinu. Če začnete s penino, ne morete zgrešiti.
3. Sami ali v dvoje
Nekatera vina - tako kot ljudje - »ne marajo« družbe in so idealna za srkanje ob branju dobre knjige. Druga se odlično ujamejo s hrano in dopolnjujejo njen okus. Poiščite tista, ki vam prijajo v družbi, in druga, ki jih rajši srkate na samem.
4. Kislo ne mara sladkega
Kislih vin ne strežemo k sladicam, temveč k slanim prigrizkom, h kislim solatam, trpkim okusom in pikantno začinjenim jedem.
5. Najljubši je rose
Rose je vino, ki se ujema skoraj z vsemi okusi. A bodite previdni pri nakupu, ker se tudi roseji med sabo razlikujejo in eni bolj prijajo k predjedem, drugi k jedem z žara.
6. Siri so za bela vina
Siri in vino so povezani v zgodbo, ki je lahko povsem samozadostna. H kremnim sirom prijajo močnejši vinski okusi, ki jih ponujajo traminec in chardonnay. Siri s plemenito plesnijo se požlahtnijo s sladko vinsko kapljico (portovec), pekorino pa ponudite s temperamentnejšim rdečim vinom.
7. Vina z manj kisline in tanina
To so izbranci, ki jih lahko postrežete vedno in povsod (npr. mlado vino beaujolais).
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.