Kulinarika
 

Recept: Sivkin sirup

4. 8. 2023; 13.00
Avtor: Metka McCully Žigon / revija Jana
sivka, lavanda, lavandula

Sivkin sirup foto: Shutterstock

Bi želeli pripraviti sivkin sirup, pa ne veste, kako? Potem ste na pravem mestu ...

Pijemo ga razredčenega z vodo (kot bezgov sirup). Z njim prelijemo sladice, puding, palačinke, sadno solato, sladoled … Poleg prijetnega okusa in arome je tudi zdravilen. Izboljša prebavo, blaži napenjanje, trebušne krče, PMS … Sivkin sirup je priljubljen naravni izdelek, ki se pogosto uporablja v različnih prehranskih in zdravstvenih aplikacijah. Vsebuje veliko količino mineralov, kot so kalcij, magnezij, cink in železo, ter vitamine, kot so B-vitamini. Sivkin sirup je odlična alternativa rafiniranemu sladkorju in se lahko uporablja kot naravno sladilo v čajih, pecivih in drugih jedeh.

Sestavine:

  • 1 skodelica sivkinih cvetov
  • 1 kg sladkorja
  • 1 l vode
  • 1 žlička citronske kisline
  • 1 bio limona ali 1 pomaranča

Opomba: Za uživanje uporabimo le pravo, navadno sivko (Lavandula angustifolia).

Priprava: 

V lonec damo sivkine cvetove, na kolobarje zrezano limono ali pomarančo. Čez nasujemo sladkor in citronsko kislino ter zalijemo s prekuhano vodo. Premešamo in pustimo namakati 24 ur. Občasno malo pomešamo. Nato precedimo. Če bomo porabili v enem tednu, spravimo v hladilnik. Če pa želimo, da se nam ohrani dlje časa, precejen sok zavremo in polnimo v vroče steklenice.

Še več nasvetov za uporabo sivke vaš čaka v 31. številki revije Jana.

Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
UKC Ljubljana zaradi izrednih razmer sprožil zeleni alarm ob množičnih nesrečah
Zdravje
UKC Ljubljana zaradi izrednih razmer sprožil zeleni alarm ob množičnih nesrečah
naslednji članek
Ja, Chef!: Bohinc treščil Luko Korenčiča
Svet slavnih
Ja, Chef!: Bohinc treščil Luko Korenčiča

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.