nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Slovenki kot prvi dosegli posebni uspeh in priznanje

13. 10. 2023; 09.30
Avtor: K.M.
vecerja 7

Slovenski chefinji, izbrani za projekt, sta Sabina Repovž iz Gostilne Repovž v Šentjanžu in Ksenija Mahorčič iz Gostilne Mahorčič v Rodiku, ki sta za tokrat pripravili pet izjemnih jedi. foto: Žiga Intihar

Znana francoska hiša šampanjcev Slovenijo izbrala za premiero - Čaroben večer z jedmi Ksenije Mahorčič in Sabine Repovž pa navdušil obiskovalce.

V gostilni Repovž je pred dnevi še pozno v noč sijalo sonce, saj je tam potekal slovenski uvod projekta Veuve Clicquot Solaire Tables, ki ga je znana francoska hiša šampanjcev vzpostavila z namenom oblikovanja skupnosti kreativnih in drznih chefinj, ki delujejo v osrednji Evropi. Prvi slovenski chefinji, izbrani za projekt, sta Sabina Repovž iz Gostilne Repovž v Šentjanžu in Ksenija Mahorčič iz Gostilne Mahorčič v Rodiku, ki sta za otvoritveno večerjo pripravili pet izjemnih jedi, za njihovo popolno spajanje z vedno elegantnimi šampanjci Veuve Clicquot pa sta poskrbela someljeja Urška Repovž in Martin Mahorčič.

Kuharski mojstrici v družbi Alme Kochavy, kulinarične poznavalke foto: Žiga Intihar

Čudovit ambient gostilne Repovž. foto: Žiga Intihar

Kot kažejo arhivi te znamenite hiše, je prva pošiljka Veuve Clicquot šampanjcev v Slovenijo prispela že leta 1808.

"Namen programa Solaire Tables je ustvariti skupnost strastnih žensk iz kulinaričnega sveta iz srednje evropske regije, ki se poistovetijo s solaire kulturo. To pomeni, da delijo kreativnost, drznost in globok optimizem Madame Clicquot ter si s svojim delom prizadevajo, da bi gastronomska scena sijala še svetleje," je na začetku dogodka pojasnila Nora Szegedi, regijska vodja blagovne znamke za osrednjo Evropo v skupini Moët Hennessy.

Sonce obožuje tudi Ksenija Mahorčič, ki pravi, da sama dnevno krši pravila. "Če narediš nekaj izven okvirjev, je svet takoj bolj zanimiv. Lepo je presenetiti ljudi, jim predstaviti novo plat sebe. Počutim se povezano s solaire kulturo, tudi sama sem neposredna in iskrena – tako v življenju kot s krožniki. Zgodbo le grande dame poznam in v šampanjcih Veuve Clicquot se čuti njeno iskanje popolnosti, čutijo se eleganca, moč, ženstvenost in čistost. Tudi jaz imam rada čiste okuse in sestavine, rahločutne in obdelane ravno prav. To je ta pregovorna ženska roka," se nasmehne Ksenija Mahorčič, ki je udeležence večera Solaire Tables navdušila z mariniranim lososom iz doline Glinščice z limoninim gelom, hrenovo omako, oljem s kraškimi zelišči in cvetovi koromača ter s flanom iz sira Jamar s šalotkino masleno omako in spenjenim mlekom s tartufi.

Projekt Solaire Tables bo potekal dve leti v petih državah - poleg Slovenije še na Hrvaškem, v Romuniji, Bolgariji in na Madžarskem.

Flan iz sira Jamar s šalotkino masleno omako in spenjenim mlekom s tartufi foto: Žiga Intihar

Chefinji sta navdušili s svojimi kreacijami. foto: Žiga Intihar

Rumena meringa, pehtranov sladoled s pasijonkino kremo in hrustljavimi lešniki ter rahlo spenjen kraški jogurt z bezgom foto: Žiga Intihar

V večerji je uživala tudi naša ekipa. foto: Žiga Intihar

Sabina Repovž pa zase sicer pravi, da raje vidi, da izstopajo njeni krožniki kot ona sama in da je raje skrita v kuhinji kot na očeh javnosti. "A kljub temu ni malo elementov, preko katerih se čutim povezano z Madame Clicquot. Povezuje nas dolga zgodovina, gostilna Repovž obstaja tri stoletja, celo starejši smo od hiše šampanjcev Veuve Clicquot, ki beleži četrt stoletja delovanja. A mislim, da je naša ključna skupna lastnost to, da tudi pri Repovževih vedno iščemo rešitve. Ne glede na vse ovire - delamo, ustvarjamo in se ne predamo, negujemo dobro voljo, ki se pretaka z nas na naše goste in zaposlene, pa tudi nazaj," pravi Sabina, ki je prav tako prepričana, da moraš kot ženska za uspeh v poslu stopiti izven okvirjev. Izven slednjih sta vsekakor stopili tudi njeni jedi. Gostom je postregla nežno postrv, poširano v omaki s kisom in medom, z drobtinami zelene in krompirja z domače njive, postrvjim kaviarjem in mariniranim koromačem ter glavno jed, ki so jo sestavljali dušeno pleče teletine v omaki in na žaru pečen hrbet teletine s kroglicami ekološke skute kmetije Kukenberger, zelišči in okisanim korenjem z domačega vrta.

prejšnji članek
Botri: Vesna zasebno romantična, a prizemljena ženska
Svet slavnih
Botri: Vesna zasebno romantična, a prizemljena ženska
naslednji članek
Kamera spregledala lističe s skrivnimi sporočili
Resničnostni šovi
Kamera spregledala lističe s skrivnimi sporočili