Kulinarika
 

Triki za lažje lupljenje pečenega kostanja

11. 10. 2023; 14.00
Avtor: Vesna Meško
Pravijo, da je kostanj znanilec jeseni, zlasti omamnega okusa je pečen, pa tudi valjanje med sajastimi prsti ima prav poseben čar. Pa ga znate pripraviti tako, da vam lupljenje ne kvari užitka?

Kostanj velja za priljubljeno jesensko poslastico, ki gre zlasti v slast ob dobri družbi, klepetu in kozarčku vina ali skodelici opojnega čaja. Če ste ljubitelji pečenega kostanja, potem boste nemara veseli malih skrivnosti, ki zelo pripomorejo k preprostemu lupljenju dišečih kostanjev. Vse skupaj je namreč lahko sila enostavno, če le upoštevate naslednja navodila …

Mali triki in drobne skrivnosti

1.    Počitek: Ko kostanj prinesete domov, ga ne pustite v vrečki, niti ga ne odlagajte v posodo. Na podlago (miza, pult) pogrnite časopisni papir in naj stresite kostanje. Razprostrite jih po površini. Pustite, da se vlažni plodovi osušijo. Še najbolje je, če takole počiva dva do tri dni, da se lupina rahlo izsuši – tako bo lupljenje mnogo lažje, kot pri sveže nabranem kostanju.

2.    Mehčanje: Pred peko kostanj namočite v mlačni vodi. Tako se bo lupina omehčala in rahlo nabreknila.

kostanj foto: Dreamstime

3.    Rezanje: Kot veste, je potrebno v plodove pred peko zarezati, saj jih lahko ob visoki temperaturi raznese. A tudi tu velja upoštevati posebna navodila: V kostanj zarežemo le toliko, da predremo ovojnico. Ne potiskajte noža v samo jedro. Na trebušček kostanja naredite križ ali dolg rez prek trebuščka.

4.    Temperatura za peko: Če boste kostanje pekli na visoki temperaturi, bo lupina hitreje popokala. V kolikor boste poprej naredili dovolj dolgo zarezo, bo lupljenje mala malica, saj bodo plodovi zlahka zdrsnili iz ovoja.

5.    Počitek: Ko boste kostanj spekli, ga stresite na vlažno krpo, nato pa vse skupaj zavijte in odložite v posodo, da se malce ohladi. Boste videli, kako preprosto ga boste zvabili iz lupine!

Naj vam gre v slast!

Kostanj

Kostanj foto: Profimedia

prejšnji članek
Vse več ljudi brez slabe vesti?
Odnosi
Vse več ljudi brez slabe vesti?
naslednji članek
Dodatki, ki naredijo juho iz bučk nebeško okusno
Kulinarika
Dodatki, ki naredijo juho iz bučk nebeško okusno

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.