stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Dodatki, ki naredijo juho iz bučk nebeško okusno

11. 10. 2023; 01.00
Avtor: Metka McCully Žigon/ revija Jana
Kremna juha iz bučk

Kremna juha iz bučk foto: Shutterstock

Preverite, kako lahko popestrite okus ...

Bučke so izvrstna zelenjava, imajo malo kalorij, uporabimo pa jih lahko v res številnih jedeh. K tej preprosti juhi postrežemo popečen kruh ali brusketo s paradižnikom. Da bo juha še zanimivejša in okusnejša, jo, ko je kuhana, potresemo s praženimi bučnimi semeni. Če se nam ljubi in če utegnemo, pa lahko dodamo še na žlički masla ali olivnega olja popečen bučkin cvet, enega na vsak krožnik juhe.

Sestavine

·         2–4 bučke (približno 1/2 kg)

·         1 čebula 

·         1 korenček

·         3 krompirji

·         1,5 l vode

·         1 dcl smetane

·         sol, poper, timijan 

·         olivno olje

·         šopek sesekljanega peteršilja

·         2–3 žlice bučnih semen


Priprava
1. Čebulo sesekljamo in damo pražit v lonec skupaj z malo olivnega olja.
2. Korenček sesekljamo in dodamo k čebuli.
3. Bučke na grobo zrežemo in prav tako damo pražit. Pazimo, da se nam ne prismodi.
4. Krompir olupimo in zrežemo na koščke, damo ga k preostali zelenjavi, dobro premešamo in zalijemo z 1,5 l vode. Začinimo s soljo, poprom in vejico timijana. Kuhamo približno 20 minut, da se zelenjava zmehča.
5. Ko je vse kuhano, prilijemo smetano in s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko kremno juho. Nalijemo jo v krožnike in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Po želji pa še s praženimi bučnimi semeni ali popečenimi bučkinimi cvetovi.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 40, 3. oktober, 2023

Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Triki za lažje lupljenje pečenega kostanja
Kulinarika
Triki za lažje lupljenje pečenega kostanja
naslednji članek
Presenetljiva podrobnost tekmovalcev Kmetije
Resničnostni šovi
Presenetljiva podrobnost tekmovalcev Kmetije