Kremna juha iz bučk foto: Shutterstock
Bučke so izvrstna zelenjava, imajo malo kalorij, uporabimo pa jih lahko v res številnih jedeh. K tej preprosti juhi postrežemo popečen kruh ali brusketo s paradižnikom. Da bo juha še zanimivejša in okusnejša, jo, ko je kuhana, potresemo s praženimi bučnimi semeni. Če se nam ljubi in če utegnemo, pa lahko dodamo še na žlički masla ali olivnega olja popečen bučkin cvet, enega na vsak krožnik juhe.
Sestavine
· 2–4 bučke (približno 1/2 kg)
· 1 čebula
· 1 korenček
· 3 krompirji
· 1,5 l vode
· 1 dcl smetane
· sol, poper, timijan
· olivno olje
· šopek sesekljanega peteršilja
· 2–3 žlice bučnih semen
Priprava
1. Čebulo sesekljamo in damo pražit v lonec skupaj z malo olivnega olja.
2. Korenček sesekljamo in dodamo k čebuli.
3. Bučke na grobo zrežemo in prav tako damo pražit. Pazimo, da se nam ne prismodi.
4. Krompir olupimo in zrežemo na koščke, damo ga k preostali zelenjavi, dobro premešamo in zalijemo z 1,5 l vode. Začinimo s soljo, poprom in vejico timijana. Kuhamo približno 20 minut, da se zelenjava zmehča.
5. Ko je vse kuhano, prilijemo smetano in s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko kremno juho. Nalijemo jo v krožnike in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Po želji pa še s praženimi bučnimi semeni ali popečenimi bučkinimi cvetovi.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 40, 3. oktober, 2023
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.