Kulinarika
 

Dodatki, ki naredijo juho iz bučk nebeško okusno

11. 10. 2023; 13.00
Avtor: Metka McCully Žigon/ revija Jana
Kremna juha iz bučk

Kremna juha iz bučk foto: Shutterstock

Preverite, kako lahko popestrite okus ...

Bučke so izvrstna zelenjava, imajo malo kalorij, uporabimo pa jih lahko v res številnih jedeh. K tej preprosti juhi postrežemo popečen kruh ali brusketo s paradižnikom. Da bo juha še zanimivejša in okusnejša, jo, ko je kuhana, potresemo s praženimi bučnimi semeni. Če se nam ljubi in če utegnemo, pa lahko dodamo še na žlički masla ali olivnega olja popečen bučkin cvet, enega na vsak krožnik juhe.

Sestavine

·         2–4 bučke (približno 1/2 kg)

·         1 čebula 

·         1 korenček

·         3 krompirji

·         1,5 l vode

·         1 dcl smetane

·         sol, poper, timijan 

·         olivno olje

·         šopek sesekljanega peteršilja

·         2–3 žlice bučnih semen


Priprava
1. Čebulo sesekljamo in damo pražit v lonec skupaj z malo olivnega olja.
2. Korenček sesekljamo in dodamo k čebuli.
3. Bučke na grobo zrežemo in prav tako damo pražit. Pazimo, da se nam ne prismodi.
4. Krompir olupimo in zrežemo na koščke, damo ga k preostali zelenjavi, dobro premešamo in zalijemo z 1,5 l vode. Začinimo s soljo, poprom in vejico timijana. Kuhamo približno 20 minut, da se zelenjava zmehča.
5. Ko je vse kuhano, prilijemo smetano in s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko kremno juho. Nalijemo jo v krožnike in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Po želji pa še s praženimi bučnimi semeni ali popečenimi bučkinimi cvetovi.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 40, 3. oktober, 2023

Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Triki za lažje lupljenje pečenega kostanja
Kulinarika
Triki za lažje lupljenje pečenega kostanja
naslednji članek
Presenetljiva podrobnost tekmovalcev Kmetije
Resničnostni šovi
Presenetljiva podrobnost tekmovalcev Kmetije

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.