mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Kako pravilno zarezati kostanj?

9. 10. 2023; 03.00
Avtor: Vesna M
rezanje kostanje

Rez po širini trebuščka. foto: Profimedia

Če boste kostanj pekli, ga je seveda potrebno ustrezno zarezati. Obstaja več načinov, kateri je najboljši?

Imate radi kostanj? Uh, mi tudi, zlasti pečen nam gre v slast. Pred peko ga je seveda potrebno prerezati, zaradi vlage, ki med peko nastaja pod lupino, se namreč ustvari visok pritisk, ki kostanje spremeni v prave male bombice.

Da bi slednje preprečili, je potrebno v lupino nekoliko zarezati. Nekateri to storijo zgolj z vilico, tudi to seveda zadošča, a če želite hkrat še poskrbeti, da boste vroče kostanje kar najlažje olupili, vam svetujemo, da se predpriprav lotite z nožem.

Pečen kostanj, lupina prerezana po širini trebuščka. foto: Pixabay

Tehnike rezanja kostanja

- Kostanj namočite v mlačno vodo. Tako se bo lupina omehčala, kar vam bo olajšalo rez, pa tudi lepše se bodo spekli.

- Križ čez trebušček: Na trebušček kostanja naredite plitko zarezo v obliki večjega križa. Zarežite zgolj v lupino in z nožem ne segajte v globino. Med peko se bo kostanj lepo razprl.

- Rez na obeh straneh: Pravijo, da se najbolj obnese rez na obeh straneh ploda. Kostanj prerežite po celotni širini, nato ga obrnite in zarežite še tam. Pri tej tehniki se bo med peko lupina široko razprla in vam omogočila, da bodo kostanji kar najhitreje končali v vaših ustih in želodčku.

Rez v obliki križa: Večja kot bo zareza, bolj se bo kostanj med peko razprl.

Rez v obliki križa: Večja kot bo zareza, bolj se bo kostanj med peko razprl. foto: Profimedia

prejšnji članek
Jure Henigman in Diana Kolenc z najboljšima glavnima vlogama
Kultura
Jure Henigman in Diana Kolenc z najboljšima glavnima vlogama
naslednji članek
Ste vedeli, kako vsestranski je pepel?
Kulinarika
Ste vedeli, kako vsestranski je pepel?
#obraziavenija
obraziavenija