Kulinarika
 

Jesenski recept: Bučni njoki z žajbljem

8. 10. 2023; 13.00
Avtor: K.M.
maslena buca, njoki

Njoki iz maslene buče foto: Shutterstock

Smo v obdobju, ko so buče na naših jedilnikih pogoste. Ste že preizkusili bučne njoke?

Sestavine

2 masleni buči
2 olupljena stroka česna
timijanove vejice
2 žlici oljčnega olja
sveže nastrgan muškatni orešek
1 jajce
do 4 žlice moke za testo
150 g naribanega parmezana
sol
poper
moka za delovno površino

OMAKA

100 g masla
pest žajbljevih listov
1 rdeč čili

Maslena buča in žajbelj foto: Shutterstock

Priprava

1. Pečico segrejemo na 220 °C. Buči razpolovimo, odstranimo semenje in narežemo na krhlje. Damo jih v pekač, dodamo česen, timijan in olje, solimo in premešamo. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 40 minut, da se bučni kosi zmehčajo. Rahlo ohladimo.

2. Ko so bučni kosi toliko ohlajeni, da jih lahko primemo v roko, bučno meso postrgamo z lupine in ga z lopatico pretlačimo skozi fino cedilo. Damo ga v kozico in kuhljamo 30 do 40 minut, da nastane čvrsta masa, ki odstopa od stranic kozice. Ohladimo jo.

3. Pire preložimo v skledo in ga začinimo z muškatnim oreškom, soljo in poprom. Vmešamo jajce, moko in 100 g parmezana. Nastati mora mehko voljno testo; če je preveč vlažno, dodamo toliko moke, da dobimo pravo konsistenco.

4. Vzamemo tretjino testa in ga na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v dolg, za palec debel valj. Razrežemo ga na 3 cm velike kose, vsak kos pa nežno povaljamo po hrbtni strani vilic, da na njokih naredimo vzorec. Tako naredimo tudi s preostalim testom.



5. V veliki kozici zavremo vodo in njoke postopoma, v manjših količinah skuhamo. Kuhamo jih toliko časa, da priplavajo na površino, pustimo jih še minuto, nato jih s penovko preložimo v skledo z ledeno mrzlo vodo. Ko so vsi kuhani, jih dobro odcedimo.

6. Pred serviranjem segrejemo žar v pečici na najvišjo temperaturo. Čili razpolovimo, očistimo ga semen in sesekljamo. V veliki ponvi močno segrejemo maslo in vanj vržemo žajbljeve liste in čili, po eni minuti pa v ponev dodamo njoke. Dobro jih premešamo in preložimo v ognjevzdržno posodo, posujemo s parmezanom in postavimo v pečico pod žar, da se jed zapeče. Postrežemo takoj.

prejšnji članek
Pravilno zamrzovanje gob
Kulinarika
Pravilno zamrzovanje gob
naslednji članek
Igralec na podeželju: Poglejte, kako živi Uroš Smolej
Svet slavnih
Igralec na podeželju: Poglejte, kako živi Uroš Smolej

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.