banane, trgovina Svet24.si

V Gradcu med bananami strupen pajek, prodajalka ...

dež, naliv, dežnik Svet24.si

Grozijo novi nalivi, konec tedna bo sončen

čredna imunost, koronavirus, epidemija, covid Svet24.si

Stanje se slabša, tudi včerajšnja ...

stane granda-pl Reporter.si

Granda: V imenu svobodne LGBT ljubezni je dovoljen...

20210716-01071570 Necenzurirano

Šircelj bi odprl Slovenijo tujim loterijskim ...

2017_Central_Terminal_10mp-129611 buffalocentralterminal org Odkrito.si

Lovila je duhove in padla skozi strop.

werner Odkrito.si

WERNER: »Sram vas je lahko«

Jesenski recept: Bučni njoki z žajbljem
| K.M.

Jesenski recept: Bučni njoki z žajbljem

Njoki iz maslene buče, Shutterstock

Smo v obdobju, ko so buče na naših jedilnikih pogoste. Ste že preizkusili bučne njoke?

Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2013. Najdete ga tudi TUKAJ >>KLIKNITE<<. 

Sestavine

2 masleni buči
2 olupljena stroka česna
timijanove vejice
2 žlici oljčnega olja
sveže nastrgan muškatni orešek
1 jajce
do 4 žlice moke za testo
150 g naribanega parmezana
sol
poper
moka za delovno površino

OMAKA

100 g masla
pest žajbljevih listov
1 rdeč čili

Foto: Shutterstock - Maslena buča in žajbelj

Priprava

1. Pečico segrejemo na 220 °C. Buči razpolovimo, odstranimo semenje in narežemo na krhlje. Damo jih v pekač, dodamo česen, timijan in olje, solimo in premešamo. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 40 minut, da se bučni kosi zmehčajo. Rahlo ohladimo.

2. Ko so bučni kosi toliko ohlajeni, da jih lahko primemo v roko, bučno meso postrgamo z lupine in ga z lopatico pretlačimo skozi fino cedilo. Damo ga v kozico in kuhljamo 30 do 40 minut, da nastane čvrsta masa, ki odstopa od stranic kozice. Ohladimo jo.

3. Pire preložimo v skledo in ga začinimo z muškatnim oreškom, soljo in poprom. Vmešamo jajce, moko in 100 g parmezana. Nastati mora mehko voljno testo; če je preveč vlažno, dodamo toliko moke, da dobimo pravo konsistenco.

4. Vzamemo tretjino testa in ga na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v dolg, za palec debel valj. Razrežemo ga na 3 cm velike kose, vsak kos pa nežno povaljamo po hrbtni strani vilic, da na njokih naredimo vzorec. Tako naredimo tudi s preostalim testom.

5. V veliki kozici zavremo vodo in njoke postopoma, v manjših količinah skuhamo. Kuhamo jih toliko časa, da priplavajo na površino, pustimo jih še minuto, nato jih s penovko preložimo v skledo z ledeno mrzlo vodo. Ko so vsi kuhani, jih dobro odcedimo.

6. Pred serviranjem segrejemo žar v pečici na najvišjo temperaturo. Čili razpolovimo, očistimo ga semen in sesekljamo. V veliki ponvi močno segrejemo maslo in vanj vržemo žajbljeve liste in čili, po eni minuti pa v ponev dodamo njoke. Dobro jih premešamo in preložimo v ognjevzdržno posodo, posujemo s parmezanom in postavimo v pečico pod žar, da se jed zapeče. Postrežemo takoj.