franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Povpraševanje po krofih v pustnem času višje tudi za 500 %

6. 2. 2024; 01.00
Avtor: STA
krofi

krofi foto: profimedia LIZA MAJA

V pustnem času so zadostne zaloge krofov v slovenskih pekarnah in trgovinah ključnega pomena, saj povpraševanje po tej slaščici med pustnim rajanjem vsako leto naraste. Najbolj priljubljeni so še vedno krofi z mareličnim nadevom. Katere pa obožujete vi?

Pri Hoferju so za STA odgovorili, da zaradi visokega povpraševanja v njihovih pekarnah proizvodnjo krofov v pustnem času povečajo za 530 odstotkov, pri Tušu pa so zapisali, da so že pripravili več kot pol milijona krofov, ki bodo v ponudbi v času pusta. Pri Mercatorju ocenjujejo, da bodo med letošnjim pustom prodali več kot milijon krofov. Tako pri Tušu kot tudi pri Mercatorju poudarjajo, da v dveh tednih okrog pusta prodajo skoraj toliko krofov, kot v preostalem delu leta.

Tudi v Gostinskem podjetju Trojane, kjer so krofi najbolj prodajan izdelek skozi celo leto, se povpraševanje po krofih v pustnem času malo poveča. Ocenjujejo, da bodo v prihodnjem tednu prodali več milijonov krofov. V pustnem času običajno beležijo povečan obisk turističnih avtobusov. Med pustom jih v enem dnevu povprečno obišče več kot 20 avtobusov samo z madžarskimi turisti, so zapisali za STA.

Na Trojanah so bili v lanskem letu primorani dvigniti cene krofov, saj "so se nabavne vrednosti surovin, energentov, ter stroškov dela zelo dvignile". Poudarjajo tudi, da pri proizvodnji krofov ne uporabljajo konzervansov in ostalih dodatkov, ki sicer omogočajo bolj učinkovito množično proizvodnjo.

Trgovci poudarjajo, da je najbolj priljubljen še vedno krof z mareličnim polnilom, ki tako kot krof z borovničevim polnilom na Trojanah stane 1,70 evra. V ponudbi imajo tudi krof z lešnikovim polnilom in krof z vanilijevo kremo, posut s kokosovo moko, ki sta nekoliko dražja.

Pri Tušu, kjer imajo poleg mareličnih v ponudbi tudi krofe s čokoladnim in jagodnim polnilom, pa krofov v primerjavi z lanskim letom niso podražili. V Mercatorjevih trgovinah lahko potrošniki izbirajo med krofi različnih oblik, polnil, posipov in oblivov, saj imajo v ponudbi krofe z več kombinacijami čokoladnih, sadnih in vanilijevih dodatkov. Cene so primerljive z lanskimi in se gibljejo od 0,33 evrov, so sporočili iz Mercatorja.

Tudi v Hoferjevih trgovinah kupci najraje posegajo po navadnem krofu z mareličnim polnilom, v pekarni pa bo med pustom moč najti še krofe s čokoladnim polnilom in čokoladnim prelivom. V Hoferjevi pustni ponudbi med 7. in 13. februarjem bodo lahko potrošniki krofe kupili po znižani ceni, ki se giblje od 0,39 evra. Krofe, tako kot tudi pri večini ostalih ponudnikov, prodajajo tudi v paketih po štiri ali deset.

Od 7. februarja bodo v Hoferjevi pekarni na voljo tudi veganski krofi, ki bodo v pustnem času naprodaj tudi v Sparovih poslovalnicah. Pri Sparu so za STA sicer zatrdili, da cena njihovih krofov ostaja "primerljiva s ceno v preteklih letih oziroma celo malenkost nižja". Spar pri proizvodnji krofov sodeluje z lokalnimi dobavitelji, kot so Koroške pekarne, Ptujske pekarne in Pekarna Brumat, kot letošnjo pustno posebnost pa so izpostavili provansalski krof, ki vsebuje 28 odstotkov polnila, narejenega iz provansalskih marelic.

prejšnji članek
Zakaj se Peter Prevc poslavlja in kaj bo delal po koncu kariere?
Svet slavnih
Zakaj se Peter Prevc poslavlja in kaj bo delal po koncu kariere?
naslednji članek
Melani Mekicar v oddaji Milijonar z znanjem zbrala lep znesek
Svet slavnih
Melani Mekicar v oddaji Milijonar z znanjem zbrala lep znesek