Vsaka družina ima svoje sladke praznične navade in vsak narod ima svoje tradicionalne praznične jedi.
V Sloveniji se za veliko noč med sladkimi dobrotami na mizi znajdeta predvsem potica in pinca, v številnih slovenskih družinah pa tudi raznovrstne gibanice, zavitki in kremne rezine. Vsem, ki ste se sedaj vprašali, kaj je pinca, z veseljem povemo, da ste na pravem mestu. Tokrat namreč z vami delimo sijajen recept za to puhasto, sladkasto in dišečo kruhasto poslastico.
Pinca je sladka vrsta kruha, značilna predvsem za Primorsko, ki se jo po običaju speče na veliko soboto in postreže na velikonočno nedeljo. Občasno je bila tudi del drugih posebnih priložnosti in podarjena v dar slavljencu ali slavljenki.
Njeno ime izhaja iz latinskega glagola za mesenje ali gnetenje (pinsare), kar nam pove, da priprava tega hlebčka vključuje tudi nekaj trdega dela. V tolažbo vam lahko zaupamo, da je to edino resnejše delo, ki ga bo terjala priprava pince. Če ste le pripravljeni poprijeti za testo in vložiti vanj nekaj svoje moči, ste lahko glede preostale priprave povsem brez skrbi, saj je recept sam povsem enostaven.
Kakšne potice in druge dobrote pa ne smejo manjkati na vaši velikonočni mizi?
Nagradna igra Dolcela
Katera velikonočna sladica ne sme manjkati na vaši praznični mizi?
Velika noč je praznik, ko na praznično okrašeni mizi najdejo svoje mesto predvsem jedi, ki so jih pripravljale že naše babice, seveda je na prvem mestu potica. A potica s katerim nadevom? Pišite nam, katere sladke družinske tradicije se držite prav vsako leto.
Dolcela bo štirim izžrebanim podarila paket svojih izdelkov Dolcela! Pišite nam na velikanoc@media24.si.
Priporočamo vam pripravo pince, pozabljene tradicionalne slovenske dobrote, ki jo pripravite po priloženem receptu:
Sestavine:
• 500 g moke
• 100 g sladkorja
• 2 paketa suhega kvasa Dolcela
• 150 ml mleka, segretega
na sobno temperaturo
• 4 jajca
• 150 g masla sobne temperature
• ščepec soli
• 1 žlička vaniljevega sladkorja Dolcela
• rumenjak in malo mleka za premaz
Priprava:
V skledi razdrobite kvas in ga raztopite v segretem mleku. Pustite, da vzhaja približno 10 minut, dokler ne postane puhast.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.