Kulinarika
 

Sladki prazniki

18. 3. 2024; 08.30
Avtor: Oglasno sporočilo
pinca, velika-noč, velikonočna-hrana
Svoje domače in goste boste vedno znova prepričali z dobro izbrano sladico, ki je ne bodo našli za vsakim vogalom.

Vsaka  družina ima svoje sladke praznične navade in vsak narod ima svoje tradicionalne praznične jedi.

V Sloveniji se za veliko noč med sladkimi dobrotami na mizi znajdeta predvsem potica in pinca, v številnih slovenskih družinah pa tudi raznovrstne gibanice, zavitki in kremne rezine. Vsem, ki ste se sedaj vprašali, kaj je pinca, z veseljem povemo, da ste na pravem mestu. Tokrat namreč z vami delimo sijajen recept za to puhasto, sladkasto in dišečo kruhasto poslastico.

Pinca je sladka vrsta kruha, značilna predvsem za Primorsko, ki se jo po običaju speče na veliko soboto in postreže na velikonočno nedeljo. Občasno je bila tudi del drugih posebnih priložnosti in podarjena v dar slavljencu ali slavljenki.

Njeno ime izhaja iz latinskega glagola za mesenje ali gnetenje (pinsare), kar nam pove, da priprava tega hlebčka vključuje tudi nekaj trdega dela. V tolažbo vam lahko zaupamo, da je to edino resnejše delo, ki ga bo terjala priprava pince. Če ste le pripravljeni poprijeti za testo in vložiti vanj nekaj svoje moči, ste lahko glede preostale priprave povsem brez skrbi, saj je recept sam povsem enostaven.

Kakšne potice in druge dobrote pa ne smejo manjkati na vaši velikonočni mizi?

Nagradna igra Dolcela

Katera velikonočna sladica ne sme manjkati na vaši praznični mizi?

Velika noč je praznik, ko na praznično okrašeni mizi najdejo svoje mesto predvsem jedi, ki so jih pripravljale že naše babice, seveda je na prvem mestu potica. A potica s katerim nadevom? Pišite nam, katere sladke družinske tradicije se držite prav vsako leto.

Dolcela bo štirim izžrebanim podarila paket svojih izdelkov Dolcela! Pišite nam na velikanoc@media24.si.

Priporočamo vam pripravo pince, pozabljene tradicionalne slovenske dobrote, ki jo pripravite po priloženem receptu:

Pinca, tradicionalna slovenska dobrota

Sestavine:

• 500 g moke

• 100 g sladkorja

• 2 paketa suhega kvasa Dolcela

• 150 ml mleka, segretega

na sobno temperaturo

• 4 jajca

• 150 g masla sobne temperature

• ščepec soli

• 1 žlička vaniljevega sladkorja Dolcela

• rumenjak in malo mleka za premaz

Priprava:

V skledi razdrobite kvas in ga raztopite v segretem mleku. Pustite, da vzhaja približno 10 minut, dokler ne postane puhast.

  • V večji posodi združite moko, sladkor, vaniljev sladkor, ščepec soli.
  • Dodajte jajca, mehko maslo in vzhajan kvas. Zamesite testo, dokler ne postane gladko in elastično.

Dolcela Vanilin sladkor

  • Pokrijte posodo s čisto krpo in pustite testo vzhajati na toplem mestu približno 1,5 do 2 uri, dokler se ne podvoji.
  • Ko je testo vzhajano, ga preložite na pomokano površino in znova pregnetite. Nato oblikujte v želeno obliko – tradicionalno je to okrogla štruca z razporki na vrhu.
  • Položite oblikovano pinco na pekač, obložen s papirjem za peko. Pustite, da še enkrat vzhaja približno 30 minut.

Dolcela instant kvas

  • Medtem segrejte pečico na 180 °C. 8. Rumenjak razžvrkljajte z malo mleka in s to mešanico premažite pinco.
  • Postavite v ogreto pečico in pecite približno 30–40 minut, dokler pinca ni lepo zlato rjave barve in hrustljava na vrhu. Ko je pečena, jo pustite, da se ohladi, nato pa uživajte v tej okusni tradicionalni sladici!
prejšnji članek
Skrito v raju: 'Ines' že igrala v slovenski seriji
Svet slavnih
Skrito v raju: 'Ines' že igrala v slovenski seriji
naslednji članek
Oboževalec Botrov naredil veliko zmedo med gledalci
Svet slavnih
Oboževalec Botrov naredil veliko zmedo med gledalci

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.