državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Številni znani obrazi so se nasmejali komediji Lunapark

17. 3. 2023; 08.00
Avtor: K.M.
Lunapark

Komedija Lunapark v MGLju foto: Marko Vavpotič/M24

V prostorih MGL je potekala premiera nove komedije Lunapark, igre o prepadu med dvema generacijama, ki se vrtita v istem krogu občutij in pričakovanj.

Četrtkove premiere predstave Lunapark v ljubljanskem MGLju so se udeležili številni znani obrazi. Ti so se tako iskreno nasmejali uprizoritvi, ki so jo za njih pripravili igralci Lena Hribar Škrlec, Bernarda Oman, Diana Kolenc, Gregor Podričnik, Jure Rajšp, Tanja Dimitrievska in Karin Komljanec. Med njimi smo tako opazili Darjo Reichman, Klaro Kuk in Ano Dolinar, ki je seveda podprla tudi mamo Bernardo. Leno Hribar Škrlec pa so v publiki spodbujali tako mož Nik Škrlec kot tudi starša. 

Ana Dolinar je podprla svojo mati Bernardo Oman foto: Marko Vavpotič

Nik Škrlec in Lena Hribar Škrlec foto: Marko Vavpotič/M24

Barbara Hieng Samobor, direktorica in umetniški vodja MGL, in režiserka predstave Tijana Zinajić foto: Marko Vavpotič/M24

Igralec Zvone Hribar je tokrat v publiki podpiral svojo hči foto: Marko Vavpotič/M24

O komediji Lunapark: 

Lunapark je igra, ki obravnava prepad med dvema generacijama. Kljub nepremostljivim razlikam pa se obe generaciji vrtita v istem krogu občečloveških občutij in pričakovanj. Vsi hrepenijo po ljubezni, sanjarijo, doživljajo uspehe, pa tudi poraze in razočaranja, se spopadajo s predsodki, premagujejo stiske in strahove, dvomijo in upajo ... Čeprav avtorica prihodnosti ne vidi v najsvetlejših barvah, tematiko obravnava prizanesljivo in z obilico humorja.

Ljiljana se zaveda, da se način življenja in vrednote, ki so ji blizu, počasi izgubljajo. Zato se trudi razumeti novi svet in se mu prilagoditi, čeprav komaj sledi poplavi informacij, hlastanju po več in bolje, vse bolj pragmatičnem razmišljanju ter hitremu razvoju tehnologij. Avtorica prikazuje sodobno družbo in se sprašuje, do katere mere nam lahko umetna inteligenca pomaga zapolniti praznino, ki se naseljuje v nas. Kljub trudu Ljiljana spoznava, da je vedno korak za drugimi. Na drugi strani pa spremljamo življenje Ljiljanine hčere in njenih vrstnikov, ki se v tem modernem in naprednem svetu mukotrpno spopadajo s hitrim tempom in odtujenostjo. V tem norosti iščejo smisel, se borijo za srečo, sklepajo kompromise in si prizadevajo najti svoj prostor pod soncem.

prejšnji članek
J. Lo z 200 tisoč evrov prihaja v Srbijo
Svet slavnih
J. Lo z 200 tisoč evrov prihaja v Srbijo
naslednji članek
Mesec in pol po hudi nesreči Meta Hrovat že nazaj v gorah
Svet slavnih
Mesec in pol po hudi nesreči Meta Hrovat že nazaj v gorah