stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Za Matejem Zemljičem pomembna premiera

19. 3. 2024; 12.00
Avtor: K.M.
895487_1697147187-dsc0800-01-16971470

Matej Zemljič je zelo aktiven tudi v gledaliških vodah. foto: Sašo Švigelj

S snemanjem serije Skrito v raju so že končali, zato so se igralci že posvetili novim projektom. Za Matejem je tako pomembna včerajšnja premiera.

Matej Zemljič namreč sodeluje v predstavi Vlak št. 123 v bodočnost, ki je včeraj svojo premiero doživela v Kosovelovem domu v Sežani. In zakaj je bila premiera tako pomembna? Ravno včeraj so v Sežani namreč prvič praznovali občinski kulturni praznik, saj se je na včerajšnji dan, 18. marec, pred 120 leti rodil pesnik Srečko Kosovel, ki se je kljub kratkemu življenju močno zapisal v svet slovenske pesniške in literarne kulture. 

Matej je eden izmed dveh osrednjih likov na odru, saj predstavlja lik človeka oziroma lik z nazivom "on", "ona" oziroma umetnost pa je Marta Fabris. Prestava nastaja v koprodukciji med Kosovelovim domom v Sežani in Slovenskim stalnim gledališčem v Trstu. 

O predstavi: Vlak, ki drvi v bodočnost, je neusmiljen. Zažaritve podob in zadonitve zvokov Človeka in Družbe skozi Čas so vseprisotne. In vendar jih ne vidimo, ne slišimo. Ne dojamemo, da se je vse to nekomu, nekoč, nekje že zgodilo. Iz množice silhuet, iz disharmonije slišimo glas. Jasen, iskren glas. Kdo je to? V dušah oblikuje novo življenje. Je človek in kliče človeka. Čas, v katerem živimo, je resen in krut. Je čas izkoriščanja strahov. Smo pasivni in vendar hlastamo po upanju. Novi človek gradi novo družbo bodočnosti. Najti moramo tega človeka, vsak v sebi in vsi skupaj.

prejšnji članek
10 pravil za uspeh v poslu: Najdite globlji pomen
Zdravje
10 pravil za uspeh v poslu: Najdite globlji pomen
naslednji članek
Oglasil se je Boštjan Romih in ...
Svet slavnih
Oglasil se je Boštjan Romih in ...