zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Si tudi vi napačno umivate zobe?

2. 3. 2016; 12.30
Avtor: Mira Ćirović / Bodi zdrava
Ščetkanje

Ščetkanje zob je odsvetovano takoj po zaužitju limonade in sadja. foto: Profimedia

Čiščenje zob in dlesni je veščina, ki se jo je treba naučiti, žal pa smo pri tem vse prevečkrat površni, nedosledni in premalo osredotočeni, rezultat pa so težave z zobmi. Raziskave so namreč pokazale, da ima kar 98 odstotkov Slovencev zaradi nepravilnega ščetkanja zob težave z zobmi in dlesnim.

Koliko plomb imate? Poznate koga, ki nima niti ene? Že ena sama plomba nam pove, da si zob ne umivamo dovolj natančno. Kaj lahko naredite sami? Pravzaprav največ. Številne raziskave znova in znova potrjujejo, da sta ustno in splošno zdravje povezana. Vnetje obzobnih tkiv (parodontalna bolezen) kot najbolj razširjena kronična bolezen tako lahko poveča tveganje za hujše zdravstvene zaplete. Zato je temeljita in pravilna ustna higiena prvi korak do zdravja.



Temeljita higiena je nujna

S temeljito in redno ustno higieno bomo preprečili bakterijam v zobnih oblogah, da bi povzročale vnetje dlesni. Če ne bomo imeli vnetih dlesni, bomo preprečili vnetje globljih obzobnih tkiv. Če v telesu ni kroničnega vnetja, naše zdravje ni ogroženo. Ko govorimo o temeljiti ustni higieni, ne smemo pozabiti, da bo uporaba samo zobne ščetke premalo. Očistiti moramo tudi medzobne prostore z medzobno ščetko in/ali zobno nitko. Posvetiti pa se moramo še drugim kritičnim predelom v naših ustih: mestom pod mostički, okrog zobnih vsadkov, fiksnega ortodontskega aparata. Pa tudi na redne preventivne zobozdravstvene preglede ne smemo pozabiti.

Pravilna ustna higiena

- Zobe ščetkamo od dlesni proti zobem, približno osemkrat na posameznem mestu. V nasprotni smeri je lahko dotik kvečjemu božajoč, sicer pospešimo odstopanje dlesni od zoba.
- Pri tem se vedno držimo enakega sistema čiščenja, in sicer tako, da zajamemo vsa področja v ustih: zgornje in spodnje zobe, zunanje, notranje in grizne ploskve. Samo tako lahko odstranimo vse zobne obloge, ki so vir bakterij in vodijo do zobne gnilobe. Vsak ima svojo tehniko čiščenja zob, v glavnem pa najprej vsi umijemo zgornji lok.
- Ko naredimo 8–10 potegljajev, se za dolžino ščetke premaknemo naprej po zobnem loku. Tako razdelimo zobni lok na odseke: levega, srednjega in desnega z zunanje ter zaradi navpične drže krtače štiri z notranje strani. Pri ličnikih in kočnikih običajno zadostujeta dva odseka z lične in dva z ustne strani. Ne pozabimo grizne ploskve stranskih zob. Pogosto tudi spregledamo zadnje ploskve zadnjih zob. Najlažje jih dosežemo pri rahlo priprtih ustih z lične strani.
- V medzobnih prostorih je največ oblog, očistimo pa jih lahko le z zobno nitko ali medzobno ščetko. Nitko vodimo tako, da očistimo obe ščitni ploskvi sosednjih zob, rahlo pritisnemo ob zob in petkrat potegnemo od dlesni proti konici zob. Lahko pa uporabljamo zobno nitko, ki je pritrjena na posebno držalo, priporočljiva pa je predvsem za čiščenje večjih medzobnih prostorov in členskih mostovnih konstrukcij.
- Učinek čiščenja občasno preverimo s testnimi tabletami in tekočino.

Kakšna je dobra zobna ščetka?



Zobna ščetka ne sme biti ne pretrda ne premehka. Pri zobni ščetki je dobro, da izberemo takšno z več tisoč tankimi, gosto vpetimi in finimi ščetinami, ki bodo neboleče posegle tudi v rob med zobom in dlesnijo. Zobno ščetko zamenjamo, ko se vlakna začnejo vihati oziroma na vsake tri mesece. Po uporabi ščetko operemo in z nje otresemo vodo. Shranimo jo tako, da funkcionalni del obrnemo navzgor in pustimo, da se posuši. Zlasti učinkovite pri odstranjevanju zobnih oblog so električne zobne ščetke, ki premorejo več obratov.

Kako izbrati medzobno ščetko?

Pri izbiri medzobnih ščetk je pomembno, da se prilegajo posameznim medzobnim prostorom in dosežejo vsa težje dostopna mesta. Ob tem je dobro, da imajo mehke ščetine in tanko, a čvrsto žično jedro, pozorni pa moramo biti tudi na ustrezno velikost: če so premajhne, z njimi čiščenje ni dovolj učinkovito, če so prevelike, pa lahko poškodujejo dlesni. Kadar se sami lotimo izbiranja optimalne velikosti medzobne ščetke, si moramo najprej kupiti komplet različnih velikosti medzobnih ščetk. Nato se lotimo preizkušanja. V medzobni prostor vstavimo najprej najmanjšo medzobno ščetko. Če se nam zdi, da je bilo vstavljanje precej ohlapno, poskusimo z naslednjo velikostjo in nato tako naprej, dokler ne pridemo do velikosti, ki jo še vedno lahko vstavimo z rahlim pritiskom in seveda brez bolečin. Ta velikost je optimalna za ta medzobni prostor. Nato enak postopek ponovimo v naslednjem medzobnem prostoru. Medzobne ščetke v medzobni prostor nikoli ne potiskamo na silo, ker se lahko poškodujemo. Uporaba medzobnih ščetk je preprosta. Ko imate optimalno velikost medzobne ščetke, sledite navodilom. Če medzobne ščetke uporabljate prvič, ne glede na to, ali velikost medzobnih ščetk, ki jih potrebujete za temeljito ustno nego, določi strokovnjak ali sami, morate merjenje čez štirinajst dni ponoviti. Takrat vaše dlesni ne bodo več vnete, zato bodo medzobni prostori nekoliko večji. Za temeljito čiščenje medzobnih prostorov boste najverjetneje potrebovali nekoliko večjo medzobno ščetko kot na začetku.

Kaj pa nitka?

Zobna nitka za nitkanje medzobnih prostorov je pripomoček, brez katerega danes ne gre več. Zobna nitka nam pomaga pri tistih predelih, ki jih ne moremo ustrezno očistiti ne z zobno ne z medzobno ščetko – predvsem v zelo tesnih medzobnih prostorih. Poiščite kakovostno nitko, tako, ki je preprosta za uporabo, temeljita in nežna hkrati.

Mali leksikon umivanja zob

- Umivanje zob je veščina, ki se je naučimo, kot velja za pisanje, pletenje …
- Učenje na tem področju v mladosti je bilo neustrezno – navadno zgolj teoretično in večinoma enkratno (rožnate tabletke = bilo nam je nerodno, namesto da bi nas poučili, naj si na bolj rožnato obarvanih mestih prihodnjič bolje ščetkamo zobe).
- Zato smo bili pri zobozdravniku redno že z mlečnimi zobmi in s tem nadaljevali po 'krajšem premoru', ko so nam stalni zobje še rasli in so še zdržali nekaj let zdravja, preden jih je netemeljito čiščenje spet načelo.
- Že od mladih nog imamo tako strah pred zobozdravnikom.
- Marsikdo z bolečim(i) zobom(i) in dlesnimi čaka predolgo (Slovenci pač znamo potrpeti – »ah, saj ni nič, malo me boli, bo že minilo«, ob tem se še zobozdravnika bojimo), posledice so težko ali nepopravljive.
- Ni pomembno, kako dolgo si ščetkamo zobe, ampak kako in s kakšnimi pripomočki.
- Zobne ščetke lahko očistijo le 70 odstotkov zobnih površin – s preostalimi 30 odstotki pa učinkovito opravijo le medzobne ščetke, ki morajo biti ustreznih velikosti, da se prilegajo posameznim medzobnim prostorom in dosežejo vse kotičke. Navadno potrebujemo dve velikosti medzobnih ščetk, dovolj je, da z njima v medzobni prostor z enim potiskom sežemo le enkrat.
- Uporabiti je treba kakovostne pripomočke – predvsem zobno in medzobne ščetke.
- Vsekakor je treba vsaj enkrat ali dvakrat na leto tudi na pregled k zobozdravniku.

Privoščimo si profesionalca

Tudi če smo na področju ustne higiene pravi strokovnjaki in pripomočke za čiščenje zob vihtimo kot izvedenci, je vsake toliko dobro, da nam zobe temeljito očisti zobozdravnik ali ustni higienik. Ta bo namreč s svojimi instrumenti prišel tudi do kotičkov, ki so našim očem in zobnim ščetkam skriti, njegova vloga pa je še toliko pomembnejša, če je na zobeh že prisoten zobni kamen. Seveda pa je kljub rednim, polletnim ali vsaj letnim obiskom ordinacije domača ustna preventiva temelj našega splošnega zdravja.

prejšnji članek
Imate oslabljen imunski sistem? To vas bo rešilo!
Zdravje
Imate oslabljen imunski sistem? To vas bo rešilo!
naslednji članek
Peter Poles izpolnil sanje hudo bolnega Bora
Svet slavnih
Peter Poles izpolnil sanje hudo bolnega Bora