državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Soda bikarbona - pravo lepotilno sredstvo

11. 8. 2016; 07.30
Avtor: Alenka Birk/revija Bodi zdrava
Soda bikarbona, pravo lepotilno sredstvo

foto: Arhiv Bodi zdrava

Ne samo, da temeljito odstranjuje umazanijo in neprijetne vonjave, poveča učinkovitost pralnih sredstev, kruhu in pecivu doda mehkobo in rahlost, saj je glavna sestavina pecilnega praška, ter deluje kot zdravilo, soda bikarbona se uporablja tudi kot lepotno sredstvo.

SPROŠČUJOČA KOPEL ZA TELO

Raztopite polovico skodelice sode bikarbone (150 g) v kopalni kadi in se prepustite. Pomaga tudi pri razstrupljanju telesa, saj učinkovito odplakuje odpadne snovi.

KOPEL ZA STOPALA

Dve žlici sode bikarbone (50 g) raztopite v topli vodi. Stopala bodo mehka in nežna.

ZA MEHKE IN ČISTE LASE

Enkrat tedensko dodajte običajnemu šamponu za umivanje las 1 žličko (5 g) sode bikarbone. Pred uporabo balzama lasišče temeljito izperite. Lahko si celo pripravite svoj šampon: 1 jušno žlico raztopite v 2 decilitrih vode. Uporaba je enaka kot šampon, čeprav se ne peni.

NARAVNO TEKOČE MILO

Naribamo polovico marsejskega mila (50 g) in ga raztopimo v 2 litrih tople vode ter nalijemo v plastenko, v kateri pustimo malo prostora, da lahko vsebino pretresemo. Dodamo 2 žlici sode bikarbone in vse skupaj pretresemo. Soda bikarbona bo naredila tekoče milo bolj gosto in manj sluzasto. Če se čez čas tekoče milo strdi, dodajte malo več vroče vode in pretresite.

NARAVNI DEZODORANT

Četrtino čajne žličke sode bikarbone potresemo po dlani, dodamo nekaj kapljic vode in podrgnemo med dlanmi ter se s tem namažemo pod pazduho. Zavira potenje in vonjave do 24 ur. Če imate občutljivo kožo, uporabite le suh prah sode bikarbone in višek enostavno obrišite z brisačo.

ZOBNA KREMA

Zmešamo nekaj sode bikarbone z morsko soljo in nekaj kapljicami antiseptičnega eteričnega olja (na primer oljem čajevca ali origanovim oljem). Mešanico hranimo v zaprti embalaži. Uporabljamo tako, da zobno ščetko navlažimo z vodo in ščetine potopimo v mešanico. Zobje bodo beli in gladki. Na začetku uporabe bodite previdni, ne pritiskajte premočno na dlesni, dokler se ne utrdijo. Če imate občutljive zobe, domačo zobno kremo uporabljajte le občasno, saj lahko povzroči tanjšanje sklenine.

PROTI ZADAHU

Uporabite jo kot dodatek klasični zobni kremi. Dobrodejno vpliva tudi na sklenino, ki jo pobeli, hkrati pa odstrani neprijeten ustni zadah.

PILING

Potresite sodo bikarbono na dlani in si jo vtrite na obraz ter rahlo masirajte. Toplo priporočljiva je uporaba pri aknasti koži.




prejšnji članek
Da ne bi bili videti kakor politi cucki
Svet slavnih
Da ne bi bili videti kakor politi cucki
naslednji članek
Priznanje Alenke Košir: Bila sem psihično in fizično na psu!
Svet slavnih
Priznanje Alenke Košir: Bila sem psihično in fizično na psu!