hiša 5
Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto poplavljenih: »Cilj ni samo streha nad glavo«

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Triki za lepo obarvano polt

23. 7. 2016; 01.30
Avtor: Š. M./revija Fatalna
sonce
Sonca se torej ne bojte, vseeno pa ne pozabite na nekaj pomembnih in pametnih potez, preden se mu povsem prepustite.

Sončni žarki so namreč (lahko) nevarni. Zakaj? Zaradi prostih radikalov, ki se sproščajo v telesu med našim uživanjem ob izpostavljanju rumenemu prijatelju. Prosti radikali poškodujejo celice, povzročajo staranje kože in tudi vnetja. A dobra novica je, da se pred njimi lahko učinkovito zaščitite, in sicer z uživanjem določenih antioksidantov. Uživanje teh pred daljšim izpostavljanjem sončnim žarkom namreč okrepi delovanje našega obrambnega mehanizma.

Pod vplivom betakarotenov melanociti že pred prvo izpostavitvijo našega telesa sončnim žarkom v koži proizvajajo melanin in jo s tem pripravijo na sončenje. 

Koencim Q10

Gre za antioksidant, ki sodeluje v procesu nastajanja celične energije in pri varovanju organizma pred prostimi radikali, ki so eden glavnih povzročiteljev staranja in številnih bolezni. Radikali so nevarne reaktivne snovi, ki nenehno napadajo in poškodujejo genetski material, beljakovine, maščobe in druge pomembne molekule v naših celicah, in so zato eden glavnih vzrokov staranja ter številnih bolezni. V telesu jih nastaja največ prav v procesu pretvarjanja celične energije, vse pomembnejši dodatni vir pa predstavlja tudi onesnaženo življenjsko okolje in izpostavljenost soncu oziroma ultravijoličnim (UV) žarkom. Koencim Q10 je edini telesu lastni antioksidant, topen v maščobi, ki zato predstavlja enega temeljnih obrambnih mehanizmov pred temi nevarnimi snovmi.

Baker

Gre za tretji najbolj razširjeni mineral v našem telesu (takoj za železom in cinkom). Ščiti kardiovaskularni sistem, skeletni in živčni sistem. Prav tako je ključni mineral, ki vzdržuje kožo, oči in lase zdrave, saj skrbi za nastajanje kolagena v kosteh in koži. Pomembno vlogo ima tudi pri nastajanju rdečih krvničk, poleg tega pomaga telesu izkoristiti obstoječe zaloge železa, ohranja imunsko odpornost in pomaga pri antioksidativni zaščiti tkiv pred prostimi radikali. Zaslužen je tudi za dobro pigmentacijo, saj sodeluje pri nastanku melanina, temnega barvila v laseh, koži in očeh.

Betakaroten

V koži spodbuja tvorbo kožnega barvila melanina, ki predstavlja enega najučinkovitejših obrambnih mehanizmov kože pred sončnim sevanjem. Melanin nastaja v posebnih celicah melanocitih, ki so v koži. Sončenje povzroči sprva hitro pretvorbo predstopenj melanina v njegovo aktivno obliko ter premik melanina v vrhnje plasti kože, v nadaljevanju pa vzpodbudi nastajanje melanina v melanocitih, kar se pokaže po 24–72 urah, ko koža potemni in postane manj občutljiva za škodljivo delovanje UV-žarkov. Pod vplivom betakarotenov melanociti že pred prvo izpostavitvijo našega telesa sončnim žarkom v koži proizvajajo melanin in jo s tem pripravijo na sončenje. Z uživanjem betakarotena v obdobju pred sončenjem lahko tako okrepimo lastne obrambne mehanizme v koži pred negativnimi učinki sonca. Koža je hkrati tudi enakomerneje porjavela, pa tudi pojav sončnih opeklin je manjši.





prejšnji članek
Naravno zdravilo proti nespečnosti
Zdravje
Naravno zdravilo proti nespečnosti
naslednji članek
Maja Martina Merljak povedala resnico o porodu in materinstvu
Zdravje
Maja Martina Merljak povedala resnico o porodu in materinstvu
#obraziavenija
obraziavenija