Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490
Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih žuriral: "Nosil sem lasulje, da me ne bi prepoznali"

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Hujšajte z zeljno juho

16. 2. 2020; 01.00
Avtor: Revija Bodi zdrava
zeljna juha
Po večjih pregrehah dodajte na svoj jedilnik zeljno juho in hujšanje se bo začelo samodejno.

Zakaj je zelje zdravo?

Zeljni sok zavira predrakave spremembe v celicah, zaradi česar pravimo, da je 'nasprotnik' raka. Tako so Japonci leta 1980 patentirali dve tehniki za izoliranje protirakave aminokisline iz zeljnega soka. Protirakave snovi v zelju so klorofil, ditioltioni, nekateri flavonoidi, indoli, izotiodianati, fenoli, na primer kofeinska in ferulenska kislina, ter vitamina E in C.

Ne pozabite!

- Tudi rdeče zelje spada med križnice in vsebuje snovi proti raku.

- Vsaj nekaj zelja pojejte surovega, saj nekatere zdravilne sestavine na vročini propadejo.

Zelje in hujšanje

Zelje zagotavlja občutek sreče, tolaži in navsezadnje pomaga hujšati. Kako?

- Skrbi za črevesje. Kdor je zeljno juho, zlahka zadosti potrebam po vlakninah. Pet krožnikov zeljne juhe vam da vsak dan 30 gramov vlaknin. Te potegnejo s seboj strupe iz črevesja, znižajo količino holesterola in uravnavajo prebavo.

- Je pravi dinamit. Zelje je vir cinka, ki ga potrebujemo za dinamičnost, aktivnosti in energijo.

- Je sveženj energije. Vsebuje tudi mangan, ta pa pospeši delovanje ščitnice. Aktivnejša ščitnica pospeši izgorevanje maščob.

- Je izvrsten čistilec. Zelje je polno kalija, ki ravno tako skrbi, da presnova poteka nemoteno in da telo zapušča odvečna voda.

- Deluje kot trener za fitnes. Magnezij je odgovoren za telesno in duševno zmogljivost, za dobro delovanje živcev in mišic. Zelje obenem prispeva železo, ki prenaša kisik po krvi.

- Prinaša občutek sreče. Zelje je vir esencialne aminokisline triptofan. Ta pomirja živce in omogoča proizvodnjo serotonina, hormona sreče. Zelje vsebuje tudi mikroelement selen, ki prav tako privablja psihohormone. Dobra volja pa odganja kilograme.

- Ima nizek glikemični indeks. Zelje pušča krvni sladkor pri miru, njegovi ogljikovi hidrati privabijo v kri le malo inzulina. Hormoni za vitkost lahko tako nemoteno delujejo.

- V njem je obilo kalcija. Številne raziskave so potrdile, da se dieta brez kalcija načelno ne obnese. Zelje ima tega minerala zelo veliko.

- Je lahek. V zelju skoraj ni maščobe. Njegove nenasičene maščobe znižajo holesterol in čistijo arterije. V 100 gramih zelja je pičlih 20 kalorij.

- Je trener za glavo. Zelje podari možganom in živcem veliko porcijo vitaminov skupine B, ki upravljajo presnovo ogljikovih hidratov, obenem pa pomagajo pri pretvarjanju beljakovin v mišice in hormone.

- Ima koristne rastlinske beljakovine. Zelje oskrbi telo z rastlinskimi beljakovinami, ki so nujne za proizvodnjo hormonov, za občutek sreče in za vitkost ter obenem prispevajo k izgorevanju maščobe. Da bi telo beljakovine s krožnika predelalo v mišice, mora energijo še dodati. Vzame jo iz maščobnih zalog in s tem pripomore k hujšanju.

- Je prava tableta za vitkost. Zelje vsebuje veliko vitamina C. Ta vsestranski vitamin med drugim napenja vezna tkiva in skrbi za to, da smo videti bolj vitki.

- Je zaščitno sredstvo za celice. Zelje je vir vrste dragocenih antioksidantov: betakarotena, gorčičnih olj, vitamina C, selena. Vsi našteti ščitijo naših 70 bilijonov celic pred prostimi radikali, zlasti pomembni pa so pri čiščenju telesa.

Pomembno je omeniti, da se vse naštete koristi skrivajo tudi v ožjih sorodnikih in sorodnicah zelja, torej še v cvetači, brokoliju, kitajskem zelju, listnatem ohrovtu, kolerabici, brstičnem ohrovtu, rdečem zelju in ohrovtu.

Čudežna juha

Manekenke v Parizu, Londonu in New Yorku si v zakulisju modnih brvi šepetajo recept, za katerega nihče natančno ne ve, od kod izvira. Nekateri pravijo, da so ga razvili zdravniki s slavne klinike Mayo v ZDA, drugi pripisujejo zaslugo kalifornijskim specialistom za srce. A pomembno je, da ima vitkost skupno ime – zeljna juha. Priporočajo jo zdravniki za hujšanje in krepitev imunskega sistema po vsem svetu.

In pomembno je, da tekne. Zeljna juha je za usta neužitna godlja pusta je rek, ki že zdavnaj ne drži več, saj je juhica prišla na jedilnike vrhunskih kuharskih mojstrov in očara tudi sladokusce. Recepti vrhunskih kuharjev so enkratni in dieta z juho je povrhu vsega tudi nadvse praktična. Juho je treba preprosto skuhati v velikem loncu in jo nositi s seboj v termovki. Pijete jo lahko neomejeno skozi ves dan, sedem prečiščevalnih dni pa bo minilo tako rekoč brez lakote in odrekanja.

Recept za zeljno juho:

- 1 glava belega zelja
- 2 zeleni papriki
- 1 kilogram korenja
- 6 velikih mladih čebul
- 1 šop stebelne zelene
- 1–2 pločevinki paradižnika
- 1­–2 žlički koncentrata za zelenjavno juho

Zelenjavo očistimo in narežemo na koščke. Prelijemo jo z vodo in zavremo. Ogenj zmanjšamo in jed skuhamo. Poljubno začinimo, vendar brez soli.

Če nameravate sedem dni uživati zeljno juho, jo lahko nadomestite s podobnimi recepti. Predstavljamo vam enega:

Azijska zeljna juha

Azijski kuharski mojstri jo začinijo z ingverjem in limonsko travo, izgorevanje maščobnih blazinic pa krepko spodbudijo s čilijem. Recept za 1–2 dni, odvisno od lakote:

- 500 gramov zelja
- 300 gramov cvetače
- 170 gramov korenja
- 1 steblo stebelne zelene
- 300 gramov paradižnika
- 2 rdeči papriki
- 150 gramov bele čebule
- 150 gramov pora
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlička rumenega praška za kari
- 1 žlica zdrobljene kumine
- 2 stroka česna
- 0,2 litra pretlačenega paradižnika
- 1,5 litra vode
- 2 kocki koncentrata za zelenjavno juho
- 1 žlica zdrobljenih koriandrovih semen
- 2 lovorova lista
- 2 sesekljana majhna suha čilija
- 2 centimetra velik košček svežega ingverja
- 1–2 stebli limonske trave
- brizg sojine omake
- sveži listi koriandra
- svež peteršilj

Zelenjavo operemo, očistimo in narežemo na koščke. Čebulo in por v veliki kozici popražimo na olivnem olju. Dodamo karijev prašek, kumino in česen. Malo popražimo. Dodamo preostalo zelenjavo in pretlačen paradižnik ter zalijemo z vodo. Dodamo kocki za juho, koriandrova semena, lovorova lista, čilija, ingver in limonsko travo ter zavremo. Juha naj vre 10 minut, nato ogenj zmanjšamo in juho kuhamo tako dolgo, da se zelenjava zmehča. Začinimo še s sojino omako in dodamo sesekljana sveža zelišča.

Izvirna shujševalna kura, ki stopi 5 kilogramov

Juhe se, kot že omenjeno, lahko kadar koli najemo do sitega. Poleg tega je dovoljeno:

1. dan: sadje – vse vrste, razen banan,
2. dan: vse vrste zelene zelenjave in zvečer 1 krompir z maslom,
3. dan: sadje in zelenjava, brez krompirja,
4. dan: 3 banane in posneto mleko,
5. dan: 1 obrok piščančjih prsi ali ribe, 6 paradižnikov,
6. dan: zrezek in zelena solata,
7. dan: naravni riž in zelenjava.

prejšnji članek
Utrujenost, ki je ne znate pojasniti
Zdravje
Utrujenost, ki je ne znate pojasniti
naslednji članek
Sestrična Elvisa Presleyja: »Elvis ni živ«
Svet slavnih
Sestrična Elvisa Presleyja: »Elvis ni živ«