palestina
Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

panvita
Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno pri sanjskem poslu družine Polanič?

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Katera sončna očala mi najbolj pristojijo?

10. 5. 2016; 04.30
Avtor: Lara Jelen/Zarja
demi moore
Sončna očala so veliko več kot zgolj zaščita naših oči pred močnim soncem. So modni dodatek, ki v naši kulturi velja za kultnega.

Vendar v imenu lepote nikar ne izbirajte modelov, ki so vam všeč na drugih, temveč se prepričajte, kateri najbolje pristoji vašemu obrazu.

Tako kot vas lahko sončna očala polepšajo, vas lahko tudi osmešijo. Prepričani smo, da z njimi ne želite biti kot kakšna muha ali kateri drug insekt. In prav gotovo si ne želite, da bi neprimerna sončna očala še poudarila nepravilnosti na vašem obrazu. Da bi to preprečili, moramo izbiro prilagoditi svojemu slogu in obrazu. Vsakemu žal ne pristaja vse, in tega se je dobro zavedati.

Pilotska pristojijo kvadratnemu obrazu

Za tak obraz sta značilna nekoliko močnejša čeljustna linija in širše čelo. Kvadratno obliko obraza imajo med drugim bivša pevka skupine Spice Girls Emma Bunton ter igralke Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie in Demi Moore. Če jo imate tudi vi, vam bodo najbolj pristajala ovalna in okrogla očala, nikakor pa ne boste mogli zgrešiti s t. i. pilotskimi ali modelom "butterflies" (okvirji v obliki metulja). Izogibajte se oglatim modelom očal, ki vaš obraz naredijo strog in še poudarijo kvadratno obliko. In še namig: okrogla sončna očala, ki najbolje pristajajo vašemu tipu obraza, so ena najbolj vročih smernic leta 2016.

Pravokotna in kvadratna očala za okrogel obraz

Za okrogel obraz so značilni majhnost in širokost, polna lica ter zaobljena brada. Imajo ga pevka Kelly Clarkson ter igralki Emma Stone in Kirsten Dunst. Okroglemu obrazu najbolj pristojijo očala, ki obraz na videz zožijo. Najboljša so podolgovate in oglate oblike, pazite se le ekstremov, to pomeni opazno premajhnih ali prevelikih (prenizkih) sončnih očal. Mirno pa si lahko izberete drznejše barvne okvirje. Pri vas pride v poštev eden najbolj kultnih modelov, wayfarer, pa tudi priljubljena mačja oblika sončnih očal.

Pri sončnih očalih ne skoparite!
Marsikdo si kupi sončna očala zgolj kot modni in lepotni dodatek. A pri tem ne smemo pozabiti na njihovo primarno nalogo – zaščito naših oči pred škodljivimi UV-žarki. Očala, ki jih poleti kupimo na stojnicah ob morju za nekaj evrov, tega, žal, ne zmorejo. Ravno nasprotno, z njimi lahko celo škodimo svojim očem. Kupimo si raje sončna očala s kakovostnimi lečami, ki omogočajo stoodstotno UV-zaščito.

Ovalnemu obrazu pristaja skoraj vse

Ovalni obraz prepoznamo po čelu, ki je malenkost širši od čeljusti, medtem ko je celoten obraz uravnotežen. Velja za ideal, zato tudi kozmetičarke in vizažistke pogosto stremijo k temu, da katerikoli obraz z ličenjem čim bolj približajo ovalnemu. Takšno obliko imajo pevka Beyonce, igralki Jennifer Aniston in Jessica Alba ter cambriška vojvodinja Kate Middleton. Te in njim podobne tako rekoč ne morejo zgrešiti pri izbiri sončnih očal. Škoda pa bi bilo, da bi izbrali prevelike okvirje, s katerimi bi skrili čudovito simetričnost svojega obraza. Izberite očala, ki pokrivajo vaš obraz od obrvi do ličnic. Oblika ni pomembna, lahko pa se odločite za drzen model sončnih očal Clubmaster.

Nežni okrogli ali kvadratni okvirji za srčast obraz

Obraz srčaste oblike je najširši na področju čela in najožji pri bradi. Imajo ga igralke Reese Witherspoon, Jennifer Love Hewitt, Halle Berry in Scarlett Johansson. Ženske s srčasto obliko obraza morajo biti pozorne predvsem na to, da izbirajo nežnejše okvirje, najsi bodo okrogle ali kvadratne oblike. Mačja sončna očala so dobra izbira za vas, saj bodo vaš obraz napravila bolj uravnotežen. Brez skrbi pa si lahko nadenete tudi pilotska in očala z metuljastimi okvirji.

Prevelika sončna očala so primerna za podolgovat obraz

Marsikdo je lahko s prevelikimi sončnimi očali videti smešno, obstajajo pa tudi izjeme. To so ljudje s podolgovatim oziroma pravokotnim obrazom. Če imate za nameček še dolg nos, ki bi ga želeli skriti, so očala z nekoliko nižjim mostičkom še toliko primernejša izbira za vas. Takšno obliko obraza imata igralki Liv Tyler in Sarah Jessica Parker. Podolgovat obraz lahko, poleg z velikimi očali, polepšate s pravokotnimi lečami ter modnimi očali z debelimi okvirji. Ti bodo dolg obraz nekoliko razširili. Ostre linije sončnih očal bodo medtem podolgovatemu obrazu pričarale drznost, saj bodo izostrile sicer nežne obrazne linije. Obvezno pa se izogibajte majhnim okvirjem.




prejšnji članek
Prevažanje muca v avtu
Njenih 5 minut
Prevažanje muca v avtu
naslednji članek
Več pralnega praška - več plesni?
Življenjski slog
Več pralnega praška - več plesni?