benifer
Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000
Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in Dodikovega tajkuna? Boj za državni kamnolom.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Pasti hujšanja in sovražnik št. 1: JO-JO

23. 6. 2016; 11.30
Avtor: Mira Ćirović/Bodi zdrava
hujšanje1
Vas je pomlad pocukala za 'rokavčke' ali pa je vaše najljubše krilce pritisnilo na nove obloge na bokih in ne stoji več tako lepo kot pred letom dni?

Če ste se odločili, da izgubite nepotrebne obročke, si izognite najpogostejšim napakam, ki sledijo odločitvam, da bomo izgubili tistih par kilogramov. Prehranska strokovnjakinja Marjetka Založnik nam je razložila, zakaj se vedno znova ujamemo v pasti, ko želimo shujšati, in kako zmagati v boju proti odvečnim kilogramom. Na vidno mesto obesite svojo najljubšo poletno obleko in – začnite. Najprej s spodnjim branjem, da bo šlo lažje in hitreje.

Največje pasti hujšanja

Če boste upoštevali spodnja načela, boste zmagovalci. Preverite in se prepričajte. 

Prehranjevanje, ko gledate televizijo

Bolj ko boste obdani z motečimi motilci televizije, več hrane boste zaužili; veliko več, kolikor je potrebujete, saj boste osredotočeni na TV-program, ne pa na občutek sitosti. Za vsako stvar si vzemite čas. Za vsak obrok si vzemite čas, uživajte in hrano dobro prežvečite.

Preobilni obroki

Na krožnik si ne nalagajte preveč hrane, saj boste posledično zaužili več, kot potrebujete. Vzemite manjši krožnik in pojejete manj. Jejte počasi in z užitkom, da boste imeli občutek, da ste siti. Čez dan zaužijte več obrokov.

Stran z mastnimi in sladkimi jedmi

Sami sebe lahko prepričate, da je ta hrana (pomfrit, čips, hamburgerji, najrazličnejše slaščice …) prepovedana in seveda nezdrava. Dajte si določen cilj, koliko zdrave hrane boste pojedli (naj bodo vsi vaši obroki sestavljeni iz ¾ zelenjave in sadja), in če se boste le malo pregrešili, ne bo nobene tragike.

Jejte, kadar ste lačni

Nikakor pred televizijo, računalnikom, ko ste žalostni, pod stresom. Takrat boste pojedli največ škodljivi in nezdravih živil. Poslušajte svoje telo, jejte, ko ste zares lačni, ko vam hrana zadiši.

Izpuščanje obrokov

Pazite, da ne izpuščajte obrokov, ker se ob izpuščanju obrokov presnova upočasni. Poleg tega boste z izpuščanjem povzročili še 'volčjo lakoto': če daljši čas ne boste jedli, vas bo napadla lahkota in se boste prenajedali.

Jejte počasi

Pred jedjo se vedno umirite, se udobno usedite ter uživajte ob okusih in vonjih. Ob jedi uživajte in jejte počasi. Hrano dovolj dobro prežvečite; tako boste iz živil dobili več hranilnih snovi.

V dobri družbi

K malici povabite tudi prijateljice, s katerimi boste v miru uživali v vsakem grižljaju – saj veste – več kot vas je, bolj prijetno je (in nemalokrat pojemo manj, kot bi sami – ali v družbi računalnika).

Hranjenje pred spanjem

Če želite miren in kakovosten spanec, tri ure pred spanjem ne jejte, tako se zjutraj ne boste zbudili utrujeni.
Četudi bo na začetku težko, ker ste navajeni drugače, se držite načela 'Nič hrane tri ure pred spanjem', ali pa si privoščite lažjo jed, zelenjavo ali topli napitek.

Pijete premalo vode

Voda je nujna za delovanje presnovnih funkcij; porablja tudi kalorije. Posledično vpliva na telesno težo. Vsak dan popijte dovolj tekočine – predvsem vode, ne pa sladkih pijač. Za dobro prebavo ne pijte med prehranjevanjem, saj se s tem upočasni prebavljanje hrane. Pijte pred obrokom.

Pojeste premalo sadja in zelenjave

Tako pridobite premalo vitaminov in mineralov, ki so zelo pomembni pri uravnavanju telesnih funkcij in telesne teže. Poskrbite, da bo vsak obrok vseboval sadje in zelenjavo.

Ne pustite se ujeti utrujenosti

Z uravnoteženo prehrano lahko zagotovite enakomerno raven energije skozi ves dan. Utrujenost ali padec sladkorja vas pogosto prisilita k uživanju jedi, ki hitro zagotovijo energijo – ta 'porednica' je velikokrat kar čokolada.

Zebe vas, čeprav je zunaj toplo

Če vas zebe, ko začnete paziti na svojo telesno težo oz. jeste manj kot prej, je to zato, ker ste v telo vnesli nezadosten energijski vnos hrane, premalo hranilnih snovi oziroma zaužitih obrokov. Vaše telo preprosto potrebuje več energijske hrane, po kateri bi pridobili energijo in bi vam bilo toplo.

Nimate prave energije

Naše celice delujejo kot avtomobilski motor – avto, ki ima zapacane ventile, ki ima slab vžig, ki že dolgo ni dobil svežega olja, ne deluje tako, kot bi moral. Tak avto zjutraj komaj vžge in nima nikakršnega pospeška. Podobno se dogaja z nami.
Celice, ki so 'zapacane', ne dajejo prave energije, mi pa se počutimo kot star avto.

Naše celice potrebujejo olja, lipide in sterole, ki so v luščinah zrn – pšenice, riža, soje. Ta olja delujejo na celično membrano, da postane mehka in prepustna, s tem pa lahko 'naš motor' sprejme hranilne snovi, ki jih potrebuje za normalno delovanje.

Osnova telesa je celica. Potrebujete tri makrohranila:
· maščobe
· proteine – beljakovine
· sladkor.

Vsaka celica ima membrano, ki je zgrajena iz 75% maščob in 25 % beljakovin. Prehrana z malo maščobami vam upočasni celično presnovo.

Nerazumno hrepenite po svojih najljubših jedeh

Bolj kot ste 'moderni', več sintetičnih maščob pojeste in s tem plačuje ceno vaše zdravje. Današnja prehrana debeli in strjuje celične membrane, ker maščoba, sladkor in proteini ne morejo več v celice, temveč se nalagajo na zunanji strani v obliki maščob. Ker sladkor kot energija ne more v celico, se počutite utrujeni. Da bi telo ta problem rešilo, v kri sprosti več inzulina. Inzulin pa pomeni neustavljivo lakoto in željo po sladkem!

Čokolada: To je najpogostejša odvisnost od določene hrane. Neprestana želja po čokoladi kaže na hudo pomanjkanje vitaminov skupine B; predvsem vitamina B3. Čokolada namreč zviša raven serotonina in tako omogoča hiter občutek sreče. Če imate to vrsto poželenja, telo sporoča, da vam manjka magnezija, vitamina B in beljakovin.

Kupujte nemastne dele mesa. Odlična izbira je puranje ali piščančje meso brez kože. Namesto mastnih zarebrnic izberite svinjsko ribico.

Namesto mastnih salam in klobas izberite izdelke iz puranjega ali govejega mesa. Raje vključite pršut.

Držite se načela: Čim dlje od cvrtja! Pomfrit ali različne ocvrte jedi naj bodo na jedilniku le izjemoma, saj gre za usodno kombinacijo ogljikovih hidratov in maščob.

Skrivnost sitosti

Pravkar ste jedli, pa ste že spet lačni? »Potem niste jedli premalo, temveč napačno,« opozarja Marjetka Založnik, ki razlaga: »Obrok si sestavite ciljno. Pri tem upoštevajte vse osnovne gradnike: ogljikove hidrate, beljakovine in tudi malo maščob. Prava kombinacija je skrivnost uspeha! Najbolje in najdlje nasitijo beljakovine. Najslabše pa maščobe – čeprav vsebujejo dvakrat več kalorij kot beljakovine.«

JO–JO UČINEK

Krivec za jo-jo učinek je lastno telo. Dieta za metabolizem v veliko primerih pomeni čas pomanjkanja, zato telo zniža porabo energije, upočasni se metabolizem. Organizem zato najprej poseže po uskladiščenih ogljikovih hidratih in na koncu nastane vojna maščobnim oblogam.

prejšnji članek
Vitamin, ki je v resnici hormon!
Zdravje
Vitamin, ki je v resnici hormon!
naslednji članek
Zvezdnica doživela hudo nesrečo!
Svet slavnih
Zvezdnica doživela hudo nesrečo!