klemen boštjančič
Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa še kandidatne liste za evropske volitve

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Glina za razstrupljanje, čiščenje in regeneracijo

28. 8. 2022; 02.00
Avtor: T.D.
glina dreamstime_xxl_99506592

foto: Dreamstime

Glina je vsestranska naravna snov, ki dela čudeže na koži in laseh ter nas oskrbi z dragocenimi minerali.

Starodavne kulture so jo uporabljale za lepotne in zdravilne namene, kasneje pa je bila dolgo neupravičeno odrinjena na stranski tir. A zasluži si veliko pozornosti, še posebno če iščete sredstvo za razstrupljanje, čiščenje in revitalizacijo kože. Poznamo več vrst gline, za lepotne namene pa najpogosteje uporabljamo bentonit glino, ki nastane iz vulkanskega sedimentnega pepela in je večinoma sestavljena iz hidriranega aluminijevega silikata. Odlična je za vsrkavanje strupov, težkih kovin, nečistoč in kemikalij iz kože in tudi lasišča, čisti pore in odpravlja alergične reakcije. Telo oskrbi s pomembnimi minerali, vključno z magnezijem, kremenom in kalcijem. Kako lahko torej glino uporabite za domače lepotičenje?

foto: Dreamstime

Obrazna maska

Dandanes glino največkrat uporabljamo za obrazne maske. Naredite pasto iz gline in vode v razmerju 1:3 in jo nanesite na kožo. Pustite učinkovati 20 minut. Po splakovanju bo koža vidno bolj čista in gladka. Masko lahko uporabite po vsem telesu, na primer pri razdraženi koži, urezninah, opeklinah, pikih žuželk, celulitu in ekcemu.

Ustna vodica

Nekateri recepti za domače zobne paste nikakor ne morejo brez gline, uporabna je tudi v ustnih vodicah. Takole si naredite domačo: zmešajte pol žličke gline s četrt skodelice vode in uporabite kot ustno vodico.

Domači piling

Glino lahko uporabite za umivanje vsega telesa ter ga tako globinsko očistite in s povrhnjice odluščite odmrle kožne celice. Piling si pripravite takole: zmešajte skodelico gline, četrt skodelice finega belega sladkorja in pol skodelice kokosovega olja. Dodajte še deset kapljic eteričnega olja geranije in vtrite v kožo. Sperite in uživajte v čisti, gladki in mehki koži.

foto: dreamstime

Za lepe lase

Glina naredi lase mehke in bolj sijoče, kodre pa lepše definirane. Šampon za lase na primer pripravite po naslednjem receptu: v skledi zmešajte tri žličke gline, šilce jabolčnega kisa in sedem kapljic eteričnega olja sivke. Dodajte še toliko rožne vode, da dobite gladko maso. Vtrite jo v lase in lasišče kot običajen šampon. Pustite še dve minuti, nato temeljito sperite. Pozor: začasno lahko takšna maska malce potemni barvo las.

Zoper podočnjake

Če imate podočnjake ali zelo zabuhle oči, nanesite na ta predel glineno masko in pustite učinkovati 20 minut. Postopek ponavljajte nekajkrat na teden. Glina bo ublažila oteklino in posrkala odvečno tekočino, ki zastaja v »vrečkah« pod očmi. Odlično čistilo za kožo obraza dobite, če zmešate četrt skodelice gline, pol skodelice drobno zmletih ovsenih kosmičev in sedem kapljic eteričnega olja sivke. Malo mešanice dajte na prste, zmešajte z vodo in v krožnih gibih nanesite na obraz. Sperite z mlačno vodo.

prejšnji članek
Kaj pomenita ti dve jamici na hrbtu?
Moda&Lepota
Kaj pomenita ti dve jamici na hrbtu?
naslednji članek
Recept za zelo sočni tiramisu
Kulinarika
Recept za zelo sočni tiramisu