požar avto hiša
Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni vozili, ogenj zajel tudi hišo

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Preprosti pomlajevalni serumi za vse tipe kože

4. 2. 2022; 03.00
Avtor: T.D.
SUHA KOŽA

SUHA KOŽA foto: Dreamstime

Uporaba serumov je nujna pri negi zrele kože. Uporabljamo jih v kombinaciji z negovalnimi kremami. Po navadi so to precej dragi kozmetični izdelki, a si jih lahko pripravimo tudi sami.

Priprava je prav preprosta; zelo učinkovit naravni oljni serum z lahkoto izdelamo sami, v petih minutah. Potrebujemo le nekaj znanja ali pa dober recept. Osnovna sestavina je izbrano nosilno olje, le v manjših količinah dodamo druga specialna in dražja olja, ki so znana po negovalnem delovanju. Dodamo še vitamin E in kakšno kapljico eteričnih olj s pomlajevalnim učinkom. Kot nosilno olje lahko uporabimo mandljevo, jojobino, frakcionirano kokosovo olje, olje grozdnih pečk ali mareličnih semen, avokadovo olje … Katero izbrati, je odvisno od tega, kakšen učinek želimo. Največ pa je seveda odvisno od tipa kože.

Uporaba

Serume uporabljamo zjutraj in/ali zvečer. Vedno jih nanašamo na čist obraz in vrat. Potem nanesemo še ustrezno negovalno kremo, ki zadrži vlago in se aktivne snovi vpijejo v kožo. Serum vedno nanašamo po čiščenju in pred nanosom kreme. Ne uporabljamo le seruma, vedno ga uporabljamo v kombinaciji s kremami.

Nanašanje seruma foto: Profimedia

Pravilno nanašanje

Oljne serume nanašamo na vlažno kožo. Bodimo zelo varčni z njimi. Priporočajo, da za ves obraz porabimo le tri kapljice. Najbolje je, da dlani malo navlažite z vodo in kanete nanje od tri do pet kapljic seruma. Dlani pomanite ter z njimi nanesite serum po obrazu. Pomembna je redna uporaba.

Serum za normalno kožo

Frakcionirano kokosovo olje kože ne masti in je vedno v tekočem stanju. Se hitro vpija. Deluje antioksidativno. Sestavine: 2 jušni žlici frakcioniranega kokosovega olja, 1 čajna žlička svetlinovega olja, 3–5 kapljic vitamina E, eterična olja: smiljevo (5 kapljic), sivkino (2 kapljici).

Serum za mastno kožo

Oljni serumi so primerni tudi za mastno kožo. Izbrati moramo prava olja, da ne naredimo več škode kot koristi. Olje grozdnih pečk je lahko, ne masti, kožo hrani, vlaži in se hitro vpija. Eterično olje limone zmanjša zamaščenost kože, zaradi fototoksičnosti pa ga nanašamo le zvečer. Eterično olje kamilice kožo pomirja. Sestavine: 2 jušni žlici olja iz grozdnih pečk, 3 kapljice vitamina E, eterična olja: limonino (5 kapljic), kamilično (3 kapljice).

Balzamov, mask, serumov in drugih izdelkov za lase nikoli ne nanašajte na obraz! foto: dreamstime

Serum za suho kožo

Pri suhi koži je uporaba oljnih serumov skoraj nujna. V tem receptu je uporabljeno avokadovo olje, ki je znano po tem, da kožo vlaži in hrani. Deluje proti staranju in zelo pomaga prav suhi koži. Eterično olje kadilne bosvelije je znano po svojem pomlajevalnem delovanju, spodbuja obnovo kože in zmanjšuje gubice. Sestavine: 2 jušni žlici avokadovega olja, 5–10 kapljic olja iz brokolijevih semen, 5 kapljic vitamina E, eterična olja: kadilna bosvelija (3 kapljice), mira (3 kapljice), neroli (2 kapljici).

Serum za občutljivo kožo

Jojobino olje je po sestavi zelo podobno maščobi, ki jo izloča naša koža. Se hitro vpije in kožo vlaži. Olje granatnega jabolka deluje protivnetno, pomirja, zmanjšuje rdečico, spodbuja tvorbo kolagena in elastičnost kože, ščiti pred prostimi radikali. Sestavine: 2 jušni žlici jojobinega olja, 1 jušna žlica olja granatnega jabolka, 3 kapljice vitamina E, eterična olja: vrtnica (5 kapljic), sicer pa geranijino olje.

prejšnji članek
Tako boste premagali lenobo
Zdravje
Tako boste premagali lenobo
naslednji članek
Idealna dieta za vse ljubitelje dišeče kave
Zdravje
Idealna dieta za vse ljubitelje dišeče kave