Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Za roke brez gub in starostnih madežev

22. 2. 2022; 04.00
Avtor: M.K.
Pigmentni madeži na koži, starostne pege

Starostne pege foto: Profimedia

Lepotni zanesenjaki kar naprej razpredajo o pomlajevanju obraza, vratu, dekolteja, le redko pa omenjajo roke. Ravno zgornji del dlani pa žal ne zna lagati o letih.

Gubice, starostne lise, razširjene pore … Vse to razkriva, kako vestni smo pri negi rok oziroma, nasprotno, kako mačehovsko ravnamo z njimi. Kako torej ukrepati, da bodo naše roke večno mladostne?

Previdno na soncu

Koža na rokah je drugačna od kože drugod po telesu. Vsebuje manj lojnic, zato izloča tudi manj sebuma, zaščitne plasti, ki varuje povrhnjico pred zunanjimi vplivi. Že po naravi so torej roke občutljivejše, dodatno pa so še stalno pod vplivom negativnih dejavnikov iz okolja. Najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na videz naših rok, je izpostavljenost soncu. Ta se z leti samo sešteva in postopoma vodi do rjavih lis, tanjšanja kože in nastajanja gub. Roke niso zaščitene z oblačili tako kot drugi deli telesa, zato so dnevno izpostavljene sevanju UV-žarkov. Ti so na rokah krivi za 80 odstotkov kožnih sprememb, povezanih s staranjem, razlagajo dermatologi in opozarjajo na to, da je tako kot obraz tudi roke treba zaščititi s sončno kremo.

Od vetra do kemikalij

Seveda pa sonce ni edini krivec za starikav videz rok. Dlani so prav tako izpostavljene vetru, dežju, delu brez zaščite. Pogosto umivanje rok, pomivanje posode, opravki z različnimi kemikalijami, jemanje nekaterih zdravil in tudi dedni dejavniki so odgovorni za izsušeno, vedno tanjšo in občutljivo kožo na rokah, za piko na i pa je tu še postopno upadanje količine kolagena in elastina v podkožni strukturi, zaradi česar je koža na rokah še bolj ranljiva in krhka.

krema za roke foto: Dreamstime

Popolna nega rok

Ste se zgrozili, kako slabo ravnate s svojimi rokami? No, nič ni prepozno in vsaka nega je boljša od nobene. Obstaja kopica preprostih načinov, kako roke razvajati in negovati ter kako preprečiti, da bi se na njih naselili znaki staranja. Kot že rečeno, na roke nanašajte kremo za sončenje, in sicer vsakokrat, ko se odpravljate ven. Najboljše so kreme, ki vsebujejo cink in titan, se hitro vpijejo in niso mastne.

Vaša koža ponoči

Zvečer, ko se odpravljate spat, nanesite na roke bogato kremo s sestavinami, kot so hialuronska kislina (napolni kožo z vodo), emblica (naravni kožni osvetljevalec in radirka za pigmentne lise), eterična olja … Krema naj bo odporna proti vodi, tako da je ne bo treba nenehno nanašati. Imejte jo vedno ob postelji, najbolje na nočni omarici, da nanjo ne boste pozabili. Za dodaten učinek si lahko čez kremo nadenete še nežne bombažne rokavice.

Kremo vsaj na hrbtišče

Poiščite najboljšo kremo za roke s pomlajevalnim učinkom. Vsebuje naj ceramide, to so molekule, ki pomagajo na povrhnjici ustvariti zaščitni plašč in v koži zadržujejo vlago. Če delate za računalnikom ali s papirji in nočete, da bi bile vaše dlani mastne, stisnite kremo samo na hrbtišče dlani in jo razmažite s hrbtiščem dlani druge roke.


Zagotovite koži vlago

Milo ob redni uporabi zelo izsuši kožo na rokah. Za umivanje zato raje uporabljajte nežne čistilne losjone z idealnim pH-jem. Pozimi nujno nosite rokavice, saj ekstremen mraz kožo draži in jo izsuši. Enako velja pri ročnem pomivanju posode z agresivnimi čistili. Nikar brez gumijastih gospodinjskih rokavic!

Poskrbite za svoje roke.

Poskrbite za svoje roke. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Okužena kraljica odpovedala obveznosti, med  Britanci završalo
Svet slavnih
Okužena kraljica odpovedala obveznosti, med Britanci završalo
naslednji članek
Prvi vrtni pleveli za krepitev in spomladansko razstrupljanje
Zdravje
Prvi vrtni pleveli za krepitev in spomladansko razstrupljanje